Zal de volgende antisemitisme-gezant de linkse druk weerstaan om de IHRA-definitie te hervormen?

Te vaak in democratische en linkse kringen zijn we getuige van een bijzondere focus op blanke suprematie met uitsluiting van radicaal links antizionisme en radicaal islamistische jodenhaat, zei Ellie Cohanim, plaatsvervangend speciaal gezant om antisemitisme te controleren en te bestrijden tijdens de Trump-administratie.

Nu antisemitisme in opkomst is, zal de rol van de volgende speciale gezant van de VS ter bestrijding van antisemitisme belangrijker worden dan ooit. Er zijn echter breuklijnen ontstaan ​​binnen de Democratische Partij over hoe de Jodenhaat moet worden gedefinieerd en bestreden.

Volgens rapporten is een aantal namen naar voren gebracht voor de volgende antisemitisme-gezant, waaronder het voormalige hoofd van de anti-Defamation League Abraham Foxman, Holocaust-historicus en professor aan de Emory University Deborah Lipstadt, ADL-vice-president Sharon Nazarian, National Coalition Ondersteunt onder andere Mark Levin, CEO van Euraziatische Joden en Nancy Kaufman, voormalig CEO van de National Council of Jewish Women.

Terwijl Foxman en Lipstadt de steun krijgen van de reguliere pro-Israëlische democraten, wordt Kaufman door progressieven aangeprezen als hun favoriete keuze. De anti-Israëlische groep IfNotNow, die de BDS-beweging steunt, heeft de benoeming van Kaufman onderschreven.

Ellie Cohanim, die diende als plaatsvervangend speciaal gezant voor het bewaken en bestrijden van antisemitisme tijdens de Trump-regering, vertelde JNS dat de namen die voor de volgende gezant worden uitgebracht een weerspiegeling zijn van de opkomende verdeeldheid binnen de Democratische Partij over de kwestie van antisemitisme.

“Ik zou willen voorstellen dat kandidaten als Abe Foxman, Deborah Lipstadt en Sharon Nazarian een meer centristische benadering zouden volgen om antisemitisme te bestrijden, terwijl Nancy Kaufman verklaringen heeft afgelegd die haar aan de linkerkant van de Democratische Partij zouden plaatsen”, zei Cohanim.

Inderdaad, Kaufman verklaarde in een interview met The Forward dat ze de IHRA-definitie een “interessant hulpmiddel” vindt, maar verzet zich tegen het in wetgeving vastleggen ervan. Kaufman heeft zelf in het verleden kritiek geuit als hoofd van de Nationale Raad van Joodse Vrouwen voor het steunen van en samenwerken met de Women’s March, waarvan de medeoprichters banden hadden met de antisemiet Louis Farrakhan, hoofd van de Nation of Islam. In 2017 ondertekende ze een brief ter verdediging van politiek activiste Linda Sarsour, die bekend staat om haar anti-Israëlische standpunten en steun voor BDS.

‘Wereldwijd antisemitisme komt voort uit drie belangrijke bronnen’

De splitsing over de volgende gezant weerspiegelt een grotere kloof die ontstaat tussen progressieven en het joodse establishment over hoe antisemitisme het beste kan worden gedefinieerd en bestreden.

Cohanim merkte in het bijzonder op dat een belangrijke opkomende breuklijn de werkdefinitie van antisemitisme van de International Holocaust Remembrance Alliance (IRHA) overschrijdt .

‘Nergens is deze splitsing duidelijker’, zei ze, erop wijzend dat het een topprioriteit was toen zij en speciaal gezant Elan Carr in functie waren. “Waar ik denk dat de andere kandidaten allemaal meer landen en instellingen zouden steunen die de IHRA-werkdefinitie zouden aannemen, heeft Kaufman verklaard dat deze niet in wetgeving moet worden gecodificeerd.

De Verenigde Staten, een lid van de IHRA, hebben de  definitie gebruikt  sinds deze in 2016 werd aangenomen. De regering-Trump breidde het gebruik ervan uit tot het Amerikaanse ministerie van Onderwijs en gaf in 2019 formeel opdracht aan federale agentschappen om te overwegen de definitie te gebruiken.

Kort na haar aantreden heeft de administratie Biden ook de IHRA definitie aangenomen.

