Aan de vooravond van Jeruzalem Dag: Israël’s hoofdstad is jong, divers en groeiend

De bevrijding van Jeruzalem op 7 juni 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog

“De toekomst van Jeruzalem is de toekomst van de staat Israël. Jeruzalem is een microkosmos van ons bestaan.” (Israël’s president Reuven Rivlin)

Met bijna een miljoen inwoners heeft Jeruzalem de grootste, jongste en meest diverse bevolking van Israël terwijl het zich voorbereidt op de viering van Yom Yerushalayim (Jeruzalemdag) die op zondagavond begint, 54 jaar geleden sinds de eenwording van Jeruzalem in de Zesdaagse Oorlog.

De bevolking van de hoofdstad bedroeg eind 2020 952.000, ongeveer 1,8% meer dan een jaar eerder, volgens het Jerusalem Statistical Abstract, opgesteld door het Jerusalem Institute. Ongeveer 62% van de bevolking van Jeruzalem identificeert zich als Joods of een andere minderheid, terwijl 38% zich identificeert als Arabier, aldus het rapport.

Tijdens de pandemie meldde Jeruzalem 130.848 gevallen van COVID-19 tot begin mei, waarbij 81% van alle mensen die in aanmerking kwamen om te worden gevaccineerd, dit hadden gedaan.

De hoofdstad heeft het grootste en meest diverse onderwijssysteem in Israël, met 293.600 studenten, aldus het rapport. De gemiddelde leeftijd van de inwoners van Jeruzalem is 24, vergeleken met 30 in het hele land en 36 en 38 in respectievelijk Tel Aviv en Haifa. Negen procent van de inwoners van Jeruzalem is ouder dan 65, vergeleken met een landelijk gemiddelde van 12%.

De Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem is het best gerangschikte academische programma in Israël, met 20.900 studenten, van wie 57% vrouwen en 13% Arabieren zijn, aldus het rapport. Tel Aviv University is de enige universiteit met meer studenten.

De economie van Jeruzalem is de op een na grootste in Israël, met 344.300 werknemers, of 9% van het nationale totaal. Tel Aviv heeft 11% van alle werknemers in dienst. Opvallend in de gegevens is de gestage opwaartse trend van werknemers in de hightechsector in de afgelopen zes jaar. 

Het meest populaire vakgebied is onderwijs, dat 18% van de Jeruzalemieten in dienst heeft, vergeleken met 12% op nationaal niveau en 7% in Tel Aviv. Het wordt gevolgd door 14% in gezondheid en welzijn, 12% in gemeentelijke en gemeentelijke functies en 10% in handel. De high-tech sector van Jeruzalem biedt werk aan 6,2% van de arbeiders in de stad.

De salarissen in Jeruzalem zijn aan de lage kant. Eind 2018 bedroeg het gemiddelde loon NIS 8.800, vergeleken met NIS 10.800 landelijk en NIS 13.600 in Tel Aviv. De loonkloof tussen mannen en vrouwen was echter lager dan gemiddeld: vrouwen verdienden 79% van het gemiddelde loon van mannen, vergeleken met 66% in het hele land en 64% in Tel Aviv.

Ongeveer 30% van de Jeruzalemieten reist met het openbaar vervoer naar het werk, vergeleken met een landelijk gemiddelde van 18%. Zesenzestig procent van de inwoners boven de 20 jaar heeft een auto, vergeleken met 69% in Tel Aviv en 77% in het hele land.In sociaaleconomische termen omvat Jeruzalem in feite drie verschillende clusters, aldus het rapport.

Gewone joodse buurten kregen een rang van zes op 10, vergelijkbaar met gemeenschappen in Ma’aleh Adumim, Gush Etzion, Netanya en Hadera, terwijl die in haredi (ultraorthodoxe) en Arabische buurten een rang kregen, vergelijkbaar met Modi’in Illit , Beitar Illit, Rahat en Kuseifa. De buurten Rehavia / Katamon, Beit Hakerem, Malha, Givat Masua en Motza scoorden het hoogst.

