Lang verloren gewaand Joods gebed gevonden tussen pagina’s van een oude Gemara

Oude woning in Kazimierz, de Joodse wijk van Krakau, Polen

Een onlangs gevonden pagina in een oud Gemara-boek bevat een uniek gebed dat alleen door de Joden uit Krakau is gereciteerd bij het graf van Rabbi Moses Isserles. De Gemara is het onderdeel van de Talmoed en omvat rabbijnse analyse van en commentaar op de Misjna.

Oude boeken kunnen een schat zijn, niet alleen voor hun woorden, maar ook voor wat er tussen hun pagina’s te vinden is. En in het geval van een vergelende pagina die uit een heel oude Gemara is gevallen, houdt dit een hernieuwde ontdekking in van een lang verloren gewaand gebed gezongen door de Joden van Krakau.

Op de pagina in kwestie bevat een gebed voorgedragen door Krakau Joden bij het graf van Rabbi Mozes Isserles (1530-1572), een gerenommeerd Ashkenazi poseek (de term in de joodse wet voor een jurist, die de positie van de joodse religieuze wetten bepaalt) in de 16 ste eeuw, op de Lag B’Omer vakantie – de dag van zijn overlijden. Op elke verjaardag van zijn dood ( yahrtzeit ) bezochten de Joden van Krakau zijn graf en reciteerden een speciaal gebed.

De pagina met gebed dat de Joden van Krakau elke Lag B’Omer zouden reciteren bij het graf van Rabbi Moses Isserles [beeldbron: David Shor/Israel Hayom]

Dit gebed komt niet voor in het gebedenboek. In tegenstelling tot de gebruikelijke gebeden en leerboeken die in talloze edities werden gedrukt, tussen gemeenschappen werden verspreid en op planken en in bibliotheken over de hele wereld werden bewaard, werd dit gebed gedrukt op pagina’s die lokaal werden verspreid. 

Slechts een beperkt aantal van deze pagina’s werd ooit gedrukt, met het specifieke doel om een ​​zeer lokale gebeurtenis te markeren, uitsluitend op de begraafplaats van Isserles, één dag per jaar, en werden onmiddellijk na de gebeurtenis weggegooid.

Berl Shor, 94, geboren in Krakau, is een afstammeling van Isserles en herinnert zich nog steeds de gewoonte om zijn graf op Lag B’Omer te bezoeken. Toen Shor 12 jaar oud was, brak de Tweede Wereldoorlog uit. 

Hij en zijn zus wisten Krakau te ontvluchten voordat de Duitsers het veroverden, maar hun ouders en vele andere familieleden bleven in de stad. Voordat ze werden vermoord, waren de ouders van Shor in staat om een ​​Poolse buurman met de naam Prof. Tadeusz Kowalski van de Jagiellonian Universiteit in Krakau hun bibliotheek met oude Joodse teksten te geven.

Kowalski stelde de bibliotheek veilig en gaf deze na de Holocaust terug aan de nabestaanden. Tegenwoordig is deze bibliotheek eigendom van Shor.

De bibliotheek bevat honderden boeken, vanaf het begin van de drukpers. Samen met boeken zijn losse pagina’s en manifesten die van nature normaal gesproken niet worden gered en verloren gaan. Een van deze pagina’s, zo bleek, was van bijzondere historische waarde.

Een zeldzaam verslag van de gebeurtenis bij het graf van Isserles werd gedocumenteerd door een jonge Joodse inwoner van de stad, Ze’ev Aleksandrowicz, die later een bekende fotograaf werd. Jarenlang wist niemand wat de joden op zijn foto lazen, totdat de eerder genoemde Gemara was afgestoft.

Shor en zijn zoon, advocaat David Shor, stuurden fotokopieën van het gebed naar het huidige hoofd van de joodse gemeenschap in Krakau, in de hoop het oude en unieke gebruik nieuw leven in te blazen dat vóór de Holocaust werd beoefend door een van de grootste joodse gemeenschappen in Polen.

Joden in Krakau, Polen, bidden bij het graf van Rabbi Moses Isserles (Ze’ev Aleksandrowicz)

Bronnen:

  • naar een artikel van Hanan Greenwood “Long-lost Jewish prayer found between pages of old Gemara” van 29 april 2021 op de site van Israel Hayom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.