Progressieven zijn echter steeds kritischer geworden over de IHRA-definitie, die zij beschuldigen van het tot zwijgen brengen van kritiek op het Israëlische overheidsbeleid. In het bijzonder hebben ze de IHRA-definitie uitgekozen vanwege de bewering dat antizionisme antisemitisme is.

In januari stemden 51 leden van de Conferentie van voorzitters van grote Amerikaans-Joodse organisaties voor de IHRA-definitie, maar met name een paar van de meer progressieve organisaties van de overkoepelende groep, Americans for Peace Now en de Workers Circle, deden dat niet. Deze groepen maakten deel uit van een aantal andere progressieve groepen , waaronder ook J Street, het New Israel Fund en T’ruah, die zich ook uitspraken tegen de IHRA-definitie.

In de afgelopen weken hebben progressieven  twee andere definities geïntroduceerd als alternatief voor de IHRA: het Nexus-document en de Jeruzalemverklaring. Critici beweren echter dat deze definities antizionisten in staat zouden stellen te pleiten voor de uitroeiing van Israël zonder beschuldigd te worden van antisemitisme.

Tegelijkertijd dringen sommige democratische wetgevers er bij de regering-Biden op aan om de alternatieve definities over te nemen.

Cohanim zei dat het belangrijk is dat de volgende gezant de bronnen van antisemitisme begrijpt.

Ik hoop dat de volgende antisemitisme-gezant zal erkennen dat het wereldwijde antisemitisme vandaag de dag voortkomt uit drie belangrijke bronnen: radicaal-rechtse blanke supremacisten; radicaal-linkse antizionisten; en radicale islamisten. In onze regering hebben we al deze bronnen van Jodenhaat aangepakt en afgezien van politisering van wat een heilig onderwerp zou moeten zijn – dat wil zeggen antisemitisme. Te vaak zijn we in democratische en linkse kringen getuige van een bijzondere focus op blanke suprematie met uitsluiting van radicaal links antizionisme en radicale islamistische jodenhaat. Deze politisering van antisemitisme brengt uiteindelijk joodse levens in gevaar.

‘De strijd tegen antisemitisme wordt steeds meer gepolitiseerd’

Holly Huffnagle, directeur van de VS voor de bestrijding van antisemitisme bij het American Jewish Committee, vertelde JNS dat hoewel de IHRA-definitie niet het enige hulpmiddel is in hun wereldwijde uitrusting, het een “noodzakelijke en belangrijke” is die werd omarmd door de regering-Obama, en nu door regering van Biden.

“Hoewel we getuige zijn geweest van enige terugval van progressieven in de VS, is het belangrijk om te onthouden dat Spanje, Zweden en andere linkse regeringen die kritiek hebben op Israël de definitie volledig hebben overgenomen en begrijpen dat het hun kritiek op het Israëlische beleid niet beperkt,” zei ze.

Huffnagle legde uit dat de werkdefinitie van antisemitisme, die zelfs ouder is dan de IHRA zelf, tot stand kwam uit oprechte behoefte, vooral in Europa.

“In de vroege jaren 2000 was er een heropleving van antisemitisme in Europa, waar Joden het doelwit waren als ‘agenten van Israël’, en het werd niet ‘antisemitisme’ genoemd, alsof woede jegens Israël op de een of andere manier het lastigvallen van Joodse aanbidders of het bedreigen van joodse schoolkinderen – ze zelfs vermoorden, zoals we in 2012 op gruwelijke wijze hebben gezien in Toulouse,” zei ze.

Als zodanig hadden gegevensverzamelaars en -waarnemers, wetshandhavers, aanklagers en rechters geen universele definitie om alle vormen van antisemitisme te begrijpen, merkte Huffnagle op.

“Het kantoor van de speciale gezant, wiens mandaat het is om daden van antisemitisme en antisemitische opruiing die in het buitenland voorkomen, te bestrijden, was uit de eerste hand getuige van het nut van de definitie,” zei ze, eraan toevoegend dat deze tegenwoordig door bijna 30 landen wordt gebruikt in naast honderden openbare en particuliere instellingen.

“De speciale gezant moet blijven werken om ervoor te zorgen dat de definitie oordeelkundig wordt gebruikt als een educatief hulpmiddel om het bewustzijn van de veelzijdige aard van antisemitisme te vergroten”, zei ze.