Huisvesting is duur in de Heilige Stad. De gemiddelde prijs van een vier- tot 3,5-kamerappartement in Jeruzalem was NIS 2,26 miljoen in 2020, een stijging van 15% ten opzichte van vijf jaar eerder. Terwijl vergelijkbare appartementen in Tel Aviv aanzienlijk meer waren (gemiddeld 3,47 miljoen NIS), bedroeg de nationale gemiddelde prijs voor een appartement van die grootte 1,56 miljoen NIS.

Jeruzalem heeft sinds 2016 gemiddeld 2.720 nieuwbouwwoningen per jaar gekend, waarvan 70% in West-Jeruzalem en 30% in Oost-Jeruzalem. Nahlaot en Kiryat Menachem zijn de buurten met de meeste nieuwe projecten in West-Jeruzalem, terwijl Kafr Akab en Beit Hanina de meeste nieuwbouw hebben in oostelijk Jeruzalem.

Ongeveer 86% van de Jeruzalemieten is verbonden met internet, vergeleken met het nationale gemiddelde van 95%. Drieënvijftig procent van de respondenten van de enquête die zich identificeerden als haredi, zei dat ze thuis internet hebben, aldus het rapport.

Burgemeester van Jeruzalem, Moshe Lion, zei na de publicatie van het rapport:

De stad Jeruzalem blijft zich ontwikkelen in verschillende gebieden in het licht van de ongekende investeringen in de stad. We blijven huisvesting, hoogwaardige werkgelegenheid, onderwijs en de algehele kwaliteit van leven in de stad promoten, op weg naar het hoge niveau dat de stad verdient.

Israël’s president Reuven Rivlin zei:

Dit rapport bevat belangrijke informatie die betrekking heeft op alle niveaus van Jeruzalem, in al zijn buurten – oost en west, nieuw en oud, religieus en seculier, joods en Arabisch. De toekomst van Jeruzalem is de toekomst van de staat Israël. Jeruzalem is een microkosmos van ons bestaan. Ondanks alle complexiteit ligt de oplossing in Jeruzalem, en juist hier, in een stad die bestaat uit alle demografische rijkdom van de staat Israël, moet een manier worden gevonden om een ​​dialoog tot stand te brengen, om verbinding te maken en om samen te werken.

Lior Shilat, directeur van het Jerusalem Institute for Policy Studies, zei:

Het jaar van coronavirus en de gebeurtenissen van de recente periode geven aan hoe veelzijdig en divers de hoofdstad van Israël is – nationaal, religieus en sociaal zeer heterogeen, en in het bijzonder de mate waarin de processen en gebeurtenissen in Jeruzalem politieke betekenis en invloed hebben op landelijke processen. In veel opzichten gaan processen en trends in de stad vooraf aan wat er over enkele decennia in de hele staat Israël zal gebeuren. In die zin is Jeruzalem het ‘nationale laboratorium’ van de staat Israël.

Een reuzenrad op de Tempelberg?!

Dit plaatje van Jeruzalem ’s Oude Stad circuleert al enkele dagen op het Internet, en velen stellen zich de vraag wat dat reuzenrad doet op de Tempelberg in Jeruzalem vlak naast de islamitische Rotskoepel. Het antwoord is eenvoudig. Omdat dit plaatje niet gemaakt werd in Jeruzalem maar in de Verenigde Staten, meer bepaald op de Wereldtentoonstelling van Saint Louis in 1904. Het ging dus om een reusachtige maquette van de Oude Stad.

De Israëlische geleerde Rechav Rubin schreef er destijds dit over: “Het meest verbazingwekkende aan dit project is dat verscheidene honderden moslims, Joden en christenen van Jeruzalem werden overgebracht naar Saint Louis. Aldaar leefden en werkten zij in het schaalmodel, gekleed in hun kleurige kostuums… en amuseerden en gidsten de bezoekers doorheen de straatjes en plaatsen [van de stad.]” [bron]

Bronnen:

  • naar een artikel van Zev Stub “Jerusalem Day: Capital is young, diverse, growing” van 5 mei 2021 op de site van The Jerusalem Post

2 gedachtes over “Aan de vooravond van Jeruzalem Dag: Israël’s hoofdstad is jong, divers en groeiend

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.