ADL’s antisemitisme-audit: een tsunami van haat in 2020

Twee jaar geleden opende een antisemitische blanke racist op de laatste dag van Pesach (Joodse Pasen) het vuur in de Chabad of Poway-synagoge in Californië, een poging tot massaslachting die resulteerde in één dood en vele gewonden, waaronder de rabbijn. 

Helaas was het een van de vele extremistische massaschietpartijen die we de afgelopen jaren hebben gezien, grotendeels gemotiveerd door de blanke supremacistische samenzweringstheorie die bekend staat als de ‘grote vervanging‘ en representatief is voor de toenemende normalisatie van haat die zich verspreidt door ons land en over de hele wereld. wereldbol, als een lopend vuurtje.

En, net zoals de bosbranden die de westkust de afgelopen jaren hebben verwoest door decennia aan wetenschappelijke gegevens werden voorspeld, kwamen de massale schietpartijen in Poway, El Paso en Atlanta nadat ADL en anderen het onbetwistbare bewijs hadden verhoogd van het versterken van onverdraagzaamheid, haat en extremisme. 

Vandaag hebben we onze jaarlijkse audit van antisemitische incidenten  voor het kalenderjaar 2020 gepubliceerd, een rapport dat we al meer dan vier decennia publiceren. Het is verontrustend dat 2020 zich bij 2019, 2018 en 2017 voegt als vier van de vijf slechtste jaren in de meer dan 40 jaar dat ADL deze informatie verzamelt.

Maar is dit echt een verrassing als je een groot nieuwsnetwerk kunt inschakelen en de vervangingstheorie in primetime kunt zien voor miljoenen kijkers? Of inloggen op de grootste social media dienst en gerekruteerd worden door de Proud Boys? 

En hoewel onze controle voornamelijk incidenten omvat van intimidatie, vandalisme en mishandeling gepleegd door individuen die geen extremisten zijn, suggereert het verzamelde bewijs dat het klimaat van aanvaardbaar discours jegens Joden de afgelopen jaren aanzienlijk is verslechterd. De geschiedenis van de haat die op Joden is gericht, richt zich doorgaans ook op andere gemarginaliseerde groepen.

Eens een koortsdroom van het dark web, hebben ideeën voor ‘geweldige vervanging’ vaste voet gekregen in de mainstream. Als achtergrond dateren elementen van de theorie terug tot het Franse nationalisme uit het begin van de 20ste eeuw, en tien jaar geleden kwamen ze terug in een essay met de titel “Le Grand Remplacement” van de Franse schrijver Renaud Camus. Hij was geobsedeerd door een visie van niet-blanke en niet-christelijke immigranten die Frankrijk zouden vernietigen ter vervanging van inheemse blanke christelijke Europeanen. 

De samenzweringstheorie verspreidde zich snel naar de Verenigde Staten en vond plaats binnen de Amerikaanse blanke supremacistische beweging, waar het de toch al populaire ’14 woorden” verzamelkreet van blanke supremacisten dat, tenzij onmiddellijke actie wordt ondernomen, het blanke ras tot uitsterven is gedoemd door een vermeend “opkomend tij van kleur”, zogenaamd gecontroleerd en gemanipuleerd door Joden.

Wat kunnen we leren van de snelle opkomst van deze weerzinwekkende theorie?  Ten eerste, ongecontroleerde haat beweegt zich snel. Zelfs tegen de achtergrond van beperkte sociale betrokkenheid in 2020 als gevolg van de pandemie, slaagde haat er nog steeds in om te bedreigen en te intimideren. 

Ondanks alle belangrijke veranderingen in ons dagelijks leven en onze interacties met anderen, werden 517 nazi-hakenkruizen geklad door vandalen. Zelfs in een jaar waarin mensen binnen in quarantaine werden geplaatst, meldden joden dat ze 10% meer werden lastiggevallen dan in 2019.

In de eerste helft van 2020 vonden antisemitische incidenten plaats in een alarmerend tempo. De spanningen waren hoog in een verkiezingsjaar waarin de Amerikaanse president destijds actief racistische aanhangers het hof maakte. De lockdown lijkt de oorzaak te zijn van de vermindering van veel van de incidenten die we gewoonlijk volgen, zoals fysiek geweld of pesterijen op scholen, hogescholen en universiteiten.