Nu de regering-Biden onlangs zijn 100 dagen in functie heeft gemarkeerd, is er een groeiende druk op de president om de functie te vervullen. In feite drong een tweeledige groep senatoren er vorige week bij hem op aan om snel de volgende gezant te benoemen , daarbij verwijzend naar de toename van antisemitische aanvallen wereldwijd.

De volgende antisemitisme-gezant zal ook een uitgebreide rol krijgen in het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het congres keurde eind vorig jaar een wetsvoorstel goed dat de positie van de speciale gezant verhief tot de rang van een door de president benoemde, door de senaat bevestigde ambassadeur die rechtstreeks rapporteert aan de staatssecretaris.

“De nieuwe speciale gezant zal de eerste zijn die in de rang van ambassadeur zal dienen, waarvoor bevestiging door de senaat vereist is. We zijn er sterk van overtuigd dat om alle vormen van antisemitisme effectief te bestrijden, het moet worden bestreden op een onpartijdige basis, waarbij manifestaties over het hele politieke en ideologische spectrum worden aangepakt, ”vertelde Sacha Roytman Dratwa, uitvoerend directeur van de Combat Anti-Semitism Movement, aan JNS .

“In een gepolariseerde wereld wordt de strijd tegen antisemitisme steeds meer gepolitiseerd, niet alleen in de Verenigde Staten. De volgende speciale gezant zal moeten navigeren door de politieke ingewikkeldheden in zowel geallieerde als vijandige landen,” voegde hij eraan toe.

Antisemitisme in Europa heeft bijvoorbeeld veel verschillende vormen aangenomen, afhankelijk van het land. Zondag gingen duizenden over de hele wereld de straat op om hun verontwaardiging te uiten over de beslissing van het Franse rechtssysteem in de zaak van Sarah Halimi, een 65-jarige orthodox-joodse vrouw die in 2017 werd vermoord door haar moslimbuurman.

“In het Verenigd Koninkrijk is systemisch antisemitisme voornamelijk afkomstig van extreem-links. In Frankrijk is moorddadig antisemitisme voornamelijk gepleegd door personen met een radicale islamitische visie, en in Duitsland werd de aanval op de synagoge in Halle uitgevoerd door een extreemrechtse neonazi”, aldus Roytman-Dratwa. “Dit is de reden waarom de IHRA-definitie zoals die er nu uitziet zo’n belangrijk hulpmiddel is voor de inkomende speciale gezant.”

Bronnen:

 • naar een artikel van Sean Savage “Will next anti-Semitism envoy address progressive push to sideline IHRA definition?” van 28 april 2021 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Een gedachte over “Zal de volgende antisemitisme-gezant de linkse druk weerstaan om de IHRA-definitie te hervormen?

 1. De ‘werkdefinitie van Antisemitisme.
  Een ‘speciale gezant tegen Antisemitisme.
  De ‘gepolariseerde strijd tegen het antisemitisme.
  De 3 belangrijkste ‘bronnen van Antisemitisme.
  De verschillende ‘vormen van Antisemitisme.
  Onderwijs tegen Antisemitisme.

  Horen al deze “experts” zichzelf?

  Antisemitisme komt niet vanuit bronnen, maar gewoon vanuit mensen die zichzelf overbieden in hun Jodenhaat. Zij zijn niet te beleren en géén werkdefinities, resoluties en/of speciale gezant zal hun mening veranderen.

  Het feit dat sommige experts al jaren (eeuwen) menen dat deze lapmiddelen nodig zijn om gewone banale haat van slechte mensen de oplossing is, laat het falen zien.

  Het énige dat werkt is een sterk Joods volk in een sterke Joodse staat en daarbij de rest van de haters lekker achter zich latend in hun haat.

  Zo heeft het Joodse volk de eeuwenlange Jodenhaat overleeft…….van Jezus tot de Pharao’s en terug in de Joodse hoofdstad Jeruzalem!

  En dát is precies de oorzaak van Jodenhaat……

  De Joodse overleving door intelligentie, kracht & doorzettingsvermogen en dát is nu precies wat de haters proberen te breken……al eeuwen lang!!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.