Israël is niet voorbereid op de Palestijnse verkiezingen

Gaza, 24 april 2021. Palestijnen protesteren tijdens een anti-Israël protest over de spanningen in Jeruzalem [beeldbron: Atia Mohammed/Flash90]

De voor mei geplande Palestijnse verkiezingen kunnen worden uitgesteld. Een definitief besluit wordt donderdagavond verwacht van Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit. 

Als dit gebeurt, zal Israël de schuld krijgen, en het excuus zal een weigering van de regering zijn om Palestijnen toe te staan ​​in Oost-Jeruzalem te stemmen.

De waarheid is dat de schuld bij de PA en Hamas ligt. Ze hebben de Palestijnen gedurende anderhalf decennium belet om echt iets te zeggen over hun zaken, sinds de laatste verkiezingen – waarin Hamas won – in 2006.

Het probleem voor Israël is dat het het slungelig richting verkiezingen heeft laten plaatsvinden zonder de moeite te nemen om de verschillende gevolgen van treinongelukken in overweging te nemen. 

Wat als de verkiezingen doorgaan en Hamas wint? Zou dit leiden tot een herhalingsscenario van 2006, of zou de PA een burgerconflict hebben? Hamas mag niet aan de macht komen in Ramallah, een stap die een onvermijdelijke weg naar meer conflicten zou zijn. Dit is een veelzijdig conflict omdat Hamas niet alleen Israël wil uitroeien, maar ook Palestijnen wil onderdrukken. 

Veel Fatah-functionarissen hebben Hamas hard aangepakt en Hamas zal wraak willen. Aan de andere kant lijkt Israël niet echt om de uitkomst te geven. Terwijl het stilletjes toegeeft dat een Fatah-mislukking bij de verkiezingen Israël zou kunnen schaden, heeft Jeruzalem een ​​poging gedaan om niet tussenbeide te komen. Het is duidelijk dat als Israël de voorkeur geeft aan één kant, die kant het slechter kan doen.

Maar wat gebeurde er met de mogelijkheid om wat politiek kapitaal te creëren uit de recente Abraham-akkoorden? Waarom hebben de akkoorden er niet toe bijgedragen dat er een nieuwe wind van vrede op de Westelijke Jordaanoever waaide? 

Geruchten van het afgelopen jaar hebben aangetoond dat Mohammad Dahlan, de voormalige Fatah-sterke man in Gaza, dicht bij Abu Dhabi is gekomen, en er zijn aanwijzingen dat hij zou kunnen streven naar een terugkeer naar het leiderschap.

Het is niet verwonderlijk dat Hamas wil dat de verkiezingen doorgaan. Het is verenigd in Gaza. Het is onduidelijk of Fatah daar zelfs campagne zou mogen voeren. Dit presenteert een vreemd scenario waarin een verdeelde Fatah naar verkiezingen zou kunnen gaan, wetende dat hij kan verliezen.

De olifant in de kamer hier is niet alleen het potentieel voor chaos in de PA, maar ook het gebrek aan een regering in Israël. Premier Benjamin Netanyahu heeft de traagheid en het beheer van het conflict met de Palestijnen gesteund, in plaats van daadwerkelijk iets op gang te brengen. Hij gelooft dat de status quo in het voordeel van Israël werkt.

Volgens deze gedachte betekent een verdeelde PA en leiderschap dat Israël op de lange termijn niet wordt geconfronteerd met een nieuwe intifada of internationale druk. Israël is er bijvoorbeeld in geslaagd de Palestijnse Islamitische Jihad-dreigingen vanuit Gaza te neutraliseren, terwijl het een schijn van stilte heeft gehandhaafd met Hamas – deze week verbrijzeld door raketbeschietingen vanuit Gaza. Maar over het algemeen was de veiligheidssituatie op de Westelijke Jordaanoever goed.

Recente rellen in Jeruzalem laten echter zien hoe dingen uit de hand kunnen lopen. De gemengde berichten die de Palestijnen ontvingen, met de installatie en verwijdering van barrières bij de Damascus-poort en de botsingen met de politie, laten velen zich afvragen wat er aan de hand is. Ramadan is altijd een gevoelige tijd.

Israël heeft de plicht om zijn burgers te beschermen tegen het soort “TikTok” -aanvallen die werden gefilmd en waarop te zien is dat Arabische jongeren religieuze Joden aanvallen. Er lijkt in Jeruzalem echter geen langetermijnvisie over deze kwestie te bestaan. 

Netanyahu wordt afgeleid door zijn falen om een ​​regering te vormen. In die zin blijft Israël ook vastzitten in een realiteit van aanhoudende coalitie-instabiliteit. Hierdoor lijkt het bijna alsof de interne politieke chaos van Fatah en de interne chaos van Israël symbiotisch zijn – waardoor Hamas en andere extremisten hun weg kunnen vinden.

De Joodse staat heeft een strategie nodig met de Palestijnen. Ze negeren heeft niet gewerkt. “Beheer van het conflict” biedt slechts tijdelijke zekerheid, maar geen conceptuele verandering op de lange termijn. Als Israël de schuld krijgt van het voorkomen van de Palestijnse verkiezingen, zal dat niet helpen bij de poging van het land om een ​​positiever imago te creëren in Europa en in de hele regio.

Dit betekent niet dat Israël de stemming in Oost-Jeruzalem moet laten plaatsvinden, maar het moet wel serieuze discussies over de kwestie houden. Zonder een functionerende regering lijkt dat niet snel te gebeuren.

Bronnen:

  • naar een artikelIsrael is not prepared for the Palestinian elections” van 28 april 2021 op de site van The Jerusalem Post