Arabieren waarschuwen het Westen: laat jullie niet in de luren leggen door Iran

Arabieren maken zich steeds meer zorgen over de sinistere bedoelingen en misleiding van Iran terwijl de Iraniërs en vertegenwoordigers van Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en China hun onderhandelingen in Wenen voortzetten over het nieuw leven inblazen van de nucleaire deal met Iran in 2015, die de regering-Trump in 2018 heeft opgegeven.

De overeenkomst, bekend als het Gezamenlijk Alomvattend Actieplan (JCPOA), is ogenschijnlijk bedoeld om Iran ervan te weerhouden kernwapens te ontwikkelen. In het kader van de JCPOA stemde Iran ermee in zijn voorraad middelrijk uranium te elimineren, zijn voorraad laagverrijkt uranium met 98% te verminderen en het aantal uraniumgascentrifuges gedurende 13 jaar met ongeveer tweederde te verminderen.

Echter, nadat de deal over een paar jaar afloopt, kan Iran zoveel kernwapens bouwen als het wil. In die zin was de JCPOA-deal een start- en landingsbaan voor een volledig kernwapenprogramma.

Op 8 mei 2019 kondigde Trump de Terugtrekking van de VS uit de JCPOA aan, die Iran in het geheim had geschonden, en Iran schendt sindsdien herhaaldelijk de voorwaarden van het akkoord.

De Iraniërs lijken optimistisch dat de gesprekken de VS terug zullen brengen naar de deal en zeggen dat een “nieuw begrip” vorm lijkt te krijgen.

“We denken dat de gesprekken een stadium hebben bereikt waarin partijen kunnen beginnen met het werken aan een gezamenlijk ontwerp”, zei de Iraanse viceminister van Buitenlandse Zaken Abbas Araghchi tegen de Iraanse staatstelevisie. “Het lijkt erop dat er een nieuw akkoord aan het komen is, en nu is er overeenstemming over de einddoelen.”

Arabische columnisten en politieke analisten die de huidige onderhandelingen in Wenen hebben gevolgd, zijn ervan overtuigd dat Iran opnieuw klaar is om de internationale gemeenschap als dwazen te behandelen. Ze waarschuwden de VS en de andere wereldmachten om de fout uit het verleden niet te herhalen door voor de Iraanse truc te vallen.

“De geschiedenis herhaalt zich”, schreef de Saoedische schrijver en onderzoeker Abdullah bin Bajad Al-Otibi. “Degenen die dezelfde fouten begaan en verschillende resultaten verwachten, bedriegen zichzelf.”

Al-Otibi omschreef de nucleaire kern van Iran in 2015 als een totale mislukking. “Ongeacht de resultaten van de besprekingen in Wenen, zullen ze dezelfde fout herhalen”, merkte hij op.

“Een van de belangrijkste redenen voor het mislukken van de vorige overeenkomst was dat het de Arabische Golfstaten volledig uitsloot. Vandaag wordt dezelfde fout herhaald. Het resultaat zal zeker niet anders zijn.”

De Saoedische schrijver wees erop dat de eis van de Golfstaten om deel te nemen aan de besprekingen in Wenen door de wereldmachten werd genegeerd. “De uitsluiting van de Golfstaten bevestigt dat de gesprekken gericht zijn op het nieuw leven inblazen van een dode overeenkomst”, betoogde Otibi. “De westerse verzoening van Iran heeft nieuwe hoogten bereikt en het Iraanse regime exploiteert dat met enige bravoure.”

Volgens Otibi was een van de “zonden” van de vorige nucleaire deal dat het niet duidelijk twee belangrijke kwesties aanpakte:

“Ten eerste ging de overeenkomst niet in op de hegemonieambities van het Iraanse regime en zijn flagrante inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van Arabische landen door directe en semi-directe bezetting in Irak, Syrië, Libanon en Jemen. Dat is de reden waarom het kwaad van Iran toenam na die mislukte overeenkomst, totdat een Amerikaanse regering arriveerde die harder was met Iran.

“Ten tweede ging het vorige nucleaire akkoord niet in op de ballistische raketten van Iran die de Golfstaten bedreigden, en dat was een belangrijke reden voor het mislukken van die overeenkomst. Iran richt zich vandaag op Saoedische olie en wereldwijde energievoorziening, evenals op burgers, terwijl de wereld toekijkt.”

Otibi waarschuwde dat de wereld snel zal ontdekken dat zodra sommige sancties tegen Iran zijn opgeheven, het door Iran gesponsorde terrorisme zal doorgaan en “velen de prijs van nietsdoen zullen betalen.”.

De Syrische schrijver Bahaa Al-Alawam waarschuwde dat de besprekingen in Wenen geen rekening hielden met de belangen en legitieme zorgen van de Arabische landen.

Al-Alawam wees erop dat Israël op de hoogte was van de voortdurende schendingen van de nucleaire deal door Iran:

“De Israëli’s verklaarden het gevaar [van de bedoelingen van Iran] vóór de besprekingen [in Wenen]… Toen ze ontdekten dat de Amerikanen en Europeanen hun zorgen negeerden, besloten ze de vervalsing van wat er in Wenen gebeurt aan het licht te brengen. Het nucleaire programma van Iran was nooit vreedzaam. Degenen die met Iran onderhandelen, geven nu alleen om hun belangen.”

De recente aankondiging van Iran dat het is begonnen met het verrijken van uranium tot zijn hoogste zuiverheid ooit (60%), zei Al-Alawam, toont aan dat het dichter bij de productie van een kernbom komt, wat een bedreiging vormt voor de veiligheid van de regio en de wereld.

“De Europeanen en Amerikanen sluiten hun ogen voor deze dreiging,” voegde hij eraan toe.

“Ze dringen erop aan dat het voorkomen van de aankoop van kernwapens door Iran voldoende is om het om te zetten in het Zwitserland van het Midden-Oosten, of om de democratisering van het regime van de mullah in Teheran te garanderen. Vanwege de westerse apathie verwachten de landen van de regio niet veel van de onderhandelingen in Wenen, en als ze nadenken over hun onafhankelijke opties om de Iraanse dreiging voor hen aan te pakken, is dit een legitieme zaak en heeft niemand het recht om bezwaar te maken. Alle concessies die de westerse mogendheden aan Teheran willen doen, binden niemand in het Midden-Oosten en kunnen Israël of de Arabische landen niet dwingen de resultaten van de onderhandelingen in Wenen te respecteren, vooral als deze onderhandelingen het gevaar van het regime van Teheran voor stabiliteit en veiligheid vergroten.”

In navolging van deze zorgen zei de voormalige Jordaanse minister van Informatie en Cultuur Saleh Al-Kallab dat hij niet verwachtte dat Iran zou stoppen met bemoeienis met de binnenlandse aangelegenheden van de Arabische landen:

“De waarheid is dat er een politieke, militaire, veiligheids- en economische Iraanse bezetting is van vier Arabische landen – Irak, Syrië, Libanon en Jemen … Het is duidelijk dat als de VS hun betrekkingen met Teheran herstellen, de mullahs de belangrijkste besluitvormers in het Midden-Oosten zullen worden. De Arabieren zullen hun eenheid niet herwinnen tenzij de Iraniërs en hun volgelingen uit Irak, Syrië, Libanon en Jemen worden verdreven.”

De besprekingen in Wenen vielen samen met een campagne van vele Libanezen die opriepen tot het verbreken van de diplomatieke betrekkingen tussen Iran en Libanon.

Vorige week organiseerden tientallen Libanese activisten een protest buiten de kantoren van het Libanese ministerie van Buitenlandse Zaken in Beiroet, waarbij ze eisten dat hun regering de Iraanse ambassadeur in Libanon zou verdrijven en de diplomatieke betrekkingen met Iran zou verbreken.

De demonstranten riepen leuzen op om een einde te maken aan de bezetting van Libanon door Iran en de Iraanse proxymilitie, de terreurgroep Hezbollah, te ontwapenen.

Deze campagne is, net als de standpunten van verschillende Arabische politieke analisten en columnisten, bedoeld om een boodschap te sturen naar degenen die momenteel met Iran onderhandelen dat de Arabieren de mullahs in Teheran vertrouwen voor zover ze ze kunnen gooien.

Deze boodschap, die voornamelijk gericht is op de regering-Biden, beschuldigt het Westen ervan de voortdurende bezetting en het terrorisme van Iran in de Arabische landen te negeren.

Het is duidelijk dat er een diepe angst is onder de Arabieren dat een heropleving van de nucleaire deal brandstof zal toevoegen aan het vuur van de mullahs en hun slash-and-burn-beleid zal ondersteunen om Arabische landen te destabiliseren en terrorisme te bevorderen via hun volmachten, waaronder Hamas, Hezbollah en de Houthi-milities in Jemen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Arabs Warn West: Do Not Let Iran Fool You” van 5 mei 2021 op de site van The Gatestone Institute

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.