Regering van Joe Biden is bereid de terreursancties tegen Iran op te heffen

Militaire parade in Teheran ter viering van de Dag van het Leger in Iran, 20 april 2021. 20 april is ook de geboortedag van Adolf Hitler. Op een voorbij rijdende truck werden borden geplaatst met slogans in het Perzisch en Engels: “Down with Israel” aka “Weg met Israël” [beeldbron: YouTube / Screenshot]

In een poging Iran te verleiden terug te keren naar de nucleaire deal, biedt de VS aan om de sancties tegen Teheran voor het steunen van terrorisme te verlagen of te schrappen. Iran is zoals bekend de grootste sponsor van terreur in het Midden-Oosten en ver daarbuiten.

De regering-Biden heeft aangegeven bereid te zijn de sancties tegen Iran voor terrorisme en andere sectoren te versoepelen of op te heffen om Iran te verleiden te stoppen met het schenden van de nucleaire deal van 2015, meldde de Wall Street Journal op donderdag laatstleden.

Veel van die sancties gebruikten Amerikaanse terrorisme-aanduidingen en werden opgelegd onder de regering-Trump, maar hoewel Amerikaanse functionarissen hebben verklaard dat ze misschien bereid zijn sommige op te heffen, zijn ze nog niet specifiek geweest over welke.

Twee bronnen die bekend zijn met de kwestie vertelden het Journal dat de VS openstaan ​​voor het opheffen van terreursancties tegen de centrale bank van Iran, zijn nationale olie- en tankerbedrijven en verschillende belangrijke economische sectoren, waaronder staal, aluminium en andere.

Amerikaanse functionarissen zijn van mening dat het verwijderen van terreursancties tegen enkele van de staatsentiteiten van Iran en die opgelegd aan kritieke sectoren van de economie, de verlamde economie van Iran zou helpen te herstellen, aldus het rapport.

Amerikaanse functionarissen waren de afgelopen week in Wenen met de andere mogendheden die onderhandelden over de nucleaire deal van 2015 waar voormalig president Trump zich in 2018 uit trok. Iran heeft onlangs zijn verrijking van uranium verhoogd tot 60% zuiverheid in de laatste grote schending van de overeenkomst .

Hoewel diplomaten vooruitgang rapporteerden, worden de besprekingen belemmerd door de weigering van de Iraniërs om in dezelfde kamer te zitten als de Amerikanen, waardoor berichten heen en weer moeten worden gestuurd en het proces wordt vertraagd. De besprekingen worden voor het weekend onderbroken voordat ze volgende week worden hervat.

Volgens de Journal zijn de Amerikanen het nog steeds niet eens met het verzoek van Iran om de aanduiding “buitenlandse terroristische organisatie” van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) te verwijderen, met bronnen die zeggen dat de kwestie niet op de Amerikaanse agenda staat tijdens de besprekingen.

De Amerikanen hebben geëist dat Iran eerst stopt met zijn ernstige schendingen van het akkoord en vervolgens dat de sancties worden opgeheven, maar de Iraniërs zijn onvermurwbaar gebleven dat ze pas wijzigingen zullen aanbrengen nadat ze hebben geverifieerd dat de VS de door Trump opgelegde sancties heeft ingetrokken. .

In een briefing met journalisten zei een hoge functionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken op woensdag dat de VS Iran voorbeelden heeft gegeven van sancties die Washington zou onderhandelen om een ​​deal te sluiten.

“Ik denk dat ze op dit punt een vrij duidelijk idee hebben van onze mening over de sancties die we zullen moeten opheffen” en die “die we niet zouden opheffen”, zei de ambtenaar.

Terwijl de regering-Biden ernaar streeft de VS en Iran terug te brengen naar de nucleaire deal, heeft een groep van 34 Republikeinse senatoren woensdag een wetsvoorstel ingediend om het Congres de macht te geven om te voorkomen dat de regering de sancties opheft.

“Het wordt steeds duidelijker dat de beloften van de regering-Biden om de nucleaire deal met Iran te ‘verlengen en versterken’ in plaats daarvan een poging zijn om koste wat het kost opnieuw deel te nemen aan het gebrekkige JCPOA van 2015”, zei senator Jim Risch, van de Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken.

De voorgestelde wetgeving vereist dat Biden rapporten voorlegt aan de relevante congrescomités om eventuele sancties of andere maatregelen die het buitenlands beleid van de VS ten aanzien van Iran zouden veranderen, op te heffen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Paul Shindman “Biden administration willing to lift terror sanctions on Iran” van 22 april 2021 op de site van World Israel News (WIN)

Een gedachte over “Regering van Joe Biden is bereid de terreursancties tegen Iran op te heffen

  1. Iran heeft met deze president de absolute hoofdprijs gewonnen…..en dát wisten ze v.a. de 1e dag.

    Ze hoefden niets anders te doen dan achterover leunen, vriendelijk lachen en nee blijven zeggen……..tot deze school US vissen niet konden wachten om dat lekkere aas op te vreten, waarna ze vast zaten aan de Iraanse haak en klaar om opgevist te worden.

    Dumb & dumber…….een film die werkelijkheid is geworden is met Biden i.p.v. Jim Carrey in de hoofdrol.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.