Syrische raket landt nabij de nucleaire reactor van Dimona, onderschepping mislukt

Een Syrisch-Russische lanceerinstallatie van een lange-afstandsraket SA-5

Een SA-5 lange-afstandsraket die werd afgevuurd vanuit Syrië, is in de Negev, op zowat 45 km ten zuid-westen van de Dimona-reactor ingeslagen, zonder schade aan te richten noch gewonden.

De IDF lanceerde in reactie een Patriotraket, aldus een bericht in The Jerusalem Post van heden.

Israël en Syrië wisselden donderdagochtend vroeg raketaanvallen uit nadat Damascus een geavanceerde grond-luchtraket had gelanceerd die helemaal in de Negev-woestijn was geland. Er klonken alarmen in Abu Qrenat bij Dimona in het zuiden. 

Syrië heeft de raket afgevuurd als reactie op wat het beweert een bombardement van de Israëlische luchtmacht in de buurt van Damascus te zijn. Israël valt Syrië regelmatig aan om Iraanse verschansing in het land te voorkomen, evenals wapenzendingen te dwarsen naar Hezbollah in Libanon.

Rapporten uit het hele land, inclusief centraal Israël en Jeruzalem, spraken van “luide explosies” die “de huizen deden schudden”. 

De IDF activeerde zijn luchtverdedigingssystemen in een poging de raket te onderscheppen, maar die poging mislukte. Vroege rapporten gaven aan dat de explosie het resultaat was van een batterij van het Patriot-raketafweersysteem die reageerde op het afvuren van de raket op Israël. 

De IDF bevestigde later de rapporten en donderdagochtend bevonden zich raketonderdelen in het zwembad van de Negev-gemeenschap van Ashalim:

“Doordat een luchtdoelraket het Israëlische grondgebied binnendrong, werden de luchtverdedigingssystemen geactiveerd”, luidde een verklaring van de IDF, waarin werd opgemerkt dat het leger het incident nog steeds aan het onderzoeken was. De Patriot werd naar verluidt gelanceerd vanaf ergens in de buurt van de stad Dimona, niet ver van de locatie van de geheime kernreactor van Israël. 

De IDF zei dat het in reactie op de lancering verschillende raketbatterijen in Syrië aanviel, waaronder degene die het projectiel afvuurde dat zijn grondgebied trof. Het Syrische staatspersbureau zei dat de Syrische luchtverdediging de Israëlische aanval onderschepte die gericht was op gebieden in de buitenwijken van Damascus.

“Luchtverdediging heeft de raketten onderschept en de meeste ervan neergehaald”, aldus het bureau. Er raakten echter vier soldaten gewond bij de aanval en er vond enige materiële schade plaats.

Een Syrische militaire overloper zei dat de Israëliërs gerichte locaties in de buurt van de stad Dumair, ongeveer 40 km, aanvallen. ten noordoosten van Damascus, waar door Iran gesteunde milities aanwezig zijn. Het is een gebied dat Israël herhaaldelijk heeft getroffen tijdens eerdere aanslagen.

Het was aanvankelijk onduidelijk waarvandaan de raket werd gelanceerd. Verschillende aanwijzingen wezen erop dat het was gelanceerd vanuit Irak, terwijl het volgens andere rapporten afkomstig was uit de stad Daraa in het zuiden van Syrië na een Israëlische luchtaanval. 

IDF-woordvoerder Brig.-Gen. Hidai Zilberman vertelde verslaggevers dat de explosie het gevolg was van het afvuren van een SA-5 grond-luchtraket op Israël vanuit Syrië en dat deze ontplofte in de zuidelijke Negev.

Het afvuren van de raket vond plaats tijdens Israëlische luchtaanvallen in het zuiden van Syrië. De raket was niet op een doelwit gericht, zei Zilberman. Volgens de woordvoerder reageerde Israël op het afvuren van de SA-5 op IAF-jets door verschillende luchtafweerbatterijen in Syrië te raken, waaronder degene die de raket afvuurde die in het zuiden van Israël explodeerde.

Overigens was dit niet de eerste keer. In 2016 vond een soortgelijk incident plaats na een andere Israëlische aanval in Syrië. En in 2017 tijdens een andere Israëlische aanval in het land, onderschepte het Arrow-raketafweersysteem een ​​andere SA-5-raket.

In 2018 werd ook een SA-5 afgevuurd op een IAF-jet die deelnam aan aanvallen in Syrië en in plaats van het Israëlische vliegtuig neer te halen, werd een Russisch vliegtuig neergehaald. Het was een dieptepunt in de Israëlisch-Russische betrekkingen. 

2 gedachtes over “Syrische raket landt nabij de nucleaire reactor van Dimona, onderschepping mislukt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.