HRW overschrijdt de lijn met de beschuldigingen van apartheid tegen Israël

Human Rights Watch (HRW) heeft een rapport uitgebracht dat in wezen het bestaansrecht van Israël in twijfel trekt en beweert dat de Israëlische autoriteiten “de misdaden tegen de menselijkheid van apartheid en vervolging” plegen. Het komt nadat de leider van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, eerder deze maand zei dat Israël op weg is om een ​​apartheidsstaat te worden.

Het 217 bladzijden tellende rapport werd echter geconfronteerd met aanzienlijke weerstand tegen de verregaande beschuldiging van apartheid, en de bevindingen ervan zijn door experts en anderen weerlegd als zijnde ongegrond ”en het toepassen van een dubbele standaard op Israël”.

Arsen Ostrovsky, een internationale mensenrechtenadvocaat en CEO van het International Legal Forum, vertelde JNS dat het HRW-rapport “vol zit met kwaadaardige leugens en grove verdraaiingen van de wet, terwijl het handelt in losgeslagen haat, ophitsing en racistische stereotypen. “Kortom,” zei hij, “dit rapport komt neer op een antisemitische ‘bloedlastering’ tegen de Joodse staat.”

Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken: “Het is niet de mening van deze regering dat de acties van Israël apartheid vormen.”

Plaatsvervangend burgemeester van Jeruzalem Fleur Hassan-Nahum noemde de beschuldigingen “belachelijk”.

De Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties en de Verenigde Staten Gilad Erdan noemde het rapport “een verzameling leugens en verzinsels, grenzend aan antisemitisch”.

Volgens HRW: “Binnen de grenzen van Israël van vóór 1967 hebben Palestijnen het staatsburgerschap, stemrecht en vrij verkeer, en worden ze geconfronteerd met minder streng beleid en praktijken, maar worden ze nog steeds geconfronteerd met institutionele discriminatie en andere vormen van misbruik.”

Maar in tegenstelling tot de beschuldigingen van HRW van discriminatie en misbruik, hebben Arabieren zoals Abdel Rahman Zuabi, Salim Jubran en George Karra allemaal als rechter gediend in het Israëlische Hooggerechtshof.

Volgens Ha’aretz , een Israëlisch linkse dagblad, vormen Arabieren momenteel meer dan 17 procent van de artsen in het land en 24 procent van de verpleegsters.

Bovendien zijn Ali Yahya en George Deek Israëlisch-Arabische ambassadeurs, en Ismaël Khaldi is Israëls eerste bedoeïenenambassadeur.

Zoals Ostrovsky opmerkte: “Je kunt herhaaldelijk zeggen dat de aarde plat is, maar dat maakt het niet meer waar.”

‘Ontkent het feit dat Israël een open, levendige democratie is’

Het rapport roept Israël op om “alle vormen van systematische onderdrukking en discriminatie te ontmantelen die joodse Israëli’s bevoorrechten ten koste van Palestijnen en anderszins systematisch de Palestijnse rechten schenden om de dominantie van joodse Israëli’s te verzekeren.”

Ostrovsky zei dat HRW probeert een beeld te schetsen van de Israëlische overheersing over Arabieren die in Israël of in Judea en Samaria wonen; het verdraait echter de feiten om Israël te belasteren, alleen omdat het een Joodse staat is. Bij het uiten van dergelijke beschuldigingen negeert de organisatie de realiteit ter plaatse, die het tegenovergestelde is van apartheid, en negeert ze opzettelijk de legitieme veiligheidszorgen van Israël.

Volgens Ostrovsky is de centrale beschuldiging in het rapport dat Israël schuldig is aan “apartheid” volgens het Statuut van Rome inzake het Internationaal Strafhof “volkomen ongegrond”.

“Het ontkent volledig het feit dat Israël een open, levendige democratie is, waar Israëlische Arabieren volledige politieke en burgerrechten genieten, terwijl de overgrote meerderheid van de Palestijnen onder de autonome heerschappij staat van de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever of Hamas in Gaza,” zei hij.

“Dit rapport is slechts de laatste aanval in HRW’s langdurige en meedogenloze obsessie- en rechtscampagne tegen de staat Israël”, zei Ostrovsky.

Ostrovsky sloeg ook Omar Shakir, HRW’s hoofdonderzoeker en auteur van het rapport, die in 2019 werd gedwongen Israël te verlaten nadat hij in strijd met de Israëlische wet was bevonden door actief de antisemitische BDS-campagne te promoten.

Deze man is geen autoriteit in het internationaal recht, maar een leverancier van haat, onverdraagzaamheid en Palestijnse propaganda“, zei hij.

De dubbele standaard van HRW is volgens Ostrovsky duidelijk “door te proberen de gruwelijke misdaad van apartheid in te roepen en Israël te vergelijken met Zuid-Afrika, wat een klassieke antisemitische trope is.”

Volgens HRW pleegt Israël zogenaamd apartheid, aangezien het Joodse overheersing nastreeft door middel van de “Wet van Terugkeer”, die elk Joods individu het recht geeft om naar Israël te verhuizen.

‘Laatste spijker in de kist van een bedrieglijk vals verhaal’

Avi Bell, een docent aan de University of the San Diego School of Law en de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Bar-Ilan University, vertelde JNS dat er “honderden dingen mis zijn met het rapport. De echte vraag is: kan men er iets in vinden dat klopt?”

