De regering-Biden moet de besprekingen met de Iraanse moellahs stopzetten

De Opperste Geestelijke Leider van Iran, Ayatollah Ali Khamenei

Te midden van de gesprekken tussen het Iraanse regime en Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, China, Rusland, plus Duitsland evenals indirecte gesprekken tussen de VS en Iran, zijn de regerende mullahs van Iran druk bezig met hun dreigementen en nucleaire verzet verder op te vijzelen

Vorige week kondigde de chef van het Atomic Energy Organization van Iran, Ali Akbar Salehi, aan dat Iran uranium zou verrijken tot 60 procent – een verrijkingsniveau dat geen civiel doel heeft. Nu is het Iraanse regime begonnen met het verrijken van uranium tot het hoogste niveau ooit, 60 procent, dichtbij het niveau van wapenkwaliteit.

Iraanse leiders begonnen ook op te scheppen over deze ontwikkeling. Mohammad Bagher Qalibaf, de voorzitter van het Iraanse parlement, schreef :

“De jonge en godgelovige Iraanse wetenschappers zijn erin geslaagd een product van 60% verrijkt uranium te bereiken … Ik feliciteer de dappere natie van Islamitisch Iran met dit succes. De wilskracht van de Iraanse natie is wonderbaarlijk en kan elke samenzwering onschadelijk maken.”

Het Iraanse regime heeft ook aangekondigd dat het meer centrifuges zal activeren op de nucleaire site van Natanz. Abbas Araqchi, de belangrijkste onderhandelaar van Iran bij de besprekingen, zei dat Iran 1.000 geavanceerde centrifuge-machines zou activeren.

Nu, in plaats van de gesprekken te stoppen te midden van het verzet van Iran, lijkt de regering-Biden blij dat Iran bezig is met discussies. President Joe Biden vertelde verslaggevers in Washington tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Japanse premier Yoshihide Suga:

We zijn echter niettemin verheugd dat Iran is blijven instemmen met het aangaan van discussies – indirecte discussies – met ons en met onze partners over hoe we verder gaan en wat er nodig is om ons in staat te stellen terug te keren naar de [nucleaire deal].

De regering-Biden lijkt echter vastbeslotener dan ooit om het gevaarlijke en roofzuchtige regime van Iran te ‘belonen’ door terug te keren naar een deal met zonsondergangclausules, evenals een vervaldatum waarna de mullahs uranium kunnen verrijken en centrifuges kunnen laten draaien op elk niveau waarop ze staan. verlangen en zoveel kernwapens kunnen maken als ze dat willen.

Een terugkeer naar de 2025-deal zou helpen om alle grote sancties tegen Iran op te heffen – sancties die jaren duurden om in te voeren. Door de deal zouden de militaire locaties van Iran worden vrijgesteld van inspectie door het Internationaal Atoomenergieagentschap. De deal zou Iran in staat stellen om opnieuw met volledige legitimiteit deel te nemen aan het wereldwijde financiële systeem, zodat miljarden dollars zouden kunnen stromen naar de schatkist van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) en zijn groeiende milities in het Midden-Oosten.

De deal ook negeert dat de Financial Action Task Force (FATF) heeft geplaatst het Iraanse regime over de financiering van terrorisme blacklist. De FATF wees in haar rapport op :

“[G] ia het falen van Iran om de Verdragen van Palermo en terrorismefinanciering uit te voeren in overeenstemming met de FATF-normen, heft de FATF de opschorting van tegenmaatregelen volledig op en roept haar leden op en dringt ze er bij alle rechtsgebieden op aan om effectieve tegenmaatregelen toe te passen … “

Sinds president Biden verklaarde dat hij de nucleaire deal nieuw leven wilde inblazen – die Iran overigens nooit heeft ondertekend – heeft het Iraanse regime zijn dreigementen en nucleaire verzet opgevoerd om meer “beloningen” te krijgen – klaarblijkelijk voor niet- compliance – van de Biden-regering.

Ten eerste begon Iran in januari 2021 de uraniumverrijking op te voeren tot 20%. Toen nam de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) op 4 januari, in een beweging die blijkbaar het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verontrustte, een schip onder de Zuid-Koreaanse vlag in beslag met duizenden tonnen ethanol in de Perzische Golf, volgens Fars News. 

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken merkte destijds op:

“Het (Iraanse) regime blijft de navigatierechten en -vrijheden in de Perzische Golf bedreigen als onderdeel van een duidelijke poging om de internationale gemeenschap af te persen om de druk van sancties te verlichten. We sluiten ons aan bij de oproep van de Republiek Korea aan Iran om de tanker onmiddellijk vrij te laten. “

Later, op 9 januari, heeft het Iraanse parlement een wet aangenomen die de regering om de nucleaire inspecteurs van het Internationaal Atoomenergie Agentschap verdrijven.

‘Volledige Amerikaanse capitulatie’

Deze week, volgens de Amerikaanse marine “zwermden snelle boten van de Revolutionaire Garde door schepen van de Amerikaanse kustwacht in [de] Perzische Golf.”

Afgelopen september zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif op een forum georganiseerd door de Raad voor Buitenlandse Betrekkingen van New York dat Iran meer geld wil. “Een teken van goede trouw is niet te proberen opnieuw te onderhandelen over wat al is onderhandeld”, zei hij.

Hij voegde er in dezelfde toespraak aan toe dat de VS “ons moeten compenseren voor onze verliezen”. De hoogste rechterlijke instantie van Iran had al geëist dat de VS $ 130 miljard aan “schadevergoeding” zou betalen. En nu verrijkt het regime uranium op het hoogste niveau ooit.

De regering-Biden heeft naar verluidt in principe ingestemd met de eis van het Iraanse regime om compensatie voor de “economische schade”.

Niet-benoemde Israëlische diplomaten uitten onofficieel hun teleurstelling over de nucleaire onderhandelingen en typeerden de gesprekken als “volledige Amerikaanse capitulatie” voor de leiders van Iran. De Israëlische leiders zijn blijkbaar ernstig bezorgd dat de regering-Biden de nucleaire deal met Iran “koste wat kost” nieuw leven wil inblazen.

Ten slotte, temidden van de besprekingen om de “nucleaire deal” nieuw leven in te blazen, ondertekenden de leiders van Iran een 25-jarige strategische deal met China. Daarnaast zijn de Iraanse autoriteiten ook betrokken in gesprekken op hoog niveau met Rusland, “om te helpen bij het vaststellen van stabiliteit en de bestrijding van Amerikaanse interventies.”

Het stilzwijgen van de regering-Biden in de nasleep van de toenemende dreigingen en nucleaire verzet van Iran zal dit roofzuchtige regime alleen maar aanmoedigen en versterken. Het Iraanse regime gelooft duidelijk dat het weg kan komen met zijn schendingen. 

In plaats van dit gevaarlijke islamistische regime te “belonen”, moet de regering-Biden een vastberaden standpunt innemen en de heersende mullahs ter verantwoording roepen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Dr. Majid Rafizadeh “Biden Administration Needs to Halt Talks with Iran’s Mullahs” van 1 mei 2021 op de site van The Gatestone Institute