Radicale Joods-Israëlische Lehava groep zet de tent op stelten in Jeruzalem

Bentzi Gopstein (rechts) oprichter van Lehava een Joods-Israëlische anti-assimilatiegroep

Tientallen mensen raakten gewond toen er eind donderdag gewelddadige schermutselingen uitbraken bij de Damascuspoort van de Oude Stad van Jeruzalem.

Palestijnse demonstranten werden geconfronteerde met zo’n 300 Joodse activisten van de Lahavagroep die naar de scène marcheerden terwijl ze ‘Dood aan Arabieren’ riepen. De politie, die probeerde de groepen uit elkaar te houden, kwam ook in aanvaring met de Palestijnen, die stenen naar de agenten gooiden.

Agenten gebruikten middelen voor oproerverspreiding, waaronder verdovingsgranaten, traangas en waterkanonnen om de Arabische demonstranten te breken, het geluid van de explosies die door het centrum van de hoofdstad rolden. Ten minste 105 Palestijnen raakten gewond, waaronder 22 die in het ziekenhuis werden opgenomen, zei de Palestijnse Rode Halve Maan.

De politie zei dat ongeveer 20 agenten gewond raakten bij de gevechten, waaronder een officier te paard die door een steen in het gezicht werd geraakt. Drie van hen werden meegenomen voor medische behandeling.

De politie zei ook dat meer dan 50 mensen zijn gearresteerd voor het gooien van stenen, het lanceren van vuurwerk, het aanvallen van politie en andere gewelddadige acties tijdens de rellen, die begin vrijdag doorgingen. Ze zouden morgenochtend voor het gerechtshof van Jeruzalem verschijnen.

Bij één incident zei de politie dat een joodse automobilist in Oost-Jeruzalem was aangevallen en dat er stenen naar zijn auto waren gegooid. Toen hij te voet probeerde te vluchten, werd hij door verschillende mensen gepakt en geslagen. Zijn auto werd later in brand gestoken.

Volgens de Israëlische politie hebben extreemrechtse joodse extremisten ook stenen gegooid en een vuilnisbak in brand gestoken op een kruispunt in Jeruzalem. Op een video die ter plaatse op sociale media werd gepost, was te zien dat Joodse jongeren een Arabisch huis net binnen de Oude Stad aanvielen.

De geluiden van huilende kinderen zijn te horen als een vrouw, ongezien, in het Arabisch ‘Stop’ roept terwijl verschillende jongeren voorwerpen naar het huis gooien.

De schermutselingen vonden plaats een dag na straatgevechten tussen joden en Arabieren in het centrum van Jeruzalem. Als reactie hierop had de Joodse Lehava-groep donderdag opgeroepen tot een protest in een show van ‘nationale eer’.

Ongeveer 300 activisten van de Lehava-groep namen deel aan de mars die hen tot enkele tientallen meters van de Damascuspoort bracht, waar Palestijnen zich hadden verzameld in een tegenprotest.

Lehava-demonstranten scandeerden “Dood aan de Arabieren!” en “Arabieren moeten weg!” terwijl de politie probeerde de twee partijen uit elkaar te houden terwijl ze ook te maken had met aanvallen van de Palestijnse demonstranten

Logo van Lehava, “Assimilatie Verhinderen”

De conservatieve Israëlische beweging Lehava werd in 2005 opgericht door Ben-Zion ‘Bentzi’ Gopstein en telt naar schatting zowat 10.000 leden. Gopstein leidt Lehava, een Israëlische Joodse anti-assimilatieorganisatie. In november 2019 werd hij aangeklaagd op beschuldiging van aanzetten tot terrorisme, geweld en racisme.

De linkse Israel Religious Action Center (IRAC) stelt dat Lehava racistisch is. In mei 2016 voerde IRAC de campagne op en publiceerde statistieken waaruit bleek dat Lehava’s inspanningen op het gebied van sociale media ongeveer 200.000 anti-Arabische haatposten per jaar genereerden op Facebook, Twitter en Instagram, waarvan ongeveer een kwart pleit voor fysiek geweld tegen Arabieren. Facebook heeft zeven Lehava-accounts verwijderd vanwege ongepast gedrag, maar Lehava blijft Facebook-berichten genereren via andere accounts.

In mei 2016 stuurde de Anti-Defamation League (ADL) een brief naar procureur-generaal Avichai Mendelblit, waarin ze aanmoedigde maatregelen te nemen om Lehava en Gopstein in bedwang te houden.

In de brief zegt de ADL dat Gopstein christenen ‘bloedzuigende vampiers’ noemt, het afbranden van christelijke kerken goedkeurt, en dat zijn Facebook-pagina anti-LGBT-berichten bevat, evenals berichten die de ADL “extreem beledigend, racistisch, opruiend en gewelddadig” noemt.

De ADL protesteerde tegen Israëls voortdurende acceptatie van Lehava’s “hatelijke discours” als schadelijk voor het land, en dat het “een wapen geeft aan de vijanden van Israël die het gebruiken als basis voor hun overhaaste conclusies en generalisaties over de Israëlische samenleving.”