44 mensen verpletterd, tientallen gewond bij het massaal bijgewoonde feest van Lag BaOmer in Galilea

Op de Joodse feestdag van Lag BaOmer worden er traditioneel vreugdevuren aangestoken waarop aardappelen en marshmallows worden geroosterd [beeldbron: Ynet News]

Tientallen mensen werden in een oogwenk gedood bij een vreugdevuur ter ere van de Joodse feestdag van Lag BaOmer in Israël, vroeg op vrijdagochtend, in wat premier Benjamin Netanyahu omschreef als een “vreselijke ramp”.

In de media werd aanvankelijk gezegd dat een gedeelte van de stadionstoelen was ingestort tijdens het religieuze evenement in Mount Meron in Galilea. Maar ambtenaren zeiden later dat het erop leek dat de slachtoffers waren verstikt of vertrapt in een stormloop.

Tienduizenden mensen vierden donderdagavond het feest van Lag B’Omer op Mount Meron, tijdens de grootste openbare bijeenkomst in Israël sinds het begin van de COVID-19-pandemie.

Vanwege de grote drukte zei de politie dat ze de coronavirusbeperkingen op de site niet konden afdwingen. De organisatoren van donderdag schatten dat rond middernacht ongeveer 100.000 mensen op de locatie waren, met nog 100.000 die op vrijdagochtend werden verwacht.

Lag BaOmer
Omer staat hier voor de rouwperiode tussen Pesach (Joodse Pasen) en Sjavoeot. Lag Baomer is een uitzondering op de rouw omdat dit de dag was waarop er een einde kwam aan de geheimzinnige massale sterfte van de ca. 20.000 volgelingen van Rabbi Akiva in de 2de eeuw na Chr. Deze rabbijn Akiva ben Yosef was vermaard om zijn geleerdheid ten aanzien van de Misjna. Hij werd geëxecuteerd door de Romeinen in de nasleep van de Bar Kokhba Revolte (132-136 na Chr.).

Tevens is het de overlijdensdag van rabbi Shimon bar Yochai, de schrijver van het kabbalistische boek Zohar. Hij wilde dat zijn overlijdensdag als feestdag gevierd zou worden. Vele duizenden met name chassidische joden bezoeken op deze dag zijn tombe in Meron, nabij Safed in het noorden van Israël. Omdat Lag Baomer de enige in 49 dagen is dat men mag trouwen, worden er op die dag heel veel huwelijken gesloten.

In de afgelopen jaren woonden honderdduizenden mensen de vieringen bij in het noorden van Galilea, waaronder bezoeken aan het graf van de tweede-eeuwse wijze Rabbi Shimon Bar Yohai aka Rashbi en enorme vreugdevuren op de berghelling en pelgrimstochten naar het graf in Meron.

De graftombe van de 2de eeuwse rabbijn Shimon Bar Yohai op de berg Meron in Galilea in 1899

Bronnen:

  • naar een artikelIn largest gathering since COVID, 100,000 flock to Mount Meron for Lag B’Omer” van 29 april 2021 en een artikel44 people crushed to death, dozens hurt at mass Lag B’Omer event in Mt. Meron” van 30 april 2021 op de site van The Times of Israel