Israël heeft geen andere keuze dan op eigen houtje te handelen om Iran een halt toe te roepen

Het verraad van Kerry. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry (rechts) en Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif (links), schudden elkaar de hand terwijl de minister van Buitenlandse Zaken van Oman Yussef bin Alawi (2de van rechts) en EU-gezant Catherine Ashton toekijken in Muscat, Oman, 9 november 2014 [beeldbron: Reuters/Nicholas Kamm]

Israëlische functionarissen pleiten tegen meer verzoening van Teheran. Maar onthullingen over het verraad van John Kerry in het verleden helpen bij het verklaren van de weigering van de regering om te luisteren.

De chef van de Israëlische inlichtingendienst Mossad en de nationale veiligheidsadviseur van de regering zijn deze week in Washington voor een belangrijke missie die al is mislukt voordat deze begon.

Woordvoerder van het Witte Huis, Jen Psaki, maakte vorige week duidelijk dat de Israëli’s hun tijd verdoen. Toen haar werd gevraagd of Israëlische smeekbeden over het gevaar voor de regio als de Verenigde Staten zich opnieuw zouden aansluiten bij de nucleaire deal van 2015 enige impact zouden hebben op de plannen van president Joe Biden, antwoordde Psaki “nee“. 

Ze zei verder dat het de Israëli’s vrij staat om het doel van de regering om terug te keren naar een zwak pact dat Teheran tegen het einde van het decennium een ​​legale weg naar een kernwapen geeft, “uit te dagen”, maar het beste waarop ze kunnen hopen is om op de hoogte blijven van de plannen van Amerika.

Die minachtende houding was van bijzonder belang omdat de dag voordat de Israëlische veiligheidsfunctionarissen arriveerden, het nieuws kwam omtrent hoe voormalig staatssecretaris John Kerry inlichtingen had gedeeld met Iran over Israëlische geheime operaties die probeerden hun nucleaire programma te stoppen. 

Het verraad van John Kerry

Volgens een geluidsband van de opmerkingen van de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Zarif die werden verkregen door The New York Times , zei hij: “Het was de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry die me vertelde dat Israël meer dan 200 aanvallen op Iraanse troepen had uitgevoerd in Syrië.

Er valt veel in die ene zin uit te pakken en niet alleen omdat de Times deze openbaring onder in het verhaal heeft begraven.

Kerry, voor wie Psaki als woordvoerder diende tijdens de nucleaire onderhandelingen van 2013 tot 2015, fungeert momenteel als de speciale presidentiële gezant van het klimaat van president Joe Biden. 

We wisten al dat Kerry in 2018 met Zarif overlegde en zijn voormalige onderhandelingspartner adviseerde om niet samen te werken met de regering-Trump, die zich terugtrok uit de nucleaire deal als onderdeel van een ‘maximale druk’-campagne om de Iraniërs te dwingen in te stemmen met een nieuwe, hardere overeenkomst. dat zou de zonsondergangclausules schrappen, evenals een verbod op de rol van Teheran als ’s werelds grootste staatssponsor van internationaal terrorisme en het illegaal bouwen van raketten. 

Kerry zei tegen Zarif  dat hij gewoon op Trump moest wachten en vervolgens moest omgaan met een meer meegaande democraat waarvan hij hoopte dat hij in 2020 zou worden gekozen.

Dat is precies wat er is gebeurd, en nu plukken de Iraniërs de vruchten. Biden’s buitenlands beleidsteam, bijna volledig samengesteld uit veteranen van de regering van voormalig president Barack Obama, hervatten opnieuw hun vroegere praktijk om de Iraniërs te sussen met concessies in de maak om Teheran te verleiden terug te keren naar een deal met weinig hoop op verbetering ervan.

Kerry’s heimelijke verstandhouding met Iran is belangrijk omdat het in de context van de groeiende spanning met Israël komt te staan ​​over zijn pogingen om het Iraanse nucleaire programma te saboteren. 

In tegenstelling tot in het verleden, toen het duidelijk was dat de Verenigde Staten en Israël samenwerkten in een gezamenlijke poging om de nucleaire ambities van het islamitische regime te laten ontsporen, deed de regering er alles aan om elke rol in Israëls recente succesvolle aanval op de nucleaire installatie van Natanz in Iran af te wijzen.

De implicatie van deze off-the-record commentaren van “hoge regeringsfunctionarissen” is dat de regering de inspanningen van Israël beschouwde als een poging om een ​​Amerikaanse poging om opnieuw met Iran in zee te gaan, te voorkomen. 

Een nieuwsanalyse gepubliceerd in The Washington Post gevuld met citaten van anonieme Amerikaanse en Europese bronnen, evenals enkele on-the-record potshots van voormalige Obama-regeringsfiguren, zei dat de Joodse staat probeerde “de spoiler” te spelen om Biden’s diplomatie te ondermijnen. 

Het links-liberale tijdschrift Slate bestempelde de aanval als een daad van een “stiekeme saboteur”, alsof er iets inherent onwettig was aan acties die probeerden te voorkomen dat een terroristische theocratie een kernwapen zou verwerven dat de genocidale dreigementen van de ayatollah tegen Israël zou kunnen vervullen.

