Anti-Israël ngo B’Tselem promoot de mythe van Joodse en of Israëlische suprematie

Antisemitische omslag van Le Péril Juif uit 1934, de franstalige versie van De Protocollen van de Wijzen van Zion. Het ontwerp is losjes gebaseerd op de cartoon ‘Le Roi Rothschild‘ van Charles Léandre uit 1898 van Baron Ferdinand de Rothschild [beeldbron: Creature and Creator]

Vorige maand lanceerde de Israëlische ngo B’Tselem een ​​discriminerende en hatelijke campagne met de titel: “Een regime van Joodse suprematie van de Jordaan tot aan de Middellandse Zee: dit is apartheid.

De NGO viel Israëls rol aan als toevluchtsoord voor het Joodse volk (de Wet van Terugkeer) en gebruikte de uitdrukking “van de rivier naar de zee” – in navolging van de al lang bestaande Palestijnse terminologie voor de vernietiging van Israël.

De meeste analyses hebben gewezen op de ongerijmdheid en belediging van de “apartheid” -analogie. B’Tselem’s verontrustende aanname van de term “Joodse suprematie” heeft echter veel minder aandacht gekregen.

De belangrijkste anti-Israëlische ngo’s IN ISRAEL, gefinancierd door het Westen

Mythe van Joodse suprematie

Deze uitdrukking is ontstaan ​​onder antisemieten die geloofden dat het Joodse volk zichzelf superieur achtte aan niet-Joden en het banksysteem en de media manipuleerden. Het gebruik ervan in de Israëlische context trekt opzettelijk parallellen met “blanke suprematie” en de ergste vormen van racisme.

De trope van “Joodse suprematie” kreeg voor het eerst moderne bekendheid in 1921, toen Henry Ford, de antisemitische Amerikaanse zakenmagnaat, 87 artikelen publiceerde die kritisch waren over de Joodse macht onder de titel “The International Jew“. 

Een ervan, getiteld “Jewish Supremacy in Motion Picture World“, beweerde dat “de filminvloed van de Verenigde Staten – en Canada – exclusief onder de morele en financiële controle staat van de Joodse manipulatoren van de publieke opinie.”

Het is niet verwonderlijk dat deze terminologie weer in het Derde Rijk terugkwam. In 1938 schreef de antisemitische Duitse journalist Rudolf Kommos een boek  Juden hinter Stalin: die jüdische Vormachtstellung in der Sowjetunion  ( Joden onder Stalin: Joodse suprematie in de Sovjet-Unie ). Het boek steunde de antisemitische canard van het ‘joodse bolsjewisme’ en de ‘joodse’ Russische revolutie van 1917.

In 1940, na de première van de vooraanstaande antisemitische nazi-propagandafilm ‘The Eternal Jew’, publiceerde de Reichsveiligheidsdienst een memo  waarin de film werd herzien, waarin stond:

De cartografische en statistische representaties over de verspreiding van het jodendom (de vergelijking met de ratten werd benadrukt als bijzonder indrukwekkend) en over de uitbreiding van zijn invloed op alle gebieden van het leven en in alle landen van de wereld werd opgemerkt. Er werd bijzondere aandacht besteed aan de acceptatie / opvang van joden in de VS. Het is verrassend hoe openlijk de Joodse invloed en de Joodse suprematie in de VS aanwezig zijn.

De term “Joodse suprematie” werd later gebruikt door degenen die tegen het bestaan ​​van Israël waren om de legitimiteit van de staat te ondermijnen door deze te koppelen aan racisme. 

In een  interview uit 1975 verklaarde Moshe Machover, oprichter van de antizionistische, Revolutionaire Communistische Liga Matzpen, bijvoorbeeld:

Dit is het equivalent van wat op andere plaatsen bekend staat als blanke suprematie. Hier zijn er exacte parallellen in termen van Joodse suprematie. (Met name in hetzelfde jaar nam de Algemene Vergadering van de VN de beruchte “Zionisme is racisme” -resolutie aan.)

BDS-activist Ilan Pappe heeft deze term herhaaldelijk in zijn geschriften gebruikt. In  The Israel / Palestine Question  (1999) schrijft Pappe:

Terwijl de Eerste Aliya een samenleving oprichtte gebaseerd op Joodse suprematie, was de kolonisatiemethode van de Tweede Aliya een scheiding van de Palestijnen.

In  The Idea of ​​Israel: A History of Power and Knowledge  (2012) voegde hij eraan toe:

Vanuit een zionistisch perspectief promootte de nieuwe staat de komst van een miljoen Arabieren nadat hij precies dat aantal had verdreven om de joodse suprematie en exclusiviteit in Palestina te verzekeren.

Het meest bekende hedendaagse gebruik verscheen in 2003 toen voormalig Ku Klux Klan Grand Wizard David Duke Jewish Supremacism: My Awakening to the Jewish Question publiceerde. Volgens het boek …

… zou je kunnen zeggen dat het bestaan ​​van een suprematische Israëlische staat niet noodzakelijk betekent dat de diaspora (Joden buiten Israël) dezelfde suprematie-agenda heeft. Men moet echter rekening houden met het feit dat het georganiseerde Jodendom over de hele wereld toegewijd de suprematiestaat Israël steunt.

