Duizenden Fransen betogen tegen beslissing om man die joodse vrouw vermoordde niet te vervolgen

Op de grootste betoging, in Parijs, waren er meer dan 20.000 deelnemers. Ook voor de Franse ambassade in Israël is vandaag betoogd.

Tienduizenden leden van de Joodse gemeenschappen en andere supporters in Frankrijk, Londen, Israël en in een aantal steden in de VS kwamen zondag samen in een wereldwijde oproep tot gerechtigheid voor Sarah Halimi – de Frans-Joodse vrouw die op brute wijze werd vermoord in haar appartement in Parijs door Kobili Traore, die antisemitische leuzen brulde terwijl hij haar in elkaar sloeg.

De wereldwijde demonstratie om solidariteit te tonen met de familie van Halimi komt nadat het hoogste gerechtshof van Frankrijk deze maand heeft beslist om Traore te verontschuldigen voor zijn proces, op grond van het feit dat een jointje met cannabis had gerookt dat hem zogenaamd (je kan het zelf niet zo gek verzinnen) “tijdelijk krankzinnig” zou hebben gemaakt in de nacht van de moord in april 2017.

Naar aanleiding van de beslissing , Heeft de Franse president Emmanuel Macron opgeroepen tot een wijziging van de wetten van zijn land inzake strafrechtelijke aansprakelijkheid.

De Franse minister van Justitie Eric Dupond-Moretti kondigde zondag aan dat de regering eind mei een wetsvoorstel zal indienen bij de ministerraad om het “juridische vacuüm” dat in de zaak aan het licht kwam, op te vullen.

Zondag vonden er protesten plaats in een aantal steden in Frankrijk, waaronder Parijs, Marseille, Toulouse, Straatsburg, maar ook in steden als Tel Aviv, Brussel, Rome, Den Haag, Washington DC, Los Angeles, Miami en Toronto. In Parijs demonstreerden meer dan 20.000 mensen op het Trocadero-plein voor de Eiffeltoren, waarbij ze spandoeken omhoog hielden met de tekst ‘Gerechtigheid voor Sarah Halimi’.

Tijdens de bijeenkomst in Parijs riep de Franse intellectueel Bernard-Henri Levy nogmaals op tot het creëren van een “Sarah Halimi-wet” en tot een herziening van het Traore-proces. “Het is niet zeker of alle gerechtelijke kanalen zijn uitgeput”, zei hij.

De bijeenkomst voor de Franse ambassade in Londen was beperkt tot beperkte opkomst vanwege COVID-19-beperkingen en omvatte de Britse actrice Maureen Lipman als een van de sprekers.

De Combat Anti-Semitism Movement-organisatie heeft een wereldwijde sociale mediacampagne gelanceerd om virtueel te protesteren tegen de juridische beslissing van het Franse Hof van Cassatie, en om te eisen dat Traore verantwoordelijk wordt gehouden voor de moord op Halimi.

CAM-directeur Sacha Roytman-Dratwa zei:

De recente juridische uitspraak in Frankrijk schept een gevaarlijk precedent dat moorddadig antisemitisme onbestraft kan blijven. Het is niet alleen een schokkende slag voor de familie van Sarah Halimi en voor de Franse joden, maar ook voor iedereen die veel waarde hecht aan de strijd tegen racisme, antisemitisme en onverdraagzaamheid. Het mag niet onomstreden blijven.

Een woordvoerder van de Britse Campaign Against Antisemitism verklaarde:

Tijdens de Holocaust waren de Franse autoriteiten te vaak medeplichtig aan de genocide op Franse Joden. Na de oorlog zwoer de natie om te verdedigen wat er over was van de Joodse bevolking. De beslissing van het hoogste gerechtshof van Frankrijk dat het martelen en uit het raam gooien van een oudere Joodse vrouw niet kan worden toegeschreven aan antisemitische motieven als de aanvaller “high” is [een jointje heeft gerookt] oog, is een verraad aan die belofte.

“We zijn met duizenden in Parijs”, twitterde CRIF, de joodse vertegenwoordigende instantie in Frankrijk.

Een gedachte over “Duizenden Fransen betogen tegen beslissing om man die joodse vrouw vermoordde niet te vervolgen

  1. Frankrijk, gevangen in haar eigen Justitiele waanzin waarvan zijzelf uiteindelijk de dupe gaan worden……’als alle Joden naar Israel zijn vertrokken en zij zijn verworden tot het Caliphate Francais met de Sharia als wetboek.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.