Wikipedia – de meest actieve verspreider van antisemitisme op aarde

Als het gaat om het verspreiden van desinformatie is Wikipedia de grootste distributeur van nepnieuws ter wereld. Vandaag is Wikipedia een centraal kanaal in de verspreiding van antisemitisme. De leugens, propaganda en vervorming zijn zichtbaar op elke relevante pagina.

De zoektocht naar de waarheid is een waarde op zich. En er is ook nog altijd de hoop. De hoop dat leugens op het einde altijd worden ingehaald door de waarheid. Dat de waarheid altijd wel een manier vind om te winnen op het eind.

Echter, met die nieuwe media weet je maar nooit. Wikipedia is zo een. Verpakt in een schijn van waarheid, worden uit het zicht van iedereen, op de achtergrond ware veldslagen uitgevochten door anonieme auteurs. En het zijn niet altijd de feiten of ‘de waarheid’ die het uiteindelijk halen.

Tegenwoordig typen tientallen miljoenen mensen – waaronder veel kinderen – iets in het zoekvak van Google. Vanwege het algoritme van Google wordt een Wikipedia-item bijna altijd weergegeven als een van de beste resultaten.

Het is waarschijnlijk al een aantal jaren zo dat meer mensen dagelijks hun mening laten vormgeven door Wikipedia – dan door welke andere informatiebron dan ook. Ik geloof niet dat de meeste mensen de schade die Wikipedia aanricht volledig begrijpen, noch het feit dat er actie moet worden ondernomen om het aan te vechten.

Als ik over Wikipedia schrijf, heb ik altijd dezelfde drie argumenten:

 • Ten eerste het idee dat iedereen Wikipedia kan bewerken. Het is gewoon niet waar. Iedereen kan naar een alledaagse pagina gaan en een bewerking maken – maar de belangrijkere pagina’s op Wikipedia zijn beschermd – wat betekent dat alleen bepaalde redacteuren een wijziging kunnen aanbrengen. Deze beschermingen stoppen niet alleen misbruik, ze voorkomen uitdagingen voor de bias van de redactie.
 • Ten tweede, is het idee dat omdat de meeste mensen weten dat Wikipedia geen betrouwbare bron is, het de schade beperkt. Dit is een afbuiging. Zelfs veel van degenen die Wiki kennen, zijn besmet, raden nog steeds aan om het als uitgangspunt te gebruiken – vooral leraren en academici. Google, ’s werelds toonaangevende zoekmachine, behandelt het letterlijk als de beste bron ter wereld. Iedereen die informatie zoekt door op Wikipedia te beginnen, laat zich nog steeds leiden door de extra links die op wiki’s pagina’s staan – en worden blind gelaten voor die feiten en argumenten die zijn weggevijld.
 • Ten slotte is er de suggestie die mogelijk is om de bias tegen te gaan door simpelweg editors toe te voegen met een evenwichtiger perspectief. Er zijn slechts 15 miljoen Joden op de planeet. Iedereen die dapper antisemitisme online bestrijdt, is zich ervan bewust dat de haters zwermen en we zijn enorm in de minderheid – zelfs met vrienden en bondgenoten. In een getallenspel – en Wiki is een getallenspel – zullen de Joden altijd verliezen. We hebben dringend bondgenoten nodig om de tijd te nemen om de wereld van Wiki binnen te gaan – maar op zichzelf is het geen strategie waar we op moeten vertrouwen.

Het gaat niet alleen om Joden of Israël en het is niet genoeg om stil te zitten. Wikipedia is *beschadigt* de waarheid en promoot een anti-westers, antisemitisch, anti-Israël verhaal. Dit kan niet vaak of hard genoeg worden gezegd.

Als het gaat om het verspreiden van desinformatie is Wikipedia de grootste distributeur van nepnieuws ter wereld.

Malafide Wikipedia

Wikipedia is vandaag de dag een centraal kanaal in de verspreiding van antisemitisme. De leugens, propaganda en vervorming zijn zichtbaar op elke relevante pagina.

Een goed voorbeeld van flagrante anti-Joodse vooroordelen staat op de pagina voor de NGO ‘Campaign Against Antisemitism‘. Het gedeelte ‘kritiek’ op de CAA-vermelding is het grootste gedeelte op de pagina. Een brief in de Guardian van het gebruikelijke handjevol Joodse antizionistische verdachten wordt zelfs als bewijs beschouwd.

Nog zorgwekkender is dat het kritiekgedeelte bovenaan de pagina wordt geplaatst – voorafgaand aan de beschrijving van veel van hun werk. Dit druist in tegen alle normale Wikipedia-gedragingen. Een lezer krijgt daarom te zien wat negatieve critici van CAA vinden, voordat hij leest over eventuele positieve bijdragen die ze hebben geleverd. Een subtiele, maar brutaal effectieve strategie in psychologische oorlogvoering.

Vergelijk dat met de pagina voor de Palestina Solidariteitscampagne. Er is absoluut geen kritiek op de PSC-pagina. Geen. Elke poging om kritiek aan de pagina toe te voegen wordt meteen verwijderd. Wie over het PVC leest, heeft geen idee dat extremisme, antisemitisme en holocaustontkenning de organisatie volgen.

Een gekrabbelde brief aan de Guardian van Naomi Idrissi en haar vrienden was genoeg om de CAA op hun Wiki-pagina neer te halen, maar een gedetailleerd onderzoek naar PSC-antisemitisme door de Evening Standard is niet goed genoeg om op de PSC-pagina te komen.

Het geweld bij demonstraties, de pro-terroristische banden, niets ervan werd goed genoeg geacht. De PSC had zelfs hun bankrekening gesloten uit angst dat hun geld in handen van terroristen kwam. En zelfs dit is niet goed genoeg voor Wikipedia-redacteuren.

Op de pagina’s over Joodse groepen is er een duidelijke samenzweerderige toon. Ze gaan allemaal over ‘beïnvloeding’, ‘lobbyen’ en ‘financiering van miljardairs’. De Caabu-pagina gaat helemaal over ‘bewustwording’, ‘voorlichting’ en ‘een beter begrip bevorderen’.

Dit is een duidelijk bewijs van het antisemitisme-probleem van Wikipedia.

Het is niet genoeg dat we Wikipedia negeren, we moeten er actief tegen vechten. Twee enorme en onderling verbonden projecten liggen voor me: Wikipedia en Academia. Inactief blijven is geen optie. Help alstublieft om het onderzoek te ondersteunen als u kunt.

Lees hier verder op de site van de auteur

Bronnen:

 • naar een artikel van David Collier “Wikipedia – the most active spreader of antisemitism on the planet” van 2 mei 2021 en een artikelExclusive – Project Wiki – how Wikipedia is breeding armies of antisemites” van 31 december 2020 op de site van Beond the Great Divine

2 gedachtes over “Wikipedia – de meest actieve verspreider van antisemitisme op aarde

 1. Wikipedia, Social Media, NGO’s UN, EU & vrienden……allemaal verenigd in het grote Israel/Joden pogrom.

  En het resultaat?

  Israel heeft het land en zij de pagina’s op het Internet!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.