Senator Chris Murphy fulmineerde over de aanval en zei dat hij er een volledige veiligheidsbriefing over zou eisen terwijl hij een bericht naar de Israëli’s stuurde dat hij – en andere leden van zijn partij – het als een kwestie van geloof beschouwen dat diplomatie is de “enige” aanvaardbare weg voor de betrekkingen met Iran en dat de inspanningen van Israël ongetwijfeld zouden mislukken.

Zoals Martin Peretz in Tablet opmerkte, terwijl de berichten van minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken over Iran op een gematigde toon klonken, heeft hij de nucleaire kwestie in wezen uitbesteed aan Robert Malley, Biden’s speciale gezant voor Iran. Malley was niet alleen een van de belangrijkste architecten van de rampzalige nucleaire deal met Iran; hij is een veteraan appeaser en criticus van Israël.

In wezen vragen de Verenigde Staten Israël momenteel om terug te komen op hun inspanningen om Iran een halt toe te roepen en erop te vertrouwen dat het team van Biden een diplomatieke oplossing voor het probleem levert. Maar aangezien Malley geen interesse heeft getoond in het versterken van het nucleaire pact om een ​​Iraanse bom te voorkomen of het terrorisme van het regime te stoppen, is dat een sprong in het diepe die geen enkele verantwoordelijke Israëlische regering kan maken.

Sterker nog, Zarif’s onthulling over het delen van informatie door Kerry over hun anti-Iraanse operaties maakt het de Israëli’s duidelijk dat de regering niet alleen verkeerd is in haar aanpak, maar actief probeert de veiligheid van hun land en die van haar regionale te ondermijnen. bondgenoten.

Psaki weigerde niet alleen een vraag te beantwoorden over Kerry’s verbazingwekkende verraad tijdens haar reguliere persconferentie op maandag, ze deed niet eens een poging om iets te zeggen dat de Israëli’s zou kunnen geruststellen dat de regering dit als een punt van zorg beschouwde, laat staan iets waarover een verontschuldiging zou moeten komen. Een onderzoek naar dit schandaal is noodzakelijk. Dat geldt ook voor Kerry’s ontslag uit zijn huidige functie.

De implicatie hier is iets dat voorstanders van Obama’s kenmerkende prestatie op het gebied van buitenlands beleid altijd met moeite hebben tegengesproken. Democratische apologeten voor de deal hebben de afgelopen zes jaar geprobeerd te beweren dat de overeenkomst de beste manier was om Israël te beschermen tegen een Iraans kernwapen. Maar critici wezen op de manier waarop de deal bevoegd en verrijkt een schurkenstaat regime, en vroeg of het doel was heel anders dan de ene Obama had besproken.

Obama zei dat het een kans was om Iran de kans te geven “in orde te komen met de wereld” door zijn nucleaire ambities op te geven. In plaats daarvan was de deal misschien onderdeel van een poging om het Amerikaanse beleid in de regio te verschuiven van een alliantie met Israël en de Golfstaten naar een waarin Iran hen zou verdringen als Amerika’s beste vriend in de regio. 

Weinigen zouden deze bewering in 2015 hebben geloofd. En toch verlenen de impact van de overeenkomst op de regio, in combinatie met de acties van Kerry en de inspanningen van Obama-alumni om onder Biden’s wacht terug te keren naar de deal, enige geloofwaardigheid aan deze theorie.

Wat Obama ook van plan was of wat Biden nu ook zou willen, de onontkoombare conclusie van deze gebeurtenissen is dat de Israëli’s geen twijfel mogen hebben over het feit dat ze door de Verenigde Staten in de steek worden gelaten met betrekking tot Iran. Hierdoor heeft Israël geen goede opties. 

Desalniettemin heeft de Joodse staat geen andere keuze dan door te gaan alsof zijn toekomstige veiligheid uitsluitend in eigen handen ligt. Als de regering-Biden of de Democratische Partij dat niet leuk vindt, kunnen ze van koers veranderen en gaan doen alsof ze de Iraanse nucleaire dreiging serieus nemen. 

Anders zouden ze maar een pijp moet roken en de Israëli’s moeten laten doen wat ze moeten om een ​​existentiële bedreiging van hun bestaan ​​te stoppen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Jonathan B. Tobin “Israel has no choice but to act on its own to stop Iran” van 26 april 2021 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Een gedachte over “Israël heeft geen andere keuze dan op eigen houtje te handelen om Iran een halt toe te roepen

  1. En het nieuws is?
    Israel heeft altijd alléén op zichzelf kunnen vertrouwen!

    Carter, Obama, Biden, EU en überhypocriet John Kerry hebben géén enkel probleem om van Israel het Tschecholowakije van nu te maken.

    Toen waren het de Duitse Nazi’s, nu de Iraanse Ayatolla’s en de Joden stonden altijd op het hoofdmenu.

    Like

Reacties zijn gesloten.