Zarif in conflict met Ayatollah Khamenei over de invloed van de Iraanse Revolutionaire Gardes op het buitenlandbeleid

Mohammed Zarif, de Pinokkio van Ayatolah Ali Khamenei

Een onlangs gelekte audio-opname waarin de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken klaagt over de dominantie van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) bij het bepalen van het Iraanse beleid, heeft ons het laatste bewijs opgeleverd van hoe Iraanse hardliners alle anderen uitsluiten bij het bepalen van de agenda van de Islamitische Republiek.

In de fragmenten vertelt minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif aan een Iraanse econoom genaamd Saeed Laylaz, een aanhanger van het hervormingsgezinde kamp, ​​dat de IRGC en wijlen Quds Force-commandant Qasem Soleimani het regionale en buitenlandse beleid van Iran dicteren. Soleimani werd gedood bij een Amerikaanse drone-aanval in januari 2020 in Bagdad.

De tape bevestigt dat Zarif “verbitterd is tegen de IRGC, en in het bijzonder tegen Soleimani”, zei oud Brigadegeneraal Yossi Kuperwasser, voormalig hoofd van de onderzoeksafdeling van het IDF-directoraat Militaire Inlichtingen.

De realiteit is dat de IRGC de dominante kracht is in de machtsstrijd die plaatsvindt rond de Opperste Leider [Ayatollah Khamenei] in Iran“, zei Kuperwasser, een senior fellow bij het Jerusalem Center for Public Affairs.

Eenheid van de Iraanse Revolutionaire Gardes. Eén soldaat draagt over zijn uniform een afbeelding van Hassan Nasrallah, de leider van Hezbollah

Khamenei staat ideologisch dicht bij de IRGC en heeft de elite parallelle militaire instantie toegestaan ​​om ook de economie van Iran over te nemen. “De IRGC heeft daarom een ​​zeer aanzienlijke macht in Iran, naast zijn militaire macht”, zei Kuperwasser.

“Bijna elke keer dat ik ging onderhandelen, was het Soleimani die zei: ‘Ik wil dat je deze concessie of punt doet'”, zei Zarif in de opname. “Ik was aan het onderhandelen over het succes van het [militaire] veld.”

“De algemene structuur van ons ministerie van Buitenlandse Zaken is gebaseerd op veiligheid”, voegde hij eraan toe. “Er is een groep in ons land die er belang bij heeft alles op veiligheid te baseren, om hun eigen rol te benadrukken.”

De Iraanse president Hassan Rouhani zei vorige week dat het lek een poging was om onenigheid in Iran te zaaien tijdens een beslissende fase van nucleaire besprekingen met wereldmachten in Wenen. Rouhani gaf opdracht tot een onderzoek naar het lek.

Ondanks de overkoepelende macht van het radicale kamp in Iran en de IRGC, “neemt de opperste leider niet altijd zijn standpunt in”, merkte Kuperwasser op. De steun van Khamenei voor het besluit van 2015 om een ​​nucleair akkoord te sluiten, is een voorbeeld van het feit dat hij het hervormingsgezinde standpunt innam.

De overleden chef en atoomwetenschapper in Iran, Mohsen Fakhrizadeh, die in november werd gedood, speelde een sleutelrol bij het instrueren van Iraanse onderhandelaars over waar ze op moesten aandringen tijdens de besprekingen van 2015, zei Kuperwasser, en de wetenschapper werd geciteerd voor zijn prestatie nadat de deal was ondertekend en hij voegde eraan toe:

Er is geen verschil in doelstelling tussen de reformisten en de radicalen. Beiden willen dat Iran nucleair wordt. De reformisten geloven dat de juiste manier om dit te doen is door de zwakte van het Westen uit te buiten, en zonder onderbreking naar een atoombom te evolueren, terwijl de radicalen zeggen: ‘wie geeft om het Westen, laten we sneller naar de bom gaan, het Westen is te bang om ons te confronteren.’ Dit is het belangrijkste verschil tussen hen.

Terwijl het reformistische kamp de deal van 2015 – en nu ook een nieuw leven ingeblazen versie ervan – zag als een kans om de slechte economische situatie van Iran te verbeteren en Iraanse burgers te helpen, was economische noodhulp minder belangrijk voor de radicalen.

Tegelijkertijd, zo oordeelde Kuperwasser, zou het hardline-kamp nu meer open kunnen staan ​​voor het idee van een nieuwe overeenkomst, vanwege de verwoesting van de Iraanse economie door de Amerikaanse sancties die in 2018 zijn opgelegd door de regering-Trump.

Hetzelfde geschil tussen de twee kampen vond plaats rond het ambitieuze verschansingsprogramma van de IRGC in Syrië. De reformisten waren kritisch over de reikwijdte van de middelen die de IRGC in haar overnameprogramma voor Syrië stak (hoewel niet noodzakelijk over de inspanning zelf), ten koste van de economische belangen van de Iraanse burgers, en er kwam ook kritiek op de reikwijdte van haar “avonturen” in het Midden-Oosten

Dit zou kunnen helpen verklaren waarom Zarif in februari 2019 tijdelijk aftrad nadat hij in het ongewisse was gelaten over een bezoek van de Syrische president Bashar al-Assad aan Teheran. Zarif zei ook dat hij verrast was toen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken (en de huidige Amerikaanse klimaatgezant) John Kerry, Zarif vertelde over 200 Israëlische luchtaanvallen op Iraanse activa in Syrië.

Kerry noemde de bewering van Zarif ‘ondubbelzinnig onjuist. Dit is nooit gebeurd – noch toen ik minister van Buitenlandse Zaken was, noch sindsdien.” En zelfs als dit zou gebeuren, was het nieuws nauwelijks geheim. In 2018 bevestigden Israëlische functionarissen aan de media dat sinds 2016 200 aanvallen zijn uitgevoerd op Iraanse doelen in Syrië.

Deze constante machtsstrijd is in feite comfortabel voor Khamenei, stelde Kuperwasser. “Hij haast zich niet naar de ene of de andere kant”, zei hij. “Khamenei staat dichter bij de IRGC, maar hij laat dit argument doorgaan. Meestal steunt hij de IRGC, maar niet altijd. “

Uiteindelijk is Khamenei in staat om de routine van ‘good cop bad cop’ te gebruiken om concessies van het Westen af ​​te persen, net zoals hij in 2015 deed van Amerikaanse onderhandelaars, zei Kuperwasser.

“Iraanse onderhandelaars zeiden in 2015 dat de opperste leider hun beperkingen oplegde, alsof de VS hier rekening mee moeten houden. En onderhandelaars vielen in dit spel. Dat was het echte probleem met Kerry en de nucleaire deal,” voerde hij aan. “Kerry’s bewering dat het Westen Zarif en Rouhani moet versterken tegen de IRGC ging ten koste van de Amerikaanse belangen” – in de vorm van een slechte nucleaire deal die de Islamitische Republiek en haar radicale agenda krachtiger maakte.

Bronnen:

  • naar een artikel van Yaakov Lappin “What the Recently Leaked Recordings Reveal About Iran” van 3 mei 2021 en een artikelKhamenei Criticizes Iran’s Foreign Minister Over Leaked Remarks” van 2 mei 2021 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.