Iraanse media viert ‘explosie’ in ‘gevoelige Israëlische raketfabriek’

Een Syrische grond-luchtraket stuikt neer in de grond nabij de kernreactor van Dimona

Iraanse staatsmedia benadrukten een “krachtige explosie” die volgens hen tijdens een test plaatsvond in een “gevoelige Israëlische raketfabriek”, aldus een bericht in The Jerusalem Post.

Een soortgelijk rapport verscheen in Haaretz en het lijkt erop dat Iraanse media hun informatie daar vandaan hebben gehaald.

De Iraanse rapporten komen in de nasleep van het feit dat Iran Israël beschuldigt van “nucleair terrorisme” voor een incident bij de verrijkingsfaciliteit van Natanz eerder deze maand, een dag nadat The New York Times een artikel publiceerde over Iran dat werd “opgeschud” door “Israëlische aanvallen”. 

Het incident vond dus plaats op een gevoelig moment, en sommige pro-Iraanse stemmen online bespotten Israël voor de explosie.

Tasnim citeerde pro-Hamas Palestijnse media als verwijzend naar de “verschrikkelijke explosie”. Het zei dat het plaatsvond op een “gevoelige militair-industriële site in het Gush Dan-gebied”. Het citeerde ooggetuigen die vlammen op “grote hoogte” zagen.

Het merkte op dat het “Zionistische regime” er geen commentaar op had gegeven, maar dat “Zionistische bronnen” hadden gezegd dat de locatie verantwoordelijk was voor de productie van geavanceerde oorlogswapens, waaronder verschillende raketten.

Niettemin zei Haaretz dat de explosie het resultaat was van een routinetest in centraal Israël in de Tomer-fabriek voor geavanceerde wapens.

Video gepost op 20 april toont een grote felle explosie, vergelijkbaar met de soorten explosies die plaatsvinden wanneer munitie explodeert. Vergelijkbare soorten explosies veroorzaakt door munitie hebben zich de afgelopen jaren voorgedaan in Irak en Oekraïne. 

Arabs 48, een Arabische site, zei dat de explosie plaatsvond in de buurt van Ramle. Vorig jaar noemde Calcalist Tomer een bedrijf dat eigendom is van de overheid en betrokken is bij raketvoortstuwing. Het zei dat het “geheime rakettechnologie” aan het ontwikkelen was.

IDF-soldaten lanceerden een onderscheppingsraket op het binnenkomende projectiel om te proberen het neer te schieten, blijkbaar zonder succes. De IDF zei dat het de zaak nog steeds aan het onderzoeken was. Het Israëlische leger weigerde te identificeren welke van zijn luchtverdedigingsbatterijen werd gebruikt.