Verenigde Naties noemen de vestiging van Joden in ‘Oost’-Jeruzalem een oorlogsmisdaad

Het kantoor van de Verenigde Naties in Jeruzalem

De Verenigde Naties drongen er vrijdag bij Israël op aan om alle hangende uitzettingen in (Oost-)Jeruzalem af te blazen, waarbij ze waarschuwden dat hun acties zouden kunnen neerkomen op ‘oorlogsmisdaden’. Israël verwierp de spanningen als een lokaal “geschil om onroerend goed”.

“We roepen Israël op om onmiddellijk alle gedwongen uitzettingen af ​​te blazen”, zei woordvoerder Rupert Colville van het Kantoor voor Mensenrechten van de VN tegen verslaggevers in Genève.

Zijn opmerkingen kwamen nadat 15 Palestijnen van de ene op de andere dag in Oost-Jeruzalem waren gearresteerd in confrontaties met de politie en Israëli’s over een uitzettingsdreiging tegen vier Palestijnse families.

De tweede opeenvolgende nacht van rellen in de wijk Sheikh Jarrah werd aangewakkerd door een jarenlang landgeschil tussen Palestijnen en joodse nationalisten in het strategische district nabij de oude stad van Jeruzalem.

“We willen benadrukken dat Oost-Jeruzalem deel blijft uitmaken van het bezette Palestijnse gebied, waar het internationaal humanitair recht van toepassing is”, zei Colville.

“De bezettende macht … kan geen privé-eigendom in bezet gebied in beslag nemen”, zei hij, eraan toevoegend dat het overbrengen van burgerbevolking naar grondgebied dat volgens het internationaal recht als bezet wordt beschouwd, illegaal is en “kan neerkomen op oorlogsmisdaden.”

Colville eiste dat Israël acties stopzet die “verder bijdragen aan een dwingende omgeving of leiden tot een risico op gedwongen overdracht”.

“We roepen Israël verder op om de vrijheid van meningsuiting bij de vergadering te respecteren, ook bij degenen die protesteren tegen de uitzettingen, en om maximale terughoudendheid te betrachten bij het gebruik van geweld”, zei hij.

Sheikh Jarah, Jeruzalem

Een langlopende rechtszaak over de huizen van vier Palestijnse families op land dat door Joden wordt opgeëist, zal maandag voor het Hooggerechtshof worden behandeld. Tientallen Palestijnen in Sheikh Jarrah kunnen de komende weken uit hun huizen worden gezet als het Hooggerechtshof hun beroep tegen een hangende uitzetting afwijst. 

Ze zullen waarschijnlijk worden vervangen door joodse nationalisten die zeggen dat de Palestijnse huizen werden gebouwd op land dat eigendom was van joodse verenigingen vóór de oprichting van de staat Israël. Een kleine joodse gemeenschap woonde in het gebied vóór 1948, toen Oost-Jeruzalem onder Jordaanse controle viel. 

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken gaf ondertussen een verklaring af waarin ze de kritiek op de aanstaande uitzettingen terugdraaide en beschuldigde de Palestijnse Autoriteit en terreurorganisaties ervan de spanningen aan te wakkeren:

Helaas presenteren de PA en Palestijnse terreurgroepen een onroerend goed geschil tussen particuliere partijen als een nationalistische zaak om aan te zetten tot geweld in Jeruzalem. De PA en Palestijnse terreurgroepen zullen de volledige verantwoordelijkheid dragen voor het geweld dat voortkomt uit hun acties. De Israëlische politie zal ervoor zorgen dat de openbare orde wordt gehandhaafd.

In Sheikh Jarah bevindt zich een joods heiligdom dat wordt vaak bezocht door Joodse pelgrims. Het gaat hier om de graftombe van Shimon Hatzadik, een hogepriester uit de 3e eeuw voor Christus, ook bekend als Simeon de Rechtvaardige.
Sheikh Jarah 1907. Religieuze Joden bidden aan het graf van Shimon Hatzadik

Bronnen:

 • naar een artikelUN: Pending Israeli evictions in East Jerusalem could be a ‘war crime’” van 7 mei 2021 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “Verenigde Naties noemen de vestiging van Joden in ‘Oost’-Jeruzalem een oorlogsmisdaad

 1. Het zou de VN goed doen om eens eerlijk te worden , ten opzichten van Israel.
  Zodat de VN weer als serieuze organisatie kan worden gezien, en niet als antie semietische bende,waardoor de VN veel aan geloofwaardigheid heeft verloren.

  De westbank is in 1967 bevrijd van de bezetting door Jordanie.
  De Palestijnen hebben 19 jaar de tijd gehad om een eigen staat te stichten op de WB.
  Hadden zij dat gedaan, en was de staat erkend door de VN was er een Palestijnse staat geweest.
  Wel op grondgebied dat de joodse Palestijnen al meer dan 2000 jaar bewonen.
  Over bezetting gesproken.
  Maar dat is niet gebeurd? schijnbaar geen behoefte aan een eigen staat?

  Waar de Palestijnen thuis horen is Jordanie, 70% van de bevolking zijn Palestijnen.Dus als er al spraken zou moeten zijn van een bezetting is dat Jordanie, waar de koning nog de macht heeft, er regeert over 7000000 Palestijnen,
  ( wikipedia)
  De Palastijnen vechten tegen de verkeerde partij (vijand)?

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik denk niet dat de VN zich érgens op de wereld bemoeit met een binnenlandse aangelegenheid en/of burengeschil…..behalve als het Israel betreft.

  Het is dan ook niet hun taak.

  Wat wél hun taak is en waar zij op een grandioze manier de mist ingaan is oorlog/conflict vermijden en zich bezig te houden met de honderden miljoenen vluchtelingen, armen & hongerigen en/of de 200 andere betwiste gebieden in de wereld.

  Gaat echter niets mee gebeuren want de VN is gebaat bij oorlog & geweld en honger & ellende……het is hun job garantie!

  Hun taak is om de jongeren op hun scholen niet in aanraking te laten komen met een in haat gedrenkt curriculum.

  Hun taak is het om vluchtelingen (die 67 miljoen in hun VN-kampen) een paspoort te geven in alle landen die dit nu obstinaat weigeren, waardoor het vluchtelingen probleem alleen maar gevoed word……goed voor de VN medewerkers en PR foto’s van VIP hypocrieten.

  I.p. daarvan blijft hun primaire focus obstinaat gericht op ‘palestijnse rechten’ in bezet Oost’ Jeruzalem’ , dat van 1948 -1967 inderdaad bezet was………….maar nu niet meer!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.