Introductie tot het christen antisemitisme

Antisemitische cartoon in Duitsland uit 1848: “Juden-Emancipation in Bayern” in het magazine Reichsbremse, Leipzig

Hoewel haat tegen het Joodse volk vanaf het begin deel uitmaakte van het christendom, werd de volledige virulentie pas aan het einde van de 11e eeuw gevoeld. Tijdens de late middeleeuwen bereikte de christelijke anti-joodse hartstocht zijn hoogtepunt. 

Het antisemitisme was zo sterk dat veel van de attitudes die christenen ten opzichte van joden ontwikkelden, honderden jaren later duidelijk leidden tot de Holocaust – en vandaag de dag nog steeds algemeen worden gevoeld.

Vroegchristelijk antisemitisme

Met de triomf van de Kerk tijdens het bewind van Constantijn, bevonden de Joden zich voor het eerst in een volledig christelijke wereld. De kerk, die geloofde dat het jodendom een ​​rivaal was van het christendom, zag dat veel verlichte heidenen en christenen zich aangetrokken voelden tot het joodse geloof. 

Inderdaad, vanaf het vroege contact tussen joden en Romeinen honderden jaren daarvoor, was er een stroom van bekeerlingen tot het judaïsme door het hele rijk geweest, die soms aanzienlijke proporties bereikte. 

In tegenstelling tot het heidense Romeinse rijk, dat over het algemeen tolerant was op het gebied van religie, beweerde het nieuwe christelijke Romeinse rijk het enige ware geloof te vertegenwoordigen – wat betekent dat het jodendom en de joden een gruwel waren.

In de vierde eeuw verordende Constantijn dat joden niet konden voorkomen dat hun geloofsgenoten zich tot het christendom bekeerden, en dat ze geen bekeerlingen konden accepteren. 

Een andere wet was van invloed op joodse slaveneigenaren en bepaalde dat als een jood zijn slaaf besneed in overeenstemming met de Torah- wet, de slaaf zijn vrijheid kreeg. Later werd de doodstraf voorgeschreven voor besnijdenis. In latere eeuwen verbood het christelijk-Romeinse recht joden om een ​​openbaar ambt of de rang van officieren in het leger te bekleden.

Theologisch gezien legden de vroege kerkvaders de basis voor veel van het latere christelijke antisemitisme. Johannes van Chrysostomus, bekend als “De Gouden Mond” vanwege zijn welsprekendheid als prediker, noemde de Joden “goddelozen, afgodendienaars, kindermoordenaars, [schuldig aan] het stenigen van de profeten en het begaan van tienduizend misdaden.” 

Gregorius van Nyssa voegde daaraan toe dat Joden “Moordenaars van de Heer, moordenaars van de profeten, rebellen en vervloekers van G-d , metgezellen van de duivel, een ras van adders, verduisteraars van de geest, Sanhedrin van demonen, vervloekt, verafschuwd , vijanden van alles wat mooi is.”

Anti-joodse discriminatie

Kerkelijke en regeringsautoriteiten legden de Joden veel beperkingen op. Prinsen verklaarden dat de Joden slaven van de kroon waren, een straf die een zegen met zich meebracht, aangezien de Joden toen koninklijke bescherming ontvingen. 

Hoewel de persoonlijke vrijheid van de joden behouden bleef, werden ze geconfronteerd met exorbitante belastingen. Verder, toen een Jood stierf, werd zijn landgoed in beslag genomen door de koning. 

In 1215, op het Vierde Concilie van Lateranen, vaardigde paus Innocentius III een aantal anti-joodse decreten uit, waarvan de bekendste was dat joden onderscheidende kleding moesten dragen. Het doel van dit decreet was om te voorkomen dat er vriendschappen en mogelijk gemengde huwelijken tussen christenen en joden zouden ontstaan. 

De uitspraak, ontleend aan een islamitisch decreet uit de zevende eeuw, specificeerde niet welke vorm de kenmerkende Joodse kleding moest aannemen. Lokale autoriteiten eisten dat ze een zogenaamd schaamteken droegen, een gele cirkel die de vermeende liefde voor goud van de joden symboliseert. 

De nazi’s veranderden deze gele cirkel later in een gele ster. In Engeland waren joden verplicht het insigne van de twee te dragen Luchos, of Tablets of the Law. Het Vaticaans Concilie bepaalde ook dat Joden geen openbaar ambt mochten bekleden dat hen in een positie van superioriteit ten opzichte van christenen zou plaatsen, een edict dat ook door de nazi’s werd gekopieerd.

