In de nasleep van de ramp in Meron: ‘Wie was Rabbi Shimon Bar Yochai?’

Rabbi Shimon Bar Yochai, 2de eeuw na C.

Een Israëlische nationale ramp vond plaats op het Lag Ba’Omer-festival op de berg Meron in het noorden van Israël op 28 april, waarbij 45 mensen werden gedood en 155 raakten gewond toen honderdduizenden zich verzamelden in de dicht opeengepakte omheining van een compound rond het graf van Rabbi Shimon. Bar Yochai (Rashbi).

De tragedie leidde tot vragen over waarom honderdduizenden oplettende, voornamelijk haredi, Joden uit Israël en daarbuiten in deze speciale tijd hun weg naar deze geïsoleerde plek begeven.

Ze gaan bidden en betuigen hun respect bij het graf van Shimon Bar Yochai, die wordt beschouwd als een Tzadik, een spirituele inspirerende figuur.

Zulke zeldzame individuen worden beschouwd als een brug tussen de mens en Gd, waar iemands gebeden de Almachtige bereiken door de geest van de vertrokken leiders. Velen reizen het hele jaar door naar dit heilige graf om dichter bij G’d te komen.

Dus wie was Rabbi Shimon Bar Yochai?

Rashbi werd geboren in Galilea in het noorden van Israël. Hij was een van de vijf beroemde discipelen van de gerespecteerde rabbijn Akiva (50-135 na C.) die bijdroeg aan de mondelinge wet, de misjna, en die het bijbelse scheppingsboek van Abraham heeft getranscribeerd, waarbij hij handelde over de schepping van het universum vanuit een spiritueel perspectief.

Rashbi werd gewijd door Rabbi Akiva. Zelfs toen hij zijn eigen weg in het leven als religieus leider vond, keerde hij regelmatig terug naar Rabbi Akiva voor begeleiding en studie. Zijn liefde voor Rabbi Akiva was zo diep dat toen Rabbi Akiva door de Romeinse heerser Hadrianus in de gevangenis werd gegooid omdat hij de Torah onderwees, Shimon een manier vond om de gevangenis binnen te gaan en Akiva hem de wegen en diepten van het Judaïsche spiritualisme te laten leren.

Rabbi Akiva werd door de Romeinen geëxecuteerd na het mislukken van de Bar Kochba-opstand tegen de Romeinse overheersing – veroorzaakt door de religieuze vervolging van Rome, waaronder het verbod op besnijdenis en het plaatsen van een standbeeld in het Heilige der Heiligen – in het Heilige Land.

De vervolging van de Joden onder Hadrianus, en de dood van Rabbi Akiva, dreef Rabbi Shimon Bar Yochai ertoe te protesteren tegen de wrede Romeinse onderdrukking van de Joden in hun nu veroverde land.

Het bericht van zijn anti-Romeinse gevoelens trok de aandacht van de Romeinse gouverneur die Rashbi ter dood veroordeelde.

Rashbi vluchtte voor zijn leven en dertien jaar lang verborgen hij en zijn zoon, Eleazer, zich in een grot bij Gadera, terwijl ze leefden op een dieet van dadels en johannesbroodvruchten. Blijkbaar waren het andere Joden die zich op deze afgelegen plek verstopten. Rashbi zag een vogel ontsnappen uit het net van een andere Jood en wegvliegen. Hij beschouwde dit als een voorteken om te vertrekken en toen ze vertrokken, zo zegt de traditie, hoorde hij een stem die zei: “Je bent vrij!”

Hij ontdekte dat Hadrianus was overleden. Hij begaf zich naar het noorden naar Tiberias nabij de westelijke wateren van het Meer van Galilea, waar hij zijn lichaam doordrenkte dat door infecties en ziekten was geplaagd door meer dan tien jaar leven in grotten.

In Tiberias ontdekte Shimon dat de mensen zich hadden afgekeerd van het Joodse leren om hun tijd volledig aan arbeid en werk te besteden. Hij bestrafte hen en nam de geestelijke zuivering van de mensen van Galilea op zich door hen de Thora en de woorden van de Joodse wijzen te onderwijzen.

