Hoe Turkije en Israël hun minderheden behandelen

de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan

Toen het Israëlische militaire vliegtuig op 16 april locaties trof die verband hielden met de terroristische Hamas-regering in de Gazastrook, waaronder een wapenfabriek en een smokkeltunnel, schreef de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan het incident snel toe aan “Israëls haat tegen de islam.” 

Hij zei :

Dit is natuurlijk een zeer duidelijke indicatie van de houding van Israël ten opzichte van moslims, helaas. We kennen Israëls haat tegen de islam. Maar helaas geven ze deze gewoonten niet op. De Israëlische regering geeft dergelijk gedrag niet op. In het licht van [Israëls] haat jegens religie en haar vijandigheid jegens de islam, willen we dat de hele mensheid de vijandigheid van Israël jegens de islam nauwkeuriger in de gaten houdt en [deze vijandigheid] dienovereenkomstig beoordeelt. Zolang Israël deze houding aanhoudt, is het niet mogelijk dat onze bilaterale betrekkingen het gewenste niveau bereiken.

De valse beschuldigingen van Erdoğan tegen Israël zullen waarschijnlijk de Jodenhaat en de Israëlische haat in Turkije doen toenemen. Israëls beleid met betrekking tot moslims toont echter geen haat of vijandigheid jegens de gemeenschap. Er is geen institutionele segregatie tussen joden en moslim-Arabieren in Israël.

Naast islamitische Arabieren kent Israël ook andere minderheden zoals de druzen, christenen en circassianen.

Een belangrijk verschil tussen de Israëlische en Turkse regeringen betreft de rechten die zij erkennen voor religieuze minderheden die door de regering worden aangewend. In Israël hebben Arabieren verschillende regeringsfuncties bekleed. Er is geen juridisch obstakel, zelfs niet bij het leger of de politie, waarmee minderheden in Israël worden geconfronteerd om in openbare instellingen te werken. 

George Kara bijvoorbeeld, een christen die nu een rechter is bij het Hooggerechtshof, was voorheen rechter bij de districtsrechtbank en was de rechter die de voormalige Israëlische president Moshe Katsav in 2011 tot gevangenisstraf veroordeelde.

In Israël kan men de Druzen vinden die als hooggeplaatste generaals dienenHossein Fares is een voorbeeld; hij was het eerste druzische hoofd van de Israëlische grenspolitie van 2004 tot 2007.

Bovendien nam Majalli Wahabi, een lid van het Israëlische parlement, kort de functie van president op zich vanwege het verlof van president Katsav en de reis van waarnemend president Dalia Itzik in februari naar het buitenland. 2007, waarmee hij de eerste niet-jood was die optrad als staatshoofd van Israël.

Er zijn ook tal van moslimpolitie- en legerofficieren in Israël. Jamal Hakroosh, de eerste moslim-majoor-generaal bij de Israëlische Nationale Politie, vertegenwoordigde het Israëlische Ministerie van Openbare Veiligheid en de politie bij de Verenigde Naties in Genève in 2019. Hij hield ook een toespraak op de Wereldconferentie tegen discriminatie en racisme in Durban, Zuid. Afrika.

De ambtenarenwet van 1926 in Turkije maakte het echter vrijwel onmogelijk voor christenen en joden om als ambtenaar bij staatsinstellingen te werken. Als gevolg hiervan verloren duizenden niet-moslims hun baan. De wet vereiste dat ambtenaren ‘Turks’ moesten zijn, wat aantoonde dat de regering haar niet-moslimburgers als ‘niet-Turks’ beschouwde. 

De voorwaarde om “Turks” te zijn, werd in 1965 veranderd in “Turks staatsburger” , maar de wet van 1926 bleef ongewijzigd. Als mensenrechtenadvocaat Orhan Kemal Cengiz opmerkt : “Niet zelfs een enkele niet-islamitische legerofficier, politieagent of rechter bestaat in Turkije. Niet-moslims zijn niet alleen afwezig in de veiligheids- en rechterlijke macht, maar ook in de publieke sector.

De verschillen tussen de taalrechten die minderheden in elk land genieten, zijn ook enorm. Arabisch was, net als Hebreeuws, een officiële taal in Israël tot 2018, toen het Israëlische parlement besloot om het een “speciale status” te geven. 

Ten tijde van de oprichting van Israël was er slechts één Arabische middelbare school actief in het land. Tegenwoordig zijn er honderden. De meeste Arabische kinderen gaan naar hen. Turkije erkent echter niet eens officieel de Koerdische en Assyrische talen van zijn burgers.

En zijn behandeling van zijn etnische en religieuze minderheden is allesbehalve democratisch of gelijk geweest. De inheemse niet-moslims in Turkije staan ​​op de rand van uitsterven als gevolg van de christelijke genocide in 1913-1923 , gedwongen deportaties, pogroms en andere misdaden en discriminatie in de afgelopen decennia.