Joodse geldleningen

Talloze factoren veroorzaakten de associatie van joden met deze zeer impopulaire bezetting. Met de consolidatie van een Europese identiteit voor het hele continent, een kenmerk van Karel de Grote’s regering in de negende eeuw, kwam er een einde aan de resterende joodse burgerschapsrechten uit de Romeinse oudheid. 

Onmiddellijk werden Joodse gemeenschappen afhankelijk van de welwillendheid van prinsen, bisschoppen en pausen, die allemaal dachten dat ze Joden bezaten. De rechten van het zich ontwikkelende feodale systeem, zoals ze zelfs waren voor boeren, werden niet uitgebreid tot joden.

Na verloop van tijd, met de opkomst van op geld gebaseerde economieën, werden Joodse gemeenschappen noodzakelijk als financiële centra. Omdat veel edelmetaal aan de circulatie was onttrokken en omgezet in kerkelijke en staats- regalia, droogden de Europese geldbronnen op. 

Na de Eerste Kruistocht hadden de Italiaanse stadstaten een bloeiende internationale handel met de moslimlanden ontwikkeld, waardoor de geldhoeveelheid verder was uitgeput. De joden behielden echter kapitaalvoorraden uit eerdere successen in de internationale handel. Als zodanig konden ze er niet veel mee doen, behalve het uitlenen aan degenen die het nodig hadden. Omdat joden mobieler waren dan christenen, waren ze bovendien een gemakkelijke bron van wisselkantoor.

Toen de christelijke commerciële activiteit zich in de middeleeuwen uitbreidde, werden joden gedwongen uit vele beroepen die ze voorheen uitoefenden, waaronder ambachten, handel en internationale handel. 

De opkomst van alleen-christelijke ambachtengilden creëerde zowel een christelijk monopolie als een einde aan de joodse concurrentie. Bovendien, aangezien Joden geen land konden bezitten of bewerken, werden ze in toenemende mate gedwongen tot de enige bezigheid die de kerk haar aanhangers verbood – geld lenen tegen rentetarieven die hoog genoeg waren om zowel de exorbitante belastingen te betalen die hun werden opgelegd als om hun verliezen te dekken als een schuldenaar in gebreke gebleven. 

Als zodanig verwierven de joden een reputatie als bloedzuigers, een beeld dat tot op de dag van vandaag bewaard blijft. Dergelijke omstandigheden zijn verantwoordelijk voor de ongelukkige en onverdiende reputatie van uitzonderlijke financiële expertise en hebzucht die de joden tot in de moderne tijd hebben behouden.

Populaire anti-joodse overtuigingen

In de Middeleeuwen grepen veel waanideeën over joden de Europese massa in de greep, waarvan sommige later door de nazi’s werden gemoderniseerd. Er waren minstens 10 van dergelijke bijgeloof, waarvan er vandaag de dag nog steeds sporen van te vinden zijn.

Bloedlaster en rituele moord

In 1144 verdween in Norwich, Engeland, een 12-jarig kind genaamd William in Thorpe’s Wood, een bos in de buurt van de stad, en werd dood aangetroffen. Een joodse bekeerling tot het christendom, een monnik genaamd Theobald, getuigde dat de joden het kind hadden gemarteld, gestoken en aan een kruis hadden genageld, waarmee ze de dood van Yeshu naspeelden. 

Aangezien dit evenement plaatsvond rond Pesach , en de christelijke dagen van Goede Vrijdag en Pasen, deden geruchten de ronde dat de Joden een christelijk kind moesten offeren op Pesach . William werd al snel Sint William, de eerste van vele christelijke kindermartelaren, en zijn graf werd een populaire plek voor religieuze bedevaarten. 

Toen het christendom meer gefixeerd raakte op de kracht van Jezus’ bloed, het zelfs beschouwde als de Korban Pesach, werden Joden werden beschuldigd van het slachten van christelijke kinderen om hun bloed te verkrijgen voor matzes en rode wijn van de sederPesach werd toen een vreselijke tijd voor Joden in Europa, want fanatieke priesters zouden de massa tot waanzinnige menigten opzwepen.

Ontheiliging van de gastheer

In 1215 kondigde de Kerk het dogma van transsubstantiatie aan, wat betekent dat de gewijde wafels (hostie) en sacramentele wijn die door christenen werden geconsumeerd, het lichaam en bloed van Yeshu vertegenwoordigden. 

Al snel werden Joden beschuldigd van het stelen van hosties uit kerken en hen te martelen door er spelden in te steken, waardoor Jezus opnieuw werd gekruisigd. Volgens sommige rapporten gutste er bloed uit zulke hosties terwijl ze kreunden van pijn. 