Duke schrijft verder:

De waarheid is dat de zionisten niet alleen joodse suprematie nastreven over de ongelukkige Palestijnen; ze streven naar suprematie over ons allemaal, ongeacht ons ras of onze nationaliteit. Het is niet alleen Amerika waar ze de heerschappij over willen hebben, het is ook Canada, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Rusland en elke andere natie op aarde.

Een andere frequente gebruiker van de term is professor Joseph Massad aan de Columbia University. In 2002 hield hij een lezing in Columbia “On Zionism and Jewish Supremacy“, en in 2003, voorafgaand aan B’Tselem, schreef hij een artikel over

het militaire apartheidssysteem dat werd opgelegd aan de Palestijnen die van 1948 tot 1966 in Israël bleven, dan is versoepeld tot een burgerlijk joods suprematisch systeem van discriminatie.

In 2006 publiceerde hij  The Persistence of the Palestinian Question: Essays on Zionism and the Palestinians , waarin hij schreef dat

de Israëlische Joodse samenleving in Israël, evenals de Israëlische Joodse leiders, de Joodse suprematie blijven hooghouden als heilig en niet-onderhandelbaar.

In 2019 nam Linda Sarsour, uitvoerend directeur van de Arab American Association en covoorzitter van de Women’s March 2017, deel aan de jaarlijkse conferentie van American Muslims for Peace, waarin ze besprak hoe Israël werd “gebouwd op suprematische grondslagen“.

Volgens Sarsour:

Vraag hen dit, hoe kun je tegen blanke suprematie in Amerika zijn en het idee om in een staat te zijn die gebaseerd is op ras en klasse, maar dan steun je een staat als Israël die is gebaseerd op suprematie, die is gebouwd op het idee dat joden oppermachtig zijn voor alle anderen.

Parallel aan de antisemitische intellectuelen en activisten die de term gebruiken, voegden een aantal ngo’s ook “Joodse suprematie” toe aan hun lexicons. Sinds 2018 verwees de door Palestijnen geleide, in Israël gevestigde ngo Adalah hiernaar om de Israëlische wet op de joodse natiestaat te bespreken.

Volgens Adalah legt de wet van de natiestaat

de joodse suprematie over Palestijnse burgers vast en heeft Israël van discriminatie een grondwettelijke waarde gemaakt en heeft het beleden dat het de joodse suprematie bevordert als de basis van zijn instellingen.

Omar Shakir, Directeur van Human Rights Watch Israël / Palestina, merkte ook op dat

deze wet min of meer bepaalt als een kwestie van constitutioneel principe, wat gevolgen kan hebben voor een reeks kwesties, dat de joodse suprematie een kern is – de kern, in veel opzichten – waarde van de staat.

In november 2020 kregen Raja Shehadeh (oprichter van Al-Haq), Sam Bahour (beleidsadviseur van Al-Shabaka), Hanan Ashrawi (oprichter en voorzitter van de raad van bestuur van MIFTAH), Nadera Shalhoub-Kevorkian (Mada al-Carmel) en Noura Erekat een door Omar Shakir ondertekende brief waarin hij zich verzette tegen de werkdefinitie van antisemitisme van de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA), en waarin hij verklaarde:

De onderdrukking van Palestijnse rechten in de IHRA-definitie verraadt een houding die het Joodse voorrecht in Palestina hoog houdt in plaats van Joodse rechten en Joodse suprematie over Palestijnen. in plaats van Joodse veiligheid.

Ironisch genoeg gebruikten deze ngo-activisten antisemitische retoriek om de inspanningen om antisemitisme te bestrijden te delegitimeren. De IHRA-  werkdefinitie , die door bijna 30 landen is aangenomen en telt, is een internationale consensus geworden en een instrument om onderscheid te maken tussen legitieme kritiek op Israël en antisemitisme. 

Een passage uit de IHRA definitie

Een voorbeeld van het laatste is het ontzeggen van het recht op zelfbeschikking aan het Joodse volk (bijvoorbeeld door te beweren dat het bestaan ​​van een staat Israël een racistische onderneming is).

Dit brengt ons terug bij B’Tselem, een Israëlische en in naam joodse ngo die tot 2021 niet openlijk had gesproken over haar verzet tegen het bestaan ​​van de staat Israël. 

Met de laatste campagne proberen de leiders van deze NGO echter een term te legitimeren die een duidelijke antisemitische connotatie heeft en die vaak is gebruikt om het Joodse volk en de Joodse staat te demoniseren en te delegitimeren. 

Helaas zal als gevolg daarvan de schadelijke en gevaarlijke trope van de joodse suprematie verder aan kracht winnen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Ariella Esterson “When human-rights NGOs adopt anti-Semitic language” van 10 februari 2021 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Een gedachte over “Anti-Israël ngo B’Tselem promoot de mythe van Joodse en of Israëlische suprematie

  1. Joodse idioten zijn er altijd geweest.

    Doodmoe word je ervan omdat hun domheid niet blijkt uit hun texten & daden maar uit hun obsessief onbegrip dat Jodenhaat ook hen betreft.

    Zij zijn alleen de laatsten die door de krokdil worden opgevreten.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.