Een tsunami aan haat

En toch vond haat nog steeds een manier. Een tweede inzicht uit het rapport is zelfs dat  intolerantie innoveert. In het licht van leren op afstand en telewerken waren fanatici verre van afgeschrikt. Ze experimenteerden met nieuwe benaderingen. In 2020 volgde ADL  de opkomst van Zoombombing, de groteske praktijk van het verstoren van Zoom-vergaderingen of andere video-evenementen. 

En het is niet verwonderlijk dat deze incidenten vaak gericht waren op Joden, samen met andere raciale en etnische minderheden. In 2020 registreerde ADL 196 incidenten van antisemitische aanvallen waarbij racisten opzettelijk live videoconferenties verstoorden. Van die incidenten waren 114 gericht op joodse instellingen, zoals scholen en synagogen.

De gegevens zijn grimmig, vooral als je bedenkt dat de ADL-audit zich richt op strikte criteria voor de historische context: het probeert niet eens de totale hoeveelheid antisemitisme online te kwantificeren, waar de haat wervelt als een tsunami. 

Maar nu gemeenschappen heropenen en mensen terugkeren naar de echte wereld, is de boodschap van onze gegevens duidelijk: we moeten waakzaam blijven. We zijn inderdaad al getuige geweest van massale schietincidenten die tragisch terugkeerden naar vorm als terugkerende gebeurtenissen, inclusief aanvallen die diepe wonden hebben achtergelaten in de Sikh- en de Aziatisch-Amerikaanse en Pacific Islander-gemeenschappen (AAPI). 

Een derde conclusie uit dit rapport: het  leven online is onlosmakelijk verbonden met het leven offline. Het duistere gebabbel van obscure internetgemeenschappen dat de Poway-schutter inspireerde, heeft het openbare gesprek geïnfecteerd. 

Dit jaar hebben we al gezien hoe het veranderde klimaat de vlammen van aanhoudende conflicten doet oplaaien. Facebook-groepen pushen samenzweringstheorieën over Joden en COVID-19; bizarre antisemitische beschuldigingen van joodse “ruimtelasers” worden omarmd door een lid van het Congres; en zelfs nieuwe ruimtes zoals Clubhouse met beschuldigingen dat het Joodse volk en de Joodse staat onwettig zijn, en hun lijden verzinnen om andere minderheden aan het licht te brengen, in plaats van authentiek lijden te delen. Dergelijke laster kwam van beide kanten van het ideologische spectrum, een herinnering dat geen enkele politieke overtuiging immuun is voor onverdraagzaamheid.

Omdat antisemitisme zo vaak de kanarie in de kolenmijn van haat is geweest, zou het historische hoogtepunt van antisemitische incidenten van de afgelopen jaren veel meer alarmeren dan Joodse mensen. 

Naast de toename van AAPI-haat, de lelijke open wond van racisme tegen de zwarte gemeenschap en gemene complottheorieën gericht op immigranten, doemt de kans op een grootschalige, door haat aangewakkerde tragedie groot op. Laten we, in het licht van het bewijs en de consequenties in overweging nemen, van 2021 het jaar maken waarin we de hoek om gaan met COVID, en ook een Operation Warp Speed ​​opzetten om de pandemie van haat voor eens en voor altijd te stoppen.

Bronnen:

 • naar een artikel van Jonathan A. Greenblatt “ADL’s antisemitism audit: A tsunami of hate in 2020” van 27 april 2021 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “ADL’s antisemitisme-audit: een tsunami van haat in 2020

 1. De ‘normalisatie’ van Jodenhaat die zich als een pandemie verspreid is te vergelijken met de jaren 30 van de vorige eeuw in Duitsland……en daarna in heel Europa.

  Toen begon het ook klein & insignificant, waardoor het werd weggelachen

  Drup, drip, drup, drip, drup, drip, drup, drip, drup, drip, drup, drip, drup, drip, drup…….tót de Tsunamie 6 miljoen Joden wegspoelde!

  Ook toen was de rechtspraak niet te vertrouwen!
  Toen was er……Dreyfuss.
  Nu is er………… Halimi.

  In Nederland worden Palestijnse/Moslim amokmakers die Israelische eettenten & Joodse marktkooplui slopen, naar huis gestuurd.

  Vandaag is het door de invloed van (sociale) media & georganiseerde Jodenpogroms in internationale forums & organisatie’s nog vééééél gevaarlijker.

  Het eindresultaat is bekend.

  Normalisatie is daarom géén optie en ondanks alle herdenkingen met mooie woorden van spijt zijn alléén de namen veranderd.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.