Tweepartijen wetsvoorstel om samenwerking inzake cyberbeveiliging tussen de VS en Israël te stimuleren

Aangezien de cyberdreigingen blijven toenemen, hebben Amerikaanse senatoren een wetgeving ingevoerd om de technologische samenwerking met Israël te stimuleren en financiering tot 30 miljoen dollar veilig te stellen om toekomstige kwaadwillende aanvallen te helpen voorkomen, bericht aldus The Algemeiner.

Een tweeledige groep Amerikaanse senatoren, bestaande uit zowel Democraten zoals Jacky Rosen en Sheldon Whitehouse, alsmede de Republikeinen Susan Collins en Todd Young, introduceerden op maandag het zogenaamde ‘VS-Israël Cybersecurity Cooperation Enhancement Act ”.

Hiermee zou een subsidieprogramma binnen het Department of Homeland Security worden opgezet om onderzoek en ontwikkeling op het gebied van cyberbeveiliging te ondersteunen en gezamenlijk cyberbeveiligingstechnologieën te ontwikkelen. Het subsidieprogramma zou jaarlijks $ 6 miljoen aan financiering binnenhalen voor een periode van vijf jaar.

Senator Jacky Rosen zei:

Om ons te helpen voorop te blijven, zou deze tweeledige wetgeving een grotere samenwerking mogelijk maken tussen de Verenigde Staten en Israël – een belangrijk knooppunt voor nieuwe en opkomende cyberbeveiligingstechnologieën. Samen kunnen we vooruitstrevende cyberbeveiligingstechnologieën en -initiatieven ontwikkelen die beide landen beschermen tegen kwaadwillende cyberactoren.

Als onderdeel van de samenwerking komen privébedrijven, non-profitorganisaties, academische instellingen en overheidsinstanties in Israël of de VS in aanmerking voor de subsidies, zolang ze deel uitmaken van een joint venture met een overeenkomstige instelling in het andere land.

Volgens Collins …

…. vormen cyberaanvallen een ernstig risico voor onze nationale veiligheid, intellectueel eigendom, persoonlijke gegevens en openbare veiligheid. De recente SolarWinds-hack heeft aangetoond hoe kwetsbaar Amerikaanse netwerken zijn voor cyberaanvallen en zou moeten dienen als een wake-up call over de noodzaak om onze flagrante kwetsbaarheden aan te pakken.

Congreslid Jim Langevin van de Democraten en mede-oprichter van de Congressional Cybersecurity Caucus, die ook de wetgeving ondersteunt, zei:

In een tijd waarin onze cyberverdediging wordt getest als nooit tevoren, moeten we alle beschikbare wegen verkennen om te investeren in baanbrekend onderzoek en innovatie op het gebied van cyberbeveiliging. Dit wetsvoorstel zal middelen besteden aan het versterken van ons cybersecurity-partnerschap met onze trouwe bondgenoot Israël en waardevolle oplossingen opleveren om Amerikanen veilig te houden in cyberspace.

Als reactie op de introductie van de tweeledige wet tweette AIPAC: “Aangezien Amerikanen en Israëli’s geconfronteerd worden met toenemende cyberaanvallen van tegenstanders zoals Iran, zal deze samenwerking beide landen veiliger houden.”