“Waarom is het verlenen van burgerschap door Israël aan mensen van Joodse afkomst, terwijl Spanje, Portugal en Duitsland aan mensen van Joodse afkomst burgerschap geven of Ierland aan mensen van Ierse afkomst dat niet is?” hij vroeg.

“Meer in het algemeen”, voegde hij eraan toe, “waarom is de norm die HRW benadrukt dat de wet voor Israël niet de wet is ergens anders ter wereld? Kan HRW echt gelijk hebben dat er een speciale internationale wet is die één harde regel voor de Joodse staat en een andere lakse regel voor alle anderen voorschrijft?”

De enige oplossing voor Israël om te voorkomen dat het door HRW als crimineel wordt bestempeld, is “op te houden te bestaan”, zei Bell. “Het rapport noemt de wens om een ​​Joodse staat een criminele intentie te hebben om te domineren, en elke goedaardige immigratiewet of landgebruikregulering in de Joodse staat als vervolging of onderdrukking.”

“Het rapport is een 217 pagina’s tellende versie van resolutie 3379 van de Algemene Vergadering van de VN uit 1975, waarin het zionisme een ‘vorm van racisme en rassendiscriminatie’ werd genoemd”, zei Bell, erop wijzend dat in 1991 “de secretaris-generaal van de Verenigde Naties toegaf die resolutie 3379 was antisemitisch en de AV stemde om deze in te trekken. “

“Misschien zal HRW over 16 jaar toegeven dat zijn rapport ook antisemitisch is”, grapte Bell.

Eugene Kontorovich, directeur Internationaal Recht bij het in Jeruzalem gevestigde Kohelet Policy Forum, vertelde JNS dat het rapport “slechts haatpropaganda is – een grote leugen waarvan ze hopen dat het, als ze genoeg herhaald wordt, aan geloofwaardigheid zal winnen.”

Kontorovich zei dat HRW “zelfs verder is gegaan dan het Internationaal Strafhof en Mahmoud Abbas, die beiden zeiden dat Israël geen apartheid beoefent.”

Hij voegde eraan toe dat het “antisemitisme van HRW verder wordt onthuld door het niet vermelden van de echte apartheid op de Westelijke Jordaanoever, wat blijkt uit het feit dat de Palestijnse Autoriteit betaalt voor de moord op Joden, de verkoop van onroerend goed aan hen verbiedt en soortgelijke wetten.”

Rapport is ‘een complete hindernis op weg naar vrede’

Michal Cotler-Wunsh, een Israëlische politica die eerder als lid van de Knesset diende voor de Blue and White Party, vertelde JNS dat dit rapport na decennia van ‘Israel Apartheid’-weken op campussen over de hele wereld slechts de laatste nagel in de kist is. van het bedrieglijke valse verhaal. “

Dit rapport is “een complete hindernis op weg naar vrede”, zei ze, “gedreven door blinde haat” en kiest de Jood onder de naties.

“Het is van vitaal belang om het te identificeren en bloot te leggen voor wat het is – nog een ander voorbeeld van een systematische strategie om geen kogels, maar woorden te gebruiken in de oorlog die werd gevoerd om de staat Israël te vernietigen in naam van de mensenrechten”, zei ze.

Cotler-Wunsh zei dat het gevaarlijkste deel van het rapport is dat “mensen die niet beter weten, het zullen geloven.” Bovendien, zei ze, “werpt het een barrière op voor vrede met de Palestijnen en maakt het een complete Orwelliaanse, omgekeerde realiteit van wat apartheid eigenlijk was.”

Cotler-Wunsh zei dat HRW zelf opmerkt dat “er niet zoiets bestaat als een apartheidsstaat, voor zover het het internationaal recht betreft”, maar de term “apartheid” in het rapport heeft geherdefinieerd om in zijn anti-Israëlische obsessie te passen.

Israël moet de “lingua franca”, de “retoriek” en de “taal van de mensenrechten” gebruiken en “niet in de kade van de verdachten zitten en reageren, maar in de aanval gaan”, benadrukte ze.

“We hebben de verantwoordelijkheid om de dubbele normen te identificeren, bloot te leggen en aan te pakken. Vanuit juridisch oogpunt zijn dubbele maatstaven de ergste overtreding die je kunt begaan, want als je de wet niet gelijk en consequent toepast, is het het papier waarop het is geschreven niet waard ”, zei hij.

Cotler-Wunsh legde uit dat HRW-oprichter Robert Bernstein “erkende dat de instrumenten die hij had verdedigd om de mensenrechten hoog te houden, te bevorderen en te beschermen, werden bewapend om van Israël een paria-staat te maken. ‘Alleen door terug te keren naar zijn oorspronkelijke missie … kan Human Rights Watch zichzelf herrijzen als een morele kracht in het Midden-Oosten …’, waarschuwde Bernstein. ‘Als ze dat niet doet, wordt haar geloofwaardigheid ernstig ondermijnd en wordt haar belangrijke rol in de wereld aanzienlijk verminderd.’ “

‘Wat had hij gelijk,’ zei ze.

Bronnen:

  • naar een artikel van Israel Kasnett “HRW crosses line with apartheid accusation against Israel” van 30 april 2021 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

2 gedachtes over “HRW overschrijdt de lijn met de beschuldigingen van apartheid tegen Israël

  1. Het is niet voor niets dat Robert Bernstein, de Joodse oprichter van deze ooit nobele mensenrechten organisatie zichzelf heeft onslagen uit zijn eigen project, toen de ratten de katten verjaagden.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.