Hamas vuurt enkele raketten af die voortijdig neerstorten in de Strook zelves

Sirenes werden dinsdagavond rond 12:15 uur gehoord in de buurt van Kibbutz Kissufim, gelegen nabij de grens met Gaza.

De IDF zei dat er twee mislukte raketlanceringen vanuit Gaza waren geïdentificeerd. De twee raketten zijn ontploft op het grondgebied van Gaza, en er is geen bericht over lichamelijk letsel of schade aan Israëlische zijde.

Zondag ’s nachts werden vanuit de Gazastrook drie raketten afgevuurd op Israëlisch grondgebied. Twee van de raketten werden onderschept door het Iron Dome-systeem. Een derde raket ontplofte in de Gazastrook.

Vier inwoners van Sderot raakten lichtgewond terwijl ze tijdens de sirene naar een beveiligde ruimte renden. Ze werden geëvacueerd naar het Barzilai-ziekenhuis in Ashkelon.

Vóór die raketaanval kondigde het hoofd van de Eenheid voor Coördinatie van Overheidsactiviteiten in de Gebieden (COGAT), generaal-majoor Ghasan Alyan, aan dat de visserijzone in de Gazastrook zal worden teruggebracht van 15 naar 9 zeemijl vanaf 6 uur. : 00 uur maandagochtend en tot nader order.

De beslissing werd genomen in het licht van de herhaalde terroristische aanslagen vanuit Gaza tegen Israëlische burgers in de afgelopen dagen, die een schending van de Israëlische soevereiniteit vormen.

“Hamas is verantwoordelijk voor alles wat er in en uit de Gazastrook naar Israël gebeurt, en het zal de gevolgen dragen van het geweld tegen de burgers van Israël”, aldus een verklaring van COGAT.

Israël

Het veiligheidskabinet tekende maandag een belangrijke militaire reactie als terroristen in de Gazastrook raketten op Israël blijven afvuren, nadat de afgelopen drie dagen tientallen projectielen vanuit de enclave zijn gelanceerd.

Volgens Israëlische functionarissen waren premier Benjamin Netanyahu en minister van Defensie Benny Gantz gemachtigd om te bepalen welke stappen ze moesten ondernemen als het geweld aanhoudt.

Het besluit kwam na een vergadering van het veiligheidskabinet waarin defensieambtenaren een aantal mogelijke militaire opties presenteerden in reactie op verdere raketaanvallen.

De functionarissen waarschuwden dat een grote aanval op de terreurgroep Hamas zou kunnen leiden tot een uitbraak van verder geweld, niet alleen in Gaza, maar ook in Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever.

Palestijnse leden van de Al Qassam Brigades, het moordeskader van Hamas, stappen met een raket over straat tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van de 13e verjaardag van de Al-Aqsa Intifada, in het vluchtelingenkamp Nuseirat, Gazastrook, 27 september 2013 [beeldbron: AP/Hatem Moussa]

Bronnen:

♦ naar een artikelAfter a day of quiet, Gaza terrorists fire 2 rockets toward Israel” van 28 april 2021 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Elad Benari “Two rockets fired from Gaza miss the mark” van 28 april 2021 op de site van Arutz Sheva