Terreurkandidaten mogen niet meedoen aan Palestijnse verkiezingen, zegt de VS tegen de VN-Veiligheidsraad

Khalil al-Hayya, de plaatsvervangend leider van Hamas in Gaza, arriveert met andere vertegenwoordigers om de lijst van Hamas te registreren voor de komende parlementsverkiezingen, in Gaza-stad op 29 maart 2021 [beeldbron: Reuters/M. Salem]

De Verenigde Staten waarschuwt ervoor om Palestijnse politici die Israël niet erkennen en die terreuractiviteiten steunen – zoals leden Hamas en van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) – niet zouden deelnemen aan de komende Palestijnse verkiezingen toen ze donderdag de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties toespraken.

“De Verenigde Staten en andere belangrijke partners zijn al lang duidelijk geweest dat deelnemers aan het democratische proces eerdere overeenkomsten moeten accepteren, geweld en terrorisme moeten afzweren en het bestaansrecht van Israël moeten erkennen,” zei Hunter.

Hij sprak terwijl de Palestijnen zich voorbereiden op hun eerste parlementsverkiezingen sinds 2006 op 22 mei, waarin 132 zetels moeten worden ingevuld. De regering-Biden heeft de verkiezingen gesteund, maar heeft donderdag een reeks criteria nieuw leven ingeblazen voor de verkiezingen die in het verleden door het Kwartet en de voormalige regering-Bush waren gehouden.

Het Kwartet bestaat uit de Verenigde Staten, de Verenigde Naties, de Europese Unie en Rusland. Kandidaten van Hamas en de PFLP, die beide geweld tegen Israël steunen en die hun bestaansrecht niet hebben erkend, doen mee aan de verkiezingen.

Woordvoerder Ned Price van het ministerie van Buitenlandse Zaken had woensdag een vraag over de deelname van Hamas aan de verkiezingen ontweken en verklaarde alleen dat “onze positie ten opzichte van Hamas bekend is.”. Hij voegde eraan toe: “Ik ga geen hypothetische behandeling hebben als het gaat om verkiezingen voor het Palestijnse volk. Dat is aan hen om te beslissen.”

Minder dan een dag later, bij de VN-Veiligheidsraad, verduidelijkte Hunter het Standpunt van de VS over de kwestie. De Israëlische VS en VN-ambassadeur Gilad Erdan spraken over de deelname van Hamas aan de verkiezingen, toen hij met de Veiligheidsraad sprak over het gevaar dat Hamas de verkiezingen zou leiden.

“Ik hoop dat u op zijn minst zult ingaan op hoe deze instelling met de Palestijnse Autoriteit zal kunnen blijven samenwerken als Hamas haar macht bij de komende verkiezingen vergroot en een officieel onderdeel van de Palestijnse Autoriteit wordt,” zei Erdan.

“Dit is de belangrijkste kwestie om aan te pakken met betrekking tot het conflict,” zei Erdan toen hij de lidstaten vermaande omdat ze de kwestie negeerden en in plaats daarvan het grootste deel van hun energie richtten op het aanvallen van Israël.

Hamas heeft de volksstemming gewonnen bij de verkiezingen voor de Wetgevende Raad van 2006, een beweging die de betrekkingen met de PA gecompliceerde en leidde tot de Hamas-staatsgreep van 2007 in Gaza, die een bittere breuk met Fatah veroorzaakte die niet is genezen.

Sindsdien heeft Hamas Gaza geregeerd en heeft de door Fatah geleide PA de leiding over de Westelijke Jordaanoever. Israël is bezorgd dat de verkiezingen Hamas op de Westelijke Jordaanoever zouden kunnen machtigen.

“Terroristen die het bestaansrecht van Israël ontkennen, mogen deelnemen aan de verkiezingen. Hamas’s lijst van kandidaten bevat namen zoals Jamal Abu al-Hayja die talloze terroristische aanslagen uitvoerde, Nael Barghouti, een van de langstzittende gevangenen in de Israëlische gevangenis en Tawfiq Naim een andere veroordeelde terrorist,” verklaarde Erdan.

Hij verwees naar opmerkingen die de Amerikaanse president Joe Biden al in 2006 maakte toen hij senator was. “Biden zei in zijn opmerkingen over de Palestijnse antiterrorismewet in 2006 dat de politieke opkomst van Hamas een uitdaging vormt. Hamas komt niet eens in de buurt van het voldoen aan de drie vereisten van het Kwartet om het bestaansrecht van Israël te erkennen, geweld op te geven en alle eerdere overeenkomsten tussen Israël en de Palestijnen te accepteren,” legde Erdan uit.

Het feit dat Hamas zich kandidaat mag stellen voor de komende verkiezingen en naar verwachting zijn macht zal vergroten” maar geen afstand heeft gedaan van terreur”, zou zorgwekkend moeten zijn voor dit lichaam. Het zou voor iedereen zorgwekkend moeten zijn”, aldus Erdan.

De Hamaslijst komt op onder de naam “Jeruzalem verenigt ons“? Hierboven het logo van de kieslijst van Hamas met o.a. een kaartje dat Israël van de map veegt

Een gedachte over “Terreurkandidaten mogen niet meedoen aan Palestijnse verkiezingen, zegt de VS tegen de VN-Veiligheidsraad

  1. En daarom kunnen de verkiezingen geen doorgang vinden want een palestijn die géén terrorist is, is niet te vinden.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.