Op Al-Quds-dag zegt Khamenei van Iran dat Israël ‘een terroristische basis is, geen land’

Teheran, Iran, 7 mei 2021. Een demonstrant op een motorfiets houdt een pop van een Israëlische Jood vast die hij even later publiek zal verbranden aan het Vrijheidsmonument Azadi (rechts) [beeldbron: AP Photo / Vahid Salemi]

In een toespraak ter gelegenheid van de jaarlijkse Al-Quds-dag noemde de Iraanse opperste leider Ayatollah Ali Khamenei vrijdag Israël “geen land is, maar een terroristische basis” en zei dat de ondergang van de ‘Zionistische Entiteit’ op handen was.

De Iraanse dictator Ali Khamenei zei in een rechtstreekse uitzending op de Iraanse televisie:

Israël is geen land, maar een terroristische basis tegen de natie Palestina en andere moslimlanden. Vechten tegen dit despotische regime is eenieders plicht. Het verval van het vijandelijke zionistische regime is begonnen en niet zal stoppen.

Hij veroordeelde de normalisering van de banden door Israël met “enkele zwakke Arabische regeringen” als pogingen om “de nachtmerrie van de moslimeenheid” te ondermijnen, en riep de Palestijnen op hun verzet voort te zetten en de moslimregeringen om hen te steunen.

Iran heeft de Al-Quds-dag, of Jeruzalem-dag, geïnitieerd in 1979, het jaar van de islamitische revolutie. Het herdenkt het met anti-Israëlische toespraken, evenementen en bedreigingen om Jeruzalem te “bevrijden” van Israëlische controle.

Dit jaar valt de dag dicht bij Israëls eigen Jeruzalemdag, gevierd op 10 mei, die de eenmaking van de hoofdstad markeert tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967.

Ondanks virusbeperkingen kwam een ​​aantal mensen “spontaan” naar buiten in de hoofdstad Teheran, zei de staatstelevisie, met het gebruikelijke verbranden van vlaggen en gezangen van “Dood aan Amerika” en “Dood aan Israël”.

Teheran, Iran, 7 mei 2021. Demonstranten verbranden Israëlische en Amerikaanse vlaggen en krijsen “Dood aan Amerika” en “Dood aan Israël” [beeldbron: STR / AFP]

In een woensdag tweet voorafgaand aan de herdenkingen, bestempelde de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Javad Zarif Israël als “een apartheidsregime”:

Palestina is een maatstaf voor gerechtigheid. Er zijn maar weinigen die zich meten. Maar Iran staat trots achter het Palestijnse volk – dat zich verzet tegen de wreedheid van een apartheidsregime. #QudsDay is een jaarlijkse herinnering aan de morele noodzaak van wereldwijde solidariteit voor Palestina.

Ondertussen hebben demonstranten in Peshawar in Pakistan tot op de dag van vandaag Amerikaanse, Israëlische en Indiase vlaggen verbrand, gehouden op de laatste vrijdag van de heilige maand Ramadan.

Er werden ook bijeenkomsten gehouden in Syrië en Israëlische vlaggen werden op Irakese wegen geschilderd zodat auto’s er overheen konden rijden.

Berlijn heeft echter de jaarlijkse anti-Israël Quds Day-mars dit jaar verboden , de eerste keer dat de stad zich tegen het evenement heeft verzet sinds het in 1996 een lokale traditie werd. Het is in Duitsland illegaal om op te roepen tot de vernietiging van Israël.

Vorige maand waarschuwde het National Cyber ​​Directorate dat gecoördineerde aanvallen op Israël naar verwachting de Al-Quds-dag zouden markeren en het einde van de islamitische heilige maand Ramadan.

De acties, die naar verwachting rond 7 mei zullen plaatsvinden en zullen worden gecoördineerd door anti-Israël hackers over de hele wereld onder de vlag “#OPJerusalem”, zullen proberen propagandaboodschappen te verspreiden door middel van corruptie op de website, sms-berichten en aanvallen gericht op het trekken van de publieke aandacht, zei het directoraat in een verklaring. Elk jaar waarschuwt de directie voor verwachte aanslagen die verband houden met de dag.

Bij de aanslagen van vorig jaar toonden verschillende getroffen websites een video waarin werd gesimuleerd dat Israëlische steden werden gebombardeerd en berichten werden bedreigd met de vernietiging van de Joodse staat. Ondanks het aantal websites dat werd beschadigd, zeiden cybersecurity-experts dat de omvang van de aanval relatief klein was omdat ze allemaal werden aangevallen via één toegangspunt.

De spanningen tussen Israël en Iran zijn gestegen, waarbij de landen elkaar de schuld geven van recente aanvallen op elkaars schepen die schade hebben veroorzaakt, maar geen gewonden of zinken. Bovendien heeft Iran Israël de schuld gegeven van een explosie in een belangrijke nucleaire faciliteit die naar verluidt aanzienlijke schade heeft veroorzaakt, maar geen verwondingen, door energiesystemen uit te schakelen.

Bronnen:

  • naar een artikelOn al-Quds Day, Iran’s Khamenei says Israel ‘is a terrorist base, not a country’” van 7 mei 2021 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikelIranian ‘Supreme Leader’ Khamenei Delivers ‘Quds Day’ Rant Against Israel” van 7 mei 2021 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.