‘Absurd, surrealistisch’: activisten protesteren tegen de verkiezing van Iran tot het VN-forum over vrouwenrechten

Teheran, 25 juni 2018. Iraanse burgers trekken de straat op om te protesteren tegen het hardline Ayatollah regime. Ze riepen ongewone slogans zoals ‘Dood aan Palestina‘ en ‘Verlaat Syrië, denk aan ons‘ en ook ‘Amerika is onze vijand niet

Op 20 april 2021 koos de Economische en Sociale Raad van de VN de Islamitische Republiek Iran in de VN-commissie voor de Status van Vrouwen voor de termijn 2022-2026.

Activisten hebben hun verbazing uitgesproken over de verkiezing van Iran tot het belangrijkste forum voor vrouwenrechten van de Verenigde Naties, kennelijk met de steun van ten minste vier westerse democratieën, aldus een bericht in The Times of Israel.

De Iraanse vrouwenrechtenactivist Masih Alinejad twitterde op woensdag nadat Iran zich had aangesloten bij de VN-commissie voor de status van de vrouw:

Dit is onwerkelijk. Een regime dat vrouwen behandelt als tweederangsburgers, hen gevangen zet omdat ze geen verplichte hijab dragen, hen verbiedt te zingen, hen de toegang tot stadions ontzegt en hen niet naar het buitenland laat reizen zonder de toestemming van hun echtgenoten, wordt verkozen tot VN-orgaan voor vrouwenrechten.

Teheran, 2015. Een Iraanse vrouw wordt berispt door een vrouw van de zedenpolitie omdat ze zich niet conform de kledijvoorschriften op straat vertoonde

Hillel Neuer, uitvoerend directeur van de UN Watch-lobbygroep, zei:

Het is absurd – en moreel verwerpelijk. Dit is een zwarte dag voor vrouwenrechten en voor alle mensenrechten. Het kiezen van de Islamitische Republiek Iran om de rechten van de vrouw te beschermen is als een brandstichter tot brandweercommandant dwingen.

Terwijl hij de VS prees voor de eis dat er gestemd zou worden over het lidmaatschap van Iran, drong Neuer er bij de regering van Biden op aan “zich uit te spreken om de obscene verkiezing van het regime van ayatollah Khamenei tot een vrouwenrechtenorgaan te veroordelen”.

De Australische academicus Kylie Moore-Gilbert, die twee jaar in Iran gevangen zat op beschuldiging van een Israëlische spion en eind vorig jaar vrijgelaten werd, tweette een UN Watch-rapport over de nominatie met een meme waarin zij haar verwondering uitdrukte.

De website van de VN beschrijft de commissie als het “belangrijkste wereldwijde intergouvernementele orgaan dat zich uitsluitend bezighoudt met de bevordering van gendergelijkheid en de empowerment van vrouwen”.

De verkiezing van Iran voor de commissie kwam dinsdag tijdens een geheime stemming door leden van de ECOCOC. Libanon, China en Pakistan werden ook gekozen.

In een vervolgverklaring donderdag benadrukte UN Watch dat de resultaten van de stemming aantoonden dat deze werd gesteund door ten minste vier westerse democratieën. Er zijn 54 leden van de Economische en Sociale Raad van de VN, die de commissie bestuurt, en van die 15 zijn westerse democratieën.

De toetreding van Iran werd gesteund door 43 landen, wat betekent dat ten minste vier westerse democratieën waren, zei UN Watch.

Het riep parlementsleden uit Australië, Oostenrijk, Canada, Finland, Frankrijk, Letland, Duitsland, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten op om van hun regeringen te eisen dat ze onthulden hoe ze stemden bij de verkiezing van “de vrouwenhaat van het Iraanse regime.”

Iran voor de revolutie van 1979 die de religieuze dictatuur van de Ayatollah’s aan de macht brachten

Een gedachte over “‘Absurd, surrealistisch’: activisten protesteren tegen de verkiezing van Iran tot het VN-forum over vrouwenrechten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.