Israël over ‘Apartheid’-claims van Human Rights Watch: ‘belachelijk en vals’

Omar Shakir (midden), auteur van het HRW-rapport, en Kenneth Roth (rechts), uitvoerend directeur van Human Rights Watch (HRW) op Ben-Gurion International Airport, nabij Tel Aviv, 25 november 2019 [beeldbron: Reuters/Ammar Awad]

Israëlische topfunctionarissen van de regering hebben de beweringen van de internationale mensenrechtengroep Human Rights Watch (HRW) afgewezen.

HRW beschuldigde Israël van het voeren van “uitbuitingsbeleid” van “apartheid en vervolging” tegen Palestijnen en riep op tot het opleggen van sancties en andere juridische acties in een dinsdag vrijgegeven rapport.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de beschuldigingen in het HRW-rapport “zowel belachelijk als vals” en betoogde dat de waakhond een “langdurige anti-Israëlische agenda heeft, die al jaren actief probeert boycots tegen Israël te bevorderen.”

Propagandapamflet

“Dit rapport is weer een onderdeel van de lopende campagne van de organisatie, geleid door een bekende BDS-supporter, zonder verband met feiten of realiteit ter plaatse. Hun besluit om dit rapport niet te delen voor beoordeling of commentaar met een Israëlische autoriteit, is een duidelijke indicatie dat het een propagandapamflet is, dat niet geloofwaardig is”, zei een woordvoerder van het ministerie per e-mail tegen The Algemeiner. 

“De oprichter van HRW, de heer Robert Bernstein, heeft zijn organisatie in 2009 bekritiseerd voor ‘het uitbrengen van rapporten over het Israëlisch-Arabische conflict die degenen helpen die van Israël een pariastaat willen maken.'”

Het HRW 213 pagina’s tellende rapport, “A Threshold Crossed: Israeli Authorities and the Crimes of Apartheid and Persecution“, is geschreven door Omar Shakir, die de toegang tot Israël is ontzegd vanwege zijn samenwerking met de BDS-beweging.

De Israëlische minister van Strategische Zaken Michael Biton benadrukte dat “het Israëlische rechtssysteem wereldwijd bekend staat om zijn onafhankelijke, standvastige en onvermoeibare werk om de rechten van alle burgers en individuen te beschermen.”

In het rapport beweerde HRW dat het niet probeerde Israël te vergelijken met Zuid-Afrika onder apartheid of om te bepalen of Israël een “apartheidsstaat” is.

“Het rapport beoordeelt of specifieke daden en beleidsmaatregelen die de Israëlische autoriteiten vandaag de dag uitvoeren, met name betrekking hebben op de misdaden van apartheid en vervolging zoals gedefinieerd in het internationaal recht. De Israëlische regering heeft blijk gegeven van de intentie om de overheersing van Joodse Israëli’s over Palestijnen in Israël en de OPT te handhaven. Die intentie gaat gepaard met systematische onderdrukking van Palestijnen en onmenselijke daden tegen hen. Wanneer deze drie elementen samen voorkomen, komen ze neer op de misdaad van apartheid”, aldus het rapport.

“Er is geen verband tussen het rapport van HRW en de juridische, sociale en morele waarheden die in heel Israël voorkomen. Het doel van dit valse verslag houdt op geen enkele manier verband met de mensenrechten, maar met een voortdurende poging van HRW om het bestaansrecht van de staat Israël als natiestaat van het Joodse volk te ondermijnen,” voegde Biton eraan toe.

Als onderdeel van haar aanbevelingen drong HRW er bij landen op aan om een VN-onderzoekscommissie in te stellen om “systematische discriminatie en onderdrukking in Israël en Palestina” te onderzoeken en “internationale actie te mobiliseren om een einde te maken aan vervolging en apartheid wereldwijd.”.

De Israëlische ambassadeur in de VS en VN Gilad Erdan noemden het rapport “een verzameling leugens en verzinsels, grenzend aan antisemitisch“.

“Wanneer de auteurs van het rapport cynisch en ten onrechte de term apartheid gebruiken, vernietigen ze de juridische en sociale status van miljoenen Israëlische burgers, waaronder Arabische burgers, die een integraal onderdeel zijn van de staat Israël,” zei ambassadeur Erdan.

Het HRW-rapport riep de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) ook op om “degenen te onderzoeken en te vervolgen die geloofwaardig betrokken zijn bij de misdaden tegen de menselijkheid van apartheid en vervolging.”. Israël verwierp deze maand de bevoegdheid van het ICC om vermeende oorlogsmisdaden van de Joodse staat op de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en oost-Jeruzalem te onderzoeken.

“HRW promoot het onderzoek tegen Israël in het ICC en probeert moraliteit te prediken terwijl we een campagne voeren namens onze vijanden”, twitterde Danny Danon, voormalig Israëlisch ambassadeur bij de VN. “Het zou raadzaam zijn voor HRW om zich te concentreren op mensenrechtenschendingen in Syrië en Iran voordat het de enige democratie in het Midden-Oosten aanvalt.”

Bronnen:

♦ naar een artikel van Sharon Wrobel “Israeli Officials Blast ‘Apartheid’ Claims by Human Rights Watch Report as ‘Preposterous and False’” van 27 april 2021 op de site van The Algemeiner

naar een artikel van Eugene Kontorovitch “HRW Crosses the Threshold into Falsehoods and Anti-Semitic Propaganda” van 26 april 2021 op de site van KPF

Een gedachte over “Israël over ‘Apartheid’-claims van Human Rights Watch: ‘belachelijk en vals’

Reacties zijn gesloten.