De bevolking van de Armeense gemeenschap in Turkije was slechts ongeveer 40.000 in 2019. “Meer dan de helft van hen zijn oud, en het grootste deel van de rest naar het buitenland gaat geleidelijk,” merkte Murad Mıhçı, een Armeense activist in Istanbul, op. 

Tegenwoordig zijn er ongeveer 10.000 Joden en even weinig Assyriërs in Turkije, met een totale bevolking van meer dan 80 miljoen. Volgens een nieuwsbericht uit 2005 telde Istanboel slechts 1.244 inwoners, de oude stad Byzantium of Constantinopel, die eeuwenlang door Grieken werd gesticht en geregeerd.

Tegenwoordig bestaat slechts ongeveer 0,1 procent van de Turkse bevolking uit christenen of joden. Toch staat deze stervende minderheid nog steeds bloot aan druk en schending van rechten. De Assyrische taal wordt bijvoorbeeld nog steeds niet officieel erkend door Turkije. De Assyrische gemeenschap heeft nog steeds moeite om haar eerste basisschool in Istanbul te openen, zonder steun van de regering.

Evenmin heeft de Koerdische gemeenschap het recht om in hun eigen taal te worden onderwezen. De eerste particuliere basisschool in de Koerdische taal, die in 2014 werd ingehuldigd, werd bijvoorbeeld in 2016 door het ministerie van nationaal onderwijs gesloten .

De Turkse regering heeft nooit het recht op zelfbestuur van een inheemse niet-Turkse gemeenschap in Klein-Azië aanvaard. Dit omvat degenen zoals Armeniërs, Assyriërs en Grieken, hoewel de aanwezigheid van deze gemeenschappen in Klein-Azië duizenden jaren ouder is dan de Turkse invasie in de 11e eeuw. 

Turkije weigert ook om de Koerdische kwestie op democratische wijze op te lossen en in plaats daarvan gewelddadig het zwijgen op te leggen, te arresteren en zelfs zijn eigen Koerdische burgers te vermoorden die om gelijke rechten vragen.

Israël heeft echter al aanbiedingen voor een Palestijns-Arabische staat aanvaard – niet slechts één keer, maar bij zes verschillende gelegenheden. De meest recente was de “Vrede aan Welvaart” plan geschetst door toediening voormalige president Donald Trump.

David Brog, uitvoerend directeur van de Maccabee Task Force, legt uit dat de andere tweestatenoplossingen die door de Palestijns-Arabische leiders werden afgewezen, het aanbod van de Peel-commissie uit 1936 waren, het aanbod van de Algemene Vergadering van de VN uit 1947, het Israëlische aanbod van 1967 na de Zesdaagse Oorlog, het Israëlische aanbod van 2000 in Camp David aan Yasser Arafat en het Israëlische aanbod door toenmalig premier Ehud Olmert van 2008 aan Mahmoud Abbas.

Bovendien sloot Israël in 2020 normalisatieovereenkomsten met vier moslimlanden: de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Soedan en Marokko. Deze deals zijn een verder bewijs dat Israël niet “vijandig staat tegenover de islam”, in tegenstelling tot wat Erdoğan zegt.

De feitelijke vijandigheid in de regio komt van antisemieten en extremistische moslims die het bestaan ​​van een joodse staat en Jeruzalem als hoofdstad als een “bezetting” beschouwen. In reactie op het voormalige plan van Trump in het Midden-Oosten zei Erdoğan bijvoorbeeld : “Jeruzalem volledig in de bloedige klauwen van Israël achterlaten, zal het grootste kwaad zijn dat de hele mensheid is aangedaan.”

De media in Turkije volgen ook grotendeels het voorbeeld van Erdoğan. Gedurende de vijf dagen nadat de Amerikaanse ambassade in Israël op 14 mei 2018 naar Jeruzalem was verhuisd, “was bijna 60 procent van de artikelen [in de Turkse media] met haatzaaiende uitingen gericht op Joden.” Deze informatie is gerapporteerd door de Hrant Dink Foundation.

Als er ooit vrede zal komen in het Midden-Oosten, zal dat zijn wanneer de Palestijns-Arabische leiders, evenals andere islamisten zoals de regering van Erdoğan, ervan overtuigd zijn dat zowel Joden als Arabieren recht hebben op een staat in het Midden-Oosten. 

Tegenwoordig zijn er 22 Arabische landen, waaronder de Palestijnse gebieden, die lid zijn van de Arabische Liga. Maar er is maar één Joodse staat met als hoofdstad Jeruzalem, die gedurende drie millennia het centrum van het Joodse geloof is geweest.

Het ontkennen van oude Joodse banden met Israël en zijn Joodse heilige plaatsen zal nooit bijdragen tot een vreedzame oplossing van de kwestie. Het zal alleen maar leiden tot meer conflicten en spanningen in de regio.

Bronnen:

  • naar een artikel van Uzay BulutHow Turkey and Israel treat minorities” van 5 mei 2021 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.