In het Talmoedische Tractaat Brachot wordt rabbijn Shimon ben Yochai geciteerd, zeggende:

Is het mogelijk? [Als] een persoon ploegt op het moment van ploegen en zaait tijdens het zaaien en oogsten op het moment van oogsten… wat zal er gebeuren met de [studie van de] Torah?

Hij richtte scholen op voor leren en studeren.

In de latere stadia van zijn leven reisde hij naar Rome om de Romeinse keizer te smeken het verbod op te heffen dat de joden de joodse sabbat en heilige feesten vieren.

Er wordt gezegd dat de dochter van de keizer leed aan een slechte geest. Sommigen zeiden dat ze bezeten was door demonen. Rabbi Shimon Bar Yochai genas de dochter en werd door de keizer beloond voor zijn wonder door hem naar zijn schatkamer te brengen, waar hij hem uitnodigde om te nemen wat hij maar wilde. In plaats van goud en juwelen mee te nemen, vond Shimon de rollen waarop het anti-joodse decreet was geschreven en scheurde ze in het bijzijn van de keizer uiteen.

Rabbi Shimon Ben Yochai keerde terug naar Galilea en wijdde de rest van zijn leven aan bijbelstudie en onderwijs. Hij verklaarde dat zelfs het gebed de studie van de heilige Thora niet mocht onderbreken.

Hij was een stem voor de geest van berouw en zei: 

De kracht van berouw is zo groot dat een man die zijn hele leven slecht is geweest als hij zich voor het einde bekeerde, als een volmaakt rechtvaardig man wordt beschouwd.

Hij verklaarde dat hoogmoed of een superieure houding ten opzichte van anderen is als verafgoding van het eigen ik. Hij ging tekeer tegen de openbare schande van een buurman. “Men moet zich liever in een brandende oven werpen dan een buurman in het openbaar te schande maken.”

Een waarschuwing van Rabbi Shimon Bar Yochai lijkt ons een mogelijk modern voorgevoel. Verwijzend naar zijn afschuw van de Romeinen, en zich bewust van de Parthische oorlog die uitbrak op het moment van Antonius, schreef Shimon Bar Yochai: 

Als je een Perzische (Parthisch) paard hebt gezien dat vastgebonden is in Palestina, hoop dan op de komst van de Messias!

Rabbi Shimon Bar Yochai was ook de geest van joodse mystiek en kabballah. De rudimentaire tekst van de joodse mystiek, de Zohar, wordt toegeschreven aan Rabbi Shimon Bar Yochai.

Er wordt aangenomen dat Bar Yochai stierf op de 33e dag van de telling van de Omer, de 18e dag van de Hebreeuwse maand Iyar. Het staat bekend als het Joodse festival van Lag B’Omer wanneer Joden de bedevaart maken naar zijn graf op de berg Meron en ophouden met rouwen om de dood van Rabbi Akiva’s studenten in de opstand.

Rabbi Shimon Bar Yochai zou spiritueel licht aan de wereld hebben gegeven. Vreugdevuren en kaarsen worden aangestoken om het licht en de impact van zijn leringen te symboliseren. Sommigen zeggen dat het ook is om de vuren te gedenken die door de rebellen tegen Rome werden aangestoken om elkaar te signaleren.

Dat is de reden waarom vrome joden, met honderdduizenden, naar zijn graf worden aangetrokken, niet om te rouwen om zijn dood, maar om de spiritualiteit en grootsheid van zijn blijvende erfenis te vieren.

De leringen van Rabbi Shimon Bar Yochai omvatten;

Er zijn drie kronen. De kroon van de wet. De kroon van het priesterschap. De kroon van het koningschap. Maar de kroon van een goede naam overtreft ze allemaal.

De Heilige, gezegend is Hij, heeft drie geschenken aan Israël gegeven. Thora, het land van Israël en de komende wereld.

door Barry Shaw

Graftombe van Rabbi Shimon Bar Yochai in Meron, Galilea, Israël

Bronnen:

  • naar een artikel van Barry Shaw “Who was Rabbi Shimon Bar Yochai whose grave is in Meron?” van 1 mei 2021 op de site van Arutz Sheva