Andere accounts lieten de gastheren in de lucht fladderen, waarbij ze vlinders, engelen en duiven voortbrachten. De hele zaak zou lachwekkend zijn, behalve dat er meer dan 100 van dergelijke beschuldigingen werden geuit, resulterend in de moord op talloze Joden. 

In 1298 verspreidde een beruchte Jodenhater genaamd Rindfleisch de laster over Duitsland en Oostenrijk. Binnen korte tijd werden 150 joodse gemeenschappen verwoest, waarbij meer dan 100.000 joden omkwamen.

Joden als duivels

De associatie van de joden met de duivel is terug te vinden in de christelijke bijbel, die de duivel beschrijft als de vader van de joden. In de Middeleeuwen, toen bijgeloof hoogtij viert, was de duivel een angstaanjagende realiteit voor de massa christenen. 

Joden werden in houtsneden afgebeeld als varkens (Judensau), afgebeeld als donker en met een haakneus, en verondersteld een staart en hoorns te hebben. Joden werden gezien als tovenaars en magiërs, experts in de zwarte kunsten van het occulte. 

De nazi-krant Der Sturmer reproduceerde een aantal van dergelijke houtsneden, waardoor dit geloof in de moderne tijd werd versterkt. Veel ooggetuigen melden dat Duitsers regelmatig vroegen: “Bent u jood? Jullie zijn mensen die werken! Waar zijn je hoorns?”

De joodse geur

Omdat de Joden zo nauw met de duivel werden geassocieerd, werd aangenomen dat ze zijn kenmerken deelden, met name zijn geur van zwavel. Als de joden er niet naar rook, beweerden christenen dat ze het bloed van christenen gebruikten om zich ervan te ontdoen. 

Inderdaad, het geloof over een unieke Joodse geur was zo krachtig dat het niet alleen door de eeuwen heen bleef bestaan, maar ook onderwerp van studie werd door nazi-wetenschappers.

De zwervende jood

De christelijke Bijbel vertelt dat Jezus een Jood vervloekte die eindeloos ronddoolde die hem had bespot. De mythische zwervende jood werd bekend onder de naam Ahasverus (sic), en berichten over zijn waarneming verspreidden zich honderden jaren door heel Europa. 

In 1602 publiceerde een Duitse Lutherse predikant Korte Beschrijving en Verhaal van een Jood genaamd Ahasverus , en het boek werd zo populair dat het in slechts een paar jaar tijd 50 edities doorliep. Ook deze mythe is door de eeuwen heen blijven bestaan. 

De Wandelende Jood werd in 1898 gerapporteerd in Upper New York State. In 1940 bezocht een man die geloofde dat hij de Wandelende Jood was de New York Public Library en liet zijn lenerskaart afdrukken als TW Jood.

Vervuild Joods bloed

Christenen in de Middeleeuwen geloofden dat de Joden ziekelijke en zwakke mensen waren, die bloedziekten bezaten die alleen konden worden genezen door een infusie van christelijk bloed. 

De joden waren dus altijd op zoek naar mogelijkheden om met zuivere christenen te trouwen en hun afkomst te vervuilen. Deze canard werd de krachtigste van alle nazi-overtuigingen over de joden en werd gebruikt als rechtvaardiging voor de vernietiging van het hele joodse volk.

Nou vergiftiging

Halverwege de 13e eeuw raasde de Zwarte Dood door heel Europa, waarbij misschien wel 50% van de bevolking werd gedecimeerd. Ook joden werden zwaar getroffen, hoewel niet in dezelfde mate als de christenen, vanwege de traditionele joodse nadruk op persoonlijke reinheid en het begraven van hun doden. 

Al snel deed het gerucht de ronde dat Joden de pest veroorzaakten door putten te vergiftigen. Hoewel paus Clemens een pauselijke bul heeft uitgevaardigd die de bewering tegenspreekt, en talrijke heersers hetzelfde beweerden, geloofde de bijgelovige christelijke massa dat de pest het werk was van de duivel via zijn kinderen, de joden.

De bevolking geloofde ook dat de Zwarte Dood een goddelijke straf was voor hun zonden. Christelijke boetelingen, bekend als flagellanten, trokken van stad tot stad en sloegen zichzelf met ijzeren staven totdat de flagellanten bloedden, allemaal om hun zonden en die van de mensen goed te maken. 

Nadat ze op stadspleinen hadden opgetreden onder de ontzagwekkende aandacht van de bevolking, leidden ze vervolgens de mensen tegen de echte schurken, de joodse bronvergiftigers. In talloze gemeenschappen, vooral in Duitsland, kwamen bijna alle joden om het leven.

