PA-chef Mahmoud Abbas stelt Palestijnse verkiezingen uit ‘totdat Jeruzalem is bevrijd’

President Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit heeft donderdagavond aangekondigd dat de Palestijnse verkiezingen zijn uitgesteld totdat Israël de stemming in Jeruzalem laat plaatsvinden. Abbas maakte de aankondiging na een bijeenkomst van leiders van Palestijnse facties in Ramallah.

“We hebben besloten de parlementsverkiezingen uit te stellen totdat we de deelname van de bevolking van Jeruzalem verzekeren”, zei Abbas in een verklaring. “De verkiezingen moeten worden gehouden in alle Palestijnse gebieden, inclusief Jeruzalem.” Hij zei dat hij zal werken aan de vorming van een Palestijnse regering van nationale eenheid die “zich zal houden aan internationale resoluties en de PLO zal versterken”.

Eerder op de avond kondigde Abbas aan dat Israël de Palestijnse Autoriteit heeft laten weten dat het de Palestijnen niet zal toestaan ​​verkiezingen te houden in Jeruzalem. “Er zullen geen verkiezingen zijn zonder Jeruzalem”, zei Abbas in zijn openingstoespraak tijdens een bijeenkomst van leiders van verschillende Palestijnse facties in Ramallah.

De vergadering werd bijeengeroepen te midden van berichten dat Abbas het uitstel van de verkiezingen voor onbepaalde tijd zou aankondigen vanwege de gerapporteerde weigering van Israël om de stemming in Jeruzalem te laten plaatsvinden.  Hij zei dat de VS, de Europese Unie en enkele Arabische landen de Palestijnen ook hebben geïnformeerd over de weigering van Israël om de verkiezingen in Jeruzalem te laten plaatsvinden.

Palestijnse demonstranten steken afval in brand in de straten van Jeruzalem te midden van rellen met de Israëlische politie [beeldbron: AFP]

‘Vreedzaam volksverzet’

“Vandaag hebben we een bericht ontvangen van Israël, de VS en enkele Arabische landen over Israëls verzet tegen het houden van de verkiezingen in Jeruzalem”, zei Abbas. “Het bericht dat we ontvingen, zei dat Israël geen beslissing kan nemen omdat er geen regering in Israël is.”

Abbas dreef de spot met de vermeende Israëlische reactie en zei: “Maar er is een regering in Israël die besluiten neemt om duizenden nederzettingen te bouwen. Wie vaardigde het bevel uit aan de [Israël] politie om de kolonisten bij te staan ​​bij het doden van de mensen van Jeruzalem? Waar kwamen deze beslissingen vandaan? Afrika? We laten niemand ons voor de gek houden. Dit is onzin. Waar is [premier Benjamin] Netanyahu? Netanyahu, moge God zijn leven verlengen, is nog steeds de premier. “

Abbas zei dat de Palestijnen klaar zijn om de verkiezingen te houden zodra Israël ermee instemt de stemming in Jeruzalem te laten plaatsvinden. “We willen dat de verkiezingen plaatsvinden in Jeruzalem, en niet in Abu Dis”, zei hij, verwijzend naar een dorp op de Westelijke Jordaanoever ten zuiden van Jeruzalem. “Voor ons zijn de verkiezingen geen tactiek of spel.”

Abbas zei dat de EU een grote inspanning heeft geleverd om druk uit te oefenen op Israël om de verkiezingen in Jeruzalem te laten plaatsvinden, maar het mocht niet baten. “Toen we de verkiezingen aankondigden, vertelden de Europeanen ons dat ze ons steunen en klaar staan ​​om ons te helpen ons doel te bereiken”, merkte hij op. 

“Ik heb de Europeanen verteld dat Israël niet zal instemmen met het houden van verkiezingen in Jeruzalem. Ze vertelden me dat ze hierover met de Israëli’s zullen praten. We hebben ook aan de Amerikanen gevraagd waar ze zijn, maar we hebben niets van ze gehoord. We hebben gewacht en hebben geen antwoord gekregen. We hebben ook onze minister van Buitenlandse Zaken naar Europa gestuurd om hen te vertellen dat we bijna geen tijd meer hebben. “

Volgens Abbas vertelden de hoofden van de EU hem dat ze “gefrustreerd” waren door de weigering van Israël om te reageren op het verzoek om verkiezingen in Jeruzalem te houden.Abbas beschuldigde Israël ervan Palestijnse kandidaten in Jeruzalem te ‘slaan’ en verkiezingsbijeenkomsten te verhinderen.

Abbas herhaalde zijn bekende matra: “Jeruzalem is van ons; onze broeders slaagden erin de barricades te verwijderen die hen beletten te verhuizen en te werken in de stad. Ze lanceerden een vreedzaam volksverzet. Dit is de enige manier om deze agressie op onze mensen het hoofd te bieden. Jeruzalem is de eeuwige hoofdstad van Palestina.”

Bronnen:

 • naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Abbas: Palestinian elections postponed after Israel blocks Jerusalem vote” van 30 april 2021 op de site van The Jerusalem Post

2 gedachtes over “PA-chef Mahmoud Abbas stelt Palestijnse verkiezingen uit ‘totdat Jeruzalem is bevrijd’

 1. LOL……..
  Verontwaardiging alom in Europa.
  Stel je voor…..
  De democraat Abbas die de verkiezingen afzegt.

  En ‘natuurlijk is het allemaal de schuld van Israel.
  En ‘natuurlijk hadden wij dit al al maanden geleden voorspeld.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.