Iraanse judokas vier jaar geband uit competitie omdat Iran zijn atleten verbood om te vechten tegen Israëli’s

De Iraanse judoka Saeid Mollaei (links) en zijn Israëlische tegenhanger Sagi Muki (rechts) vierden hun vriendschap door samen te poseren voor een foto tijdens het weekend op de Paris Slam 2020 en vervolgens de foto te delen op hun respectieve Instagram-accounts.

Iran heeft een judo verbod gekregen van vier jaar nadat het atleten had opgedragen om niet te vechten tegen Israëli’s. Het bestuur van de internationale judobond verwees naar de ‘extreem zware misdrijven’ van Iran terwijl het zijn beslissing bekend maakte.

Iran is een beetje geraakt met een vierjarig verbod op deelname aan internationale judo-evenementen door de toporganisatie van de sport vanwege de weigering van Teheran om zijn atleten te laten opnemen tegen Israëlische concurrenten.

De zaak dateert van oktober 2019 toen de Internationale Judo Federatie een verbod oplegde nadat de Iraanse judoka en voormalig wereldkampioen Saeid Mollaei beweerde dat hij tijdens het Wereldkampioenschap in Tokio gedwongen werd om wedstrijden [met Israëlische judokas] te mijden en zich terug te trekken uit de competitie.

Mollaei, die Iran ontvluchtte en nu in Europa woont na het verkrijgen van het Mongoolse staatsburgerschap, zei dat hij en zijn gezin werden bedreigd door de Iraanse autoriteiten en gedwongen werden wedstrijden te verliezen om te voorkomen dat ze zouden concurreren met de Israëlische judoka Sagi Muki. 

Muki won vervolgens de wereldtitel 81kg in 2019 en de toenmalige Iraanse pakte brons zonder hem te bevechten.

De Internationale Judofederatie reageerde aanvankelijk op het incident met een onbeperkt verbod voor het Iraanse team om deel te nemen aan internationale competities, maar de beslissing werd later in hoger beroep vernietigd bij het Hof van Arbitrage voor Sport, oordeelde dat de straf te zwaar was geweest.  

CAS zei dat de Iraanse federatie “ernstige schendingen” van de internationale federatieregels had begaan en dienovereenkomstig zou moeten worden gestraft. “Het CAS-panel concludeerde echter dat het soort sanctie (onbeperkte schorsing) opgelegd in het bestreden besluit van 22 oktober 2019 geen wettelijke basis had in de IJF-regelgeving”, aldus een persverklaring.

Het nieuwe verbod van vier jaar loopt af op 17 september 2023. In zijn beslissing van donderdag benadrukte het hoogste orgaan van judo Irans “extreem zware overtredingen” en “herhaalde en ernstige schendingen” van de statuten van internationale judo en “de fundamentele principes van het Olympisme”.

In februari reisde Mollaei naar Israël, waar hij een zilveren medaille won in een internationale wedstrijd in Tel Aviv. Voorafgaand aan zijn tweede plaats, bedankte Mollaei Israël voor zijn gastvrijheid en steun.

Tegenover CNN sprak, verklaarde hij dat het land “erg goed voor me is sinds ik aankwam”. Hij voegde eraan toe dat het Israëlische judoteam “erg aardig is geweest. Dat zal ik nooit vergeten.” Vechtend in de categorie onder de 81 kg (178,5 lbs), heeft Mollaei twee wereldmedailles, waaronder brons en goud. 

Bronnen: 

  • naar een artikelIran slapped with four-year Judo ban after ordering athletes to avoid fighting Israelis” van 30 april 2021 op de site van i24News
  • naar een artikel van Shiryn Ghermezian “Iranian, Israeli Judokas Celebrate Friendship With Joint Picture From Paris Grand Slam” van 11 februari 2020 op de site van The Algemeiner