Zwolle Museum betaalt vergoeding uit aan Joodse erfgenamen voor schilderij dat werd gestolen door de nazi’s

Het schilderij van Bernardo Strozzi “Cristo e la Donna Samaritana” uit 1635 in het Museum de Fundatie in Zwolle dat door de nazi’s in 1933 werd gestolen van de Joodse eigenaar Richard Semmel

Ondanks een aanbeveling van een regeringscommissie om dit niet te doen, heeft een Nederlands museum besloten om restitutie te betalen voor een schilderij in zijn collectie dat in de nazitijd werd geplunderd van een Joodse industrieel, aldus een bericht in The Algemeiner.

De Kunstkrant meldde dat het Museum de Fundatie in Zwolle 200.000 euro (240.626 euro) zal betalen aan de erfgenamen van Richard Semmel voor Bernardo Strozzi’s schilderij Cristo e la Donna Samaritana (Christus en de Samaritaanse vrouw in de Put) uit 1635.

De beslissing werd genomen ondanks een uitspraak in 2013 van de Restitutiecommissie van de Nederlandse overheid dat het museum geen restitutie hoefde te betalen, op grond van het feit dat het schilderij “een centrale rol speelt” in de collectie van het museum en het verzoek van eisers “dus niet opweegt tegen de eigendomsrechten van het museum op dit werk.”

De aanbeveling van de commissie werd echter bekritiseerd in een rapport van een groep onder leiding van voormalig politicus Jacob Kohnstamm, die “menselijkheid, transparantie en goede wil” aanbeveelde en het argument van de commissie over het belang van het schilderij in de collectie van het museum berispte.

Het museum nam vervolgens contact op met de erfgenamen van Semmel en er werd een akkoord bereikt over de vergoeding, waarbij het museum in een verklaring zei dat het “blij was dat deze pijnlijke zaak op een harmonieuze manier is opgelost en de erfgenamen dankbaar is dat ze bezoekers van het Museum de Fundatie in staat hebben gesteld om van het schilderij te genieten en het te bestuderen.”

Bernardo Strozzi’s olieverf schilderij Cristo e la Donna Samaritana uit 1635

Semmel werd in 1933 gedwongen het schilderij onder zware druk te verkopen na de nazi-overname van zijn geboorteland Duitsland. Hij was het doelwit om antisemitische, politieke en financiële redenen – omdat hij een Jood was, lid van een oppositie en de rijke eigenaar van een textielfabriek.

In datzelfde jaar ontvluchtte hij het land naar Nederland, dat hij in 1939 verliet en in New York belandde. Hij stierf daar in 1950