Joodse wereld samenzwering

Dit geloof, dat nog steeds vrij wijdverspreid is, is ontstaan ​​in de middeleeuwen. Er werd beweerd dat een raad van rabbijnen uit Spanje elk jaar in het geheim bijeenkwam om te bepalen welke stad het christelijke slachtoffer zou moeten leveren voor het jaarlijkse offer dat vereist is door de joodse religie. 

Later veranderde deze mythe het joodse doel van mensenoffers in financiële overheersing van de wereld, zoals gevonden in de negentiende eeuwse publicatie van de beruchte Protocollen van de ouderlingen van Zion. Momenteel wordt deze leugen door Arabische regimes verspreid naar landen die eerder weinig of geen ontmoetingen met Joden hebben gehad.

Joodse koppigheid

Natuurlijk werden de Joden gezien als een koppig volk omdat ze absoluut weigerden zich te bekeren en Yeshu als de Messias te accepteren . Een dergelijke weigering was bijzonder woedend voor de christenen, die geloofden dat de wederkomst van Jezus afhankelijk was van de acceptatie van het christendom door de joden. 

Dus, aangezien de joden werden gezien als een blokkering van de definitieve verlossing, zijn er door de eeuwen heen speciale inspanningen geleverd om hen in staat te stellen het zogenaamde licht van het christendom te zien, hetzij door de eigen wil van de joden, hetzij met geweld.

Joodse luiheid

Deze beschuldiging hield in dat joden geen productieve bezigheden uitoefenden, maar liever van eerlijke christelijke arbeid leefden door geld te lenen en duistere transacties uit te voeren. (Christenen van hun kant werden steevast gezien als productieve boeren en ambachtslieden.)

Wat voor het gemak werd vergeten, was dat joden geen enkele vorm van handenarbeid mochten maken. Natuurlijk is de mythe dat joden rijk worden ten koste van hardwerkende, arme christenen tot op de dag van vandaag blijven bestaan ​​en wordt door veel mensen sterk aangehangen.

Uitzettingen

Tijdens de middeleeuwen werden de joden wel eens uit vrijwel elk land in Europa verdreven. Vaak werden ze uit een stad verdreven en moesten ze een toevluchtsoord zoeken in een andere stad. Meestal waren deze uitzettingen, zelfs uit hele landen, niet permanent en konden de joden na enkele jaren terugkeren – soms zelfs eerder dan dat. 

Toen de Joden echter in 1290 uit Engeland werden verdreven, mochten ze pas aan het eind van de 17e eeuw terugkeren. (Het is interessant om op te merken dat William Shakespeare, die Joden als roofzuchtig karikaturaal maakte in The Merchant of Venice, misschien nog nooit een Jood heeft gezien.)

Natuurlijk staat de bekendste van alle verdrijvingen bekend als The Expulsion – het gedwongen vertrek van de Spanjaarden. Joden in 1492.

Bronnen:

5 gedachtes over “Introductie tot het christen antisemitisme

 1. Het Christelijke Antisemitisme is echt een van de méést absurde dingen die er bestaan.

  Christenen zijn namelijk gewoon (verkapte) Joden want zonder Jodendom geen Christendom en het is dus gewoon Jodendom met een andere naam.

  Ze haten de persoon, zijn familie & vrienden (de apostelen) waar ze hun hele leven & zaligheid aan gewijd hebben & wijden…….en dus zichzelf.

  Dit zegt non verbaal toch écht meer over deze Christenen / verkapte Joden dan ieder artikel, verwijt of beschuldiging want zoveel domheid is gewoon niet meer uit te leggen.

  Geliked door 1 persoon

 2. De legendarische ‘Wandelende Jood’ heeft een naam: Ahasverus. Hij zou Jezus op weg naar Golgotha bespot hebben en voor straf tot de oordeelsdag over de wereld moeten zwerven.

  Het lijkt me eerder een Middeleeuwse legende te zijn, bedacht door christenen van die tijd. Het verhaal is daarna een eigen leven gaan leiden en doet in verschillende versies de rond in het Middeleeuwe Europa. Af en toe wordt het hier of daar weer opgepikt en gebruikt om Joden te herinneren aan hun afvalligheid jegens de leer van Christus en zijn apostelen.

  Zie ook “De wandelende Jood komt thuis” op de site van Christenen voor Israël https://www.christenenvoorisrael.nl/artikelen/de-wandelende-jood-komt-thuis

  Geliked door 1 persoon

 3. ‘De christelijke Bijbel vertelt dat Jezus een Jood vervloekte die eindeloos ronddoolde die hem had bespot.’
  Waar staat dat dan in de christelijke Bijbel?

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik kan als christen wel janken en zou van schaamte de grond in willen zakken, als ik dit lees

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.