Iran’s IRGC valt Amerikaans Capitool en Tempelberg in Jeruzalem aan in nepvideo

Het Capitool in Washington D.C. i de zetel van de Amerikaanse Federale Regering

De elite Revolutionaire Garde van Iran bracht een huiveringwekkende propagandavideo uit waarin het Capitool van de Verenigde Staten wordt opgeblazen door een raket en zijn soldaten Jeruzalem ‘bevrijden’.

Het Revolutionary Guards Corps (IRGC) van de Islamitische Republiek zond de video zondag uit op de Iraanse staatstelevisie, voordat de hoogste leider Ali Khamenei op televisie een toespraak voor de natie hield.

De video begint met gewapende IRGC-troepen die in formatie marcheren. In het volgende schot wordt een raket afgevuurd op een onbekende locatie, gevolgd door de aanblik van het Amerikaanse Capitool dat implodeert in een vurige brand.

Even later zien we Iraanse geestelijken naar Jeruzalem lopen, de heilige stad die de kern vormt van het Israëlisch-Palestijnse geschil.

Volgens Kasra Aarabi, een analist bij het Tony Blair Institute, is de muziek die op de achtergrond van de video speelt een nationalistisch nummer.

De tekst van het lied beschrijft het Capitool als een ‘paleis van onderdrukking’ dat ‘vernietigd werd door de Alavi (Imam Ali’s) IRGC, en het goede nieuws van de bevrijding van Quds (Jeruzalem) komt uit Iran.’

Imam Ali wordt beschouwd als een Centrale figuur van de sjiitische islam. Sjiieten zien Ali als de rechtmatige erfgenaam van de profeet Mohammed, terwijl soennieten hem beschouwen als de vierde in de rij, wat de soennieten en sjiieten binnen de islam ertoe aanzet.

Sinds de Islamitische Revolutie van 1979 is Iran een gezworen vijand van Israël, die werd opgericht nadat de zionistische beweging de overhand had gekregen over de Palestijnse Arabische bevolking toen de Britse heerschappij over het Mandaat Palestina ten einde liep.

Senator Pat Toomey, een Republikein uit Pennsylvania, reageerde op de video door te eisen dat de regering-Biden zich verzet tegen Iraanse oproepen om de sancties van de regering-Trump op te heffen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Ariel Zilber “Iran airs chilling fake propaganda video showing a missile blowing up the US Capitol as Republicans tell Biden not to surrender by lifting sanctions” van 5 mei 2021 op de site van The Daily Mail
  • naar een artikel van Arno Meijnen “Gruwelpropaganda: Iran blaast Amerikaans Capitool op in nepvideo” van 5 mei 2021 op de site van Business AM

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.