Antisemitische incidenten in Canada zijn in 2020 met 18% gestegen

Plaatje hierboven: Waarschuwingsbord ‘Gevaar: Geen Joden toegelaten – Alleen Christenen‘ in de jaren 1930 op het platteland in Quebec, Canada [beeldbron: 2 Oceans Vibe]

Gemiddeld vonden er in 2020 meer dan zeven antisemitische incidenten per dag plaats in Canada. Dit is een van de vele verontrustende feiten die aan het licht zijn gekomen in de 2020 Annual Audit van antisemitische incidenten, dat op maandag werd vrijgegeven.

De audit werd uitgevoerd door de advocacy-afdeling van B’nai Brith Canada, de League for Human Rights. De studie bevestigt dat Canadese joden nog steeds de meest belaagde religieuze groep in het land zijn.

“Aangezien Canadezen een groot deel van 2020 onder pandemische beperkingen en lockdown doorbrachten, heeft het antisemitisme dat jaar geen vrijaf genomen,” zei Michael Mostyn, CEO van B’nai Brith. De stijging van 18 procent vertaalt zich in een totaal van 217 incidenten per maand, 50 per week en 7 per dag.

“Helaas informeren de meest recente door de politie gerapporteerde gegevens over haatmisdrijven uit 2019 ons over dezelfde trend: dat joden de meest geviseerde gemeenschap voor haat in Canada blijven”, zei Ran Ukashi, speciaal adviseur van de Liga voor Mensenrechten.

Een op de 10 incidenten zou in verband kunnen worden gebracht met de pandemie, hetzij door antisemitische samenzweringstheorieën, vandalisme of pandemie-gerelateerd geweld, zoals joden die bespuugd of aangevallen worden.

“In de context van COVID-19 is misschien wel een van de meest verontrustende bevindingen de manier waarop medeburgers zich tegen hun buur hebben gekeerd”, zei hij.

De postsecundaire instellingen van Canada bleken ook in toenemende mate de broedplaatsen te zijn van “virulente antisemitische expressie”, waaronder de “vergelijking van Joden met blanke supremacisten”. 

Eveneens van grote zorg was de uitnodiging van terroristische sympathisanten om op universiteitscampussen te spreken, samen met het geven van platforms aan anderen die proberen Israël te delegitimeren en het de schuld te geven van gewelddaden tegen Afro-Amerikanen of die oproepen tot boycots van Joodse groepen en studenten.

De studie merkte positief op dat 2020 ook een jaar was waarin veel gemeenten en provinciale overheden de werkdefinitie van antisemitisme van de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) hebben overgenomen. 

Het was ook het jaar dat de federale regering de eerste speciale gezant van het land voor de bescherming van de Holocaustherdenking en de bestrijding van antisemitisme benoemde, wat een “groeiende acceptatie van het fenomeen antisemitisme en de noodzaak om het direct aan te pakken” aantoont.

“Van de 2.610 gevallen van antisemitisme die in 2020 werden gedocumenteerd, vertegenwoordigt elk een individuele belediging van de broederschap, de mensheid en het fatsoen die van alle Canadezen wordt verwacht”, zei Ukashi.

Hij zei dat Canadezen “haat kennen als ze het zien en dat ze acties steunen die van Canada een gastvrij land maken voor al zijn burgers.”

“Terwijl de inspanningen van degenen die antisemitisme verkondigen groeien en zich vertalen in reële
gevolgen voor alle Canadezen, zo ook de inspanningen van degenen die zich inzetten voor de uitroeiing ervan en de uitroeiing van alle haat, vooringenomenheid en vooroordelen in de samenleving,” zei hij.

Een gedachte over “Antisemitische incidenten in Canada zijn in 2020 met 18% gestegen

Reacties zijn gesloten.