Veel leedvermaak onder aanhangers van Hezbollah en Hamas over de 45 doden van Meron

Ultraorthodoxe joden kijken naar trappen met afval erop in de berg Meron, in het noorden van Israël, waar dodelijke slachtoffers werden gemeld onder de duizenden ultraorthodoxe joden die zich verzamelden bij het graf van een wijze uit de tweede eeuw voor jaarlijkse herdenkingen, waaronder het hele nacht bidden en dans [Ronen Zvulun / Reuters]

Terwijl in Israël mensen in lange rijen stonden om bloed te doneren na de tragedie op Lag Ba’omer , waarbij Arabieren en Joden werden verenigd die beiden rouwden om de slachtoffers, waren er media in de regio en anti-Israëlische stemmen die de doden vierden.

Hoewel het moeilijk is om alle haat tegen Israël te kwantificeren, was het duidelijk dat sommige Arabisch-talige media de doden als “kolonisten” rapporteerden, terwijl anderen een groot aantal commentaren toevoegden ter ondersteuning van de dodelijke slachtoffers.

“We vieren de dood van zionisten”

Onder aanhangers van Hezbollah waren er bijvoorbeeld tweets die de tragedie ondersteunden. “Meer dan 20 terroristische moordenaars die Palestina bezetten zijn dood”, schreef een verslag. Hetzelfde verslag, met meer dan 2.000 volgers, spotte met het idee dat de slachtoffers burgers waren en plaatste een foto van een menigte orthodoxe joden in Meron, die hen een “doodsbange terroristische menigte” noemde.

“We vieren de dood van zionisten”, schreef een ander pro-Palestijns verslag dat meer dan 3.000 volgers heeft. Een ander account met 24.000 volgers keurde dit goed en riep op tot steekpartijen, waarbij God werd gevraagd “deze nacht van hellevuur te vergroten”. 

Een ander Libanees verslag legde een hart boven een foto van de doden uit Meron, als teken van steun voor hun dood. Dit type antwoord was gebruikelijk. Een ander verhaal antwoordde dat ze blij waren te horen dat Israëli’s minuten hadden gewacht om hun dode kinderen te bereiken. 

“Een halve minuut op hun telefoon zitten, God is geweldig, God zij geprezen.” De term ‘God is groot’ of ‘Allahu Akbar’, hoewel het kan worden gebruikt als een manier om God te eren, wordt ook vaak gebruikt door jihadistische extremisten tijdens terreuraanslagen bij het vieren van de moord op onschuldigen.

Twitter leek geen actie te ondernemen tegen degenen die de doden vierden of daaropvolgende tweets die een “heilige steek” -aanval vierden.

De pro-Hezbollah en pro-Palestijnse accounts vierden de doden gedurende de nacht van de tragedie. Een deelde mee dat het dodental was gestegen tot 45 en ontving likes en retweets. Het account had 2.300 volgers.

Een andere gebruiker genaamd “Ali” – die Palestijnse en Libanese vlaggen in zijn Twitter-profiel heeft – plaatste een foto van snoep en merkte op dat “20 Israëlische kolonisten werden gedood” in “het noorden van bezet Palestina.” 

Aanhangers van terrorisme delen vaak snoep op plaatsen waar nieuws over terreuraanslagen wordt aangekondigd. Het totale aantal tweets waarin de doden worden gevierd, is moeilijk te bepalen, maar de lawine ervan, waaronder vele accounts met duizenden volgers, laat zien dat het geen klein fenomeen was. 

Een account dat een foto van lijken in lijkzakken deelde en het een ‘zegen’ noemde, ontving meer dan 200 likes. Bij het doorzoeken van de talrijke accounts die de doden ondersteunen, heeft één account met 1.800 volgers de term “dood aan Israël” als achtergrond in hun profiel. Het steekt zijn steun niet onder stoelen of banken, plaatst foto’s van een dansende meme en merkt met hart en ziel op dat er “20 Israëli’s dood zijn”. De gebruiker, Mina genaamd, merkte op “stel je voor dat je de dood van de zionisten niet viert.”

De gebruikers die de dood vierden, waren op de hoogte van kritiek op hun opvattingen. “Als je er vrijwillig voor kiest om in bezet Palestina te wonen, ben je geen ‘burger’ maar een illegale kolonist, een racist, een genocide-enthousiast [sic] en een moderne terrorist. Terroristen zijn terroristen, probeer dat niet te veroordelen ”, schreef een account met 2000 volgers.

Een andere gebruiker die zichzelf een “nieuwsverslaggever” noemde, schreef “Oh God, vermeerder het aantal moordenaars en [bezorg] hun natie een slechte dood”, met een video van orthodoxe joden. Ze hashtagged haar bericht ‘Palestina’ en ’17e van de Ramadan’ en ‘mystieke brug’. 

Andere tweets van de supporters plaatsten video’s van de crush die tot de doden leidde, ze bespotten en merkten op dat “het vuur van de hel is geopend”. Een andere man genaamd “Kassir” plaatste dezelfde video en schreef “God zij zeer geprezen”. Ze noemden de doden een “speciaal geschenk” en merkten op: “Ik kon niet stoppen met lachen.”

De hashtag “heilige brug” of “mystieke brug” in het Arabisch schijnt de brug te zijn die door duizenden aanhangers van de doden werd gebruikt. Een recensie van de hashtag onthult talloze tweets met harten en vieringen van het “verzet” tegen de onschuldigen die stierven. 

Een persoon met 55.000 volgers, “Fadi” genaamd, schreef naast een Al-Jazeera-video van de mensen die uit Meron werden geëvacueerd: “demonen van de aarde naar de hel.”

Farak Shakaron twitterde: “Oh God, tel ze in aantal en dood ze als afval, en laat ze niet achter.
#MysticBridge”

Veel vrouwen op Twitter, blijkbaar vooral uit Libanon, tweetten ook vieringen voor de doden. Een vrouw genaamd Farah plaatste de hashtag ‘heilige brug’ en schreef ‘oh God, tel ze in hun aantal, dood ze en laat ze niet achter’.

Een analyse van een handvol van de duizenden likes van deze verschillende tweets leverde geen geverifieerde accounts op die ze leuk vonden. Dat betekent niet dat geen enkele geverifieerde account de doden applaudisseerde; het was duidelijk dat veel accounts met een groot aantal volgers de sterfgevallen ondersteunden.

Velen hebben de haat tegen de doden en de vieringen na de ramp met Meron veroordeeld. Ze hebben zich afgevraagd waarom sociale media deze aansporing tolereren. In tegenstelling tot de haat vanuit Libanon en sommige verhalen in de regio, was er een stroom van herdenkingen uit de Golfstaten, waar Israël nieuwe vredespartners heeft gevonden.

Bronnen:

  • naar een artikel van Seth J. Frantzman “Hezbollah supporters, pro-Palestinian social media celebrate Meron deaths” van 1 mei 2021 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Veel leedvermaak onder aanhangers van Hezbollah en Hamas over de 45 doden van Meron

  1. Hamas, Hezbollah, Polen & vele anderen ‘vieren’ dit tragische ongeluk.

    Laat zien welk gestoorde geesten er rondlopen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.