Nederlandse inlichtingendienst: Iran probeert technologie te verkrijgen voor massavernietigingswapens

Volgens een rapport van de Nederlandse Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft de Islamitische Republiek Iran in 2020 geprobeerd technologie te verkrijgen voor massavernietigingswapens.

In het document dat in april is verschenen zegt AIVD “onderzoek te doen naar netwerken die probeerden kennis en materiaal te verkrijgen om massavernietigingswapens te ontwikkelen. Meerdere acquisitiepogingen zijn voorkomen door de tussenkomst van de diensten.”

Maar het is niet alleen Iran wat technologie voor massavernietigingswapens probeert te verkrijgen. Ook Syrië, Pakistan en Noord-Korea probeerden vorig jaar dergelijke goederen en technologie te verwerven in Europa en Nederland, stelt het rapport.

Rusland daarentegen houdt zich in Nederland op dit gebied voornamelijk bezig met het op grote schaal inbreken in Nederlandse ICT-systemen op zoek naar informatie over nanotechnologie, halfgeleiders en kunstmatige intelligentie

De AIVD en de MIVD (Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) doen volgens het rapport “intensief onderzoek naar een aantal zeer actieve netwerken die betrokken zijn bij proliferatie en gebruikmaken van verschillende derde partijen in Europese landen. Hierdoor werden exportvergunningen geverifieerd en verwervingspogingen gefrustreerd.”

Volgens staatsinlichtingendienst van Beieren in Duitsland “zijn voor proliferatie relevante staten zoals Iran, Noord-Korea, Syrië en Pakistan intensief bezig om hun conventionele wapenarsenaal uit te breiden met de productie en voortdurende modernisering van massavernietigingswapens.”

Ook de Zweedse veiligheidsdienst maakte in haar inlichtingenrapport voor 2020 bekend dat de Islamitische Republiek Iran Zweedse nucleaire technologie trachtte te verkrijgen.

Volgens de Zweden “voert Iran ook industriële spionage uit, die voornamelijk gericht is tegen de Zweedse hightech-industrie en Zweedse producten, om te worden gebruikt in kernwapenprogramma’s. Iran investeert zware middelen in dit gebied en een deel van de middelen wordt in Zweden gebruikt.”

De leider van Iran, Ali Khamenei, twitterde in februari nog dat zijn land niet geïnteresseerd is in kernwapens. Maar de bevindingen van deze 3 inlichtingendiensten zullen ongetwijfeld een bredere discussie op gang brengen over de vraag of de VS moeten terugkeren naar de veel bekritiseerde nucleaire overeenkomst met Iran uit 2015.

Iraniërs bezoeken op 2 februari 2019 een tentoonstelling over wapens en militair materieel in de hoofdstad Teheran, georganiseerd ter gelegenheid van de 40e verjaardag van de Iraanse Revolutie [beeldbron; Atta Kenare/AFP]

Bronnen:

 • naar een artikelAIVD: Iran probeert technologie te verkrijgen voor massavernietigingswapens” van 5 mei 2021 op de site van Joods.nl

Een gedachte over “Nederlandse inlichtingendienst: Iran probeert technologie te verkrijgen voor massavernietigingswapens

 1. En het nieuws is?

  Iran was/is niet te vertrouwen en ‘daarom staan de EU & opa Joe te popelen om zaken met ze te doen.

  Alles word vergeven/vergeten & onder het Perzisch tapijt geveegd.

  N-Korea, net zo een schurkenstaat word genegeerd (heeft dan ook niets in de aanbieding) en het zal het Westen worst wezen of de burgers daar verhongeren of hoe het met ze gaat.

  Vraag is…….. waarom deze Westerse obsessie voor alléén Iran?

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.