Het vlindereffect van Jeruzalem: wat Hamas te winnen heeft bij raketbeschietingen in Gaza

Poppenspeler Ayatollah Ali Khamenei van Iran weet wat hij wil

De gebeurtenissen van de afgelopen dagen, en met name het spervuur ​​van raketten dat afgelopen weekend vanuit de Gazastrook op Israël is afgevuurd, brengen ons terug naar de dagen vóór de COVID-19-pandemie, toen om de paar weken beperkte schermutselingen tussen Israël en Hamas plaatsvonden.

De pandemie leidde tot een van de rustigste periodes die beide partijen kenden, temidden van de wens van Hamas en de Israëlische regering om de status quo te handhaven. 

Israël geeft de voorkeur aan een Hamas-regime in Gaza dat de vrede bewaart boven het alternatief van oorlog met de Strip. Ondertussen begrijpt Hamas dat de regering van premier Benjamin Netanyahu een partner is voor “zaken” onder de tafel. 

Open onderhandelingen tussen de partijen zijn natuurlijk uitgesloten, maar niet zo geheime regelingen over een reeks kwesties die de situatie in Gaza kunnen verbeteren en de greep van Hamas op de strook kunnen versterken.

Gaza, 25 april 2021. Hamasleider Ismail Haniyeh (midden mèt kalashnikov) ijvert voor nationale eenheid tussen het dozijn terreurgroepen in Gaza en in Judea & Samaria

De hernieuwde opleving van de gevechten van vrijdag op zaterdag luidt niet noodzakelijk een verandering in het beleid van Hamas in. De organisatie wil geen grootschalige escalatie, maar probeert een gecontroleerde en gerichte strijd te produceren: het bewijs hiervan ligt in het feit dat de meeste raketten open gebieden hebben geraakt. Als Hamas dichtbevolkte steden had willen aanvallen, had het dat kunnen doen.

De groep die de verantwoordelijkheid opeiste voor de raketbeschietingen was de Abu Ali Mustapha Brigades, het moordeskader van het marxistische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). Het kreeg ongetwijfeld groen licht van Hamas en zijn gewapende vleugel.

Inderdaad, de Izz ad-Din al-Qassam Brigades, de militaire vleugel van Hamas, heeft vrijdag een verklaring afgelegd waarin staat dat het zou reageren op de “aanval op Jeruzalem”.

Het doel van de gecontroleerde escalatie is tweeledig.

Ten eerste levert het een duidelijke boodschap af aan Israël: wie gaat slapen met Bentzi Gopstein van de extremistische Lehava-groep, die donderdag de joodse onrust in Jeruzalem organiseerde, zou niet verbaasd moeten zijn als hij wakker wordt met raketten aan de grens met Gaza. 

Hamas wil duidelijk maken dat het geen bendes van Joodse extremisten accepteert die chaos zaaien in Oost-Jeruzalem, Arabische huizen aanvallen of willekeurig Arabieren schade berokkenen. “Jeruzalem is een rode lijn”, zegt Hamas – een oude slogan die altijd werkt aan de Palestijnse kant.

De boodschap heeft ook betrekking op Israëls detentie van Hamas-figuren in de hoofdstad in de aanloop naar de geplande Palestijnse verkiezingen. Hamas wil een vergelijking maken: schaad ons op de Westelijke Jordaanoever of in Jeruzalem, en je krijgt raketbeschietingen vanuit Gaza.

Het tweede doel is, zoals altijd, intern-Palestijns gerelateerd. Met zijn acties tegen Israël wordt Hamas opnieuw geportretteerd als de belangrijkste beweger van de Palestijnse arena, in tegenstelling tot de hulpeloosheid en passiviteit van de Palestijnse Autoriteit, Fatah, en haar leider Mahmoud Abbas.

Dit komt te midden van het besef in Hamas en Fatah dat Abbas waarschijnlijk binnenkort zal aftreden van het vooruitzicht van Palestijnse verkiezingen. De Palestijnse president begrijpt dat hij niets te winnen heeft en heel wat te verliezen bij de aanstaande stemming.

Aldus stelt het raketvuur vanuit Gaza te midden van de rellen in Oost-Jeruzalem Hamas in staat om Abbas op zijn zwakste en meest zielige manier te presenteren – niet alleen als iemand die met een groot aantal excuses wegloopt voor verkiezingen, maar ook als iemand die niet in staat of onwillig is, om Israëlische “schade” in Jeruzalem af te schrikken.

Een gedachte over “Het vlindereffect van Jeruzalem: wat Hamas te winnen heeft bij raketbeschietingen in Gaza

Reacties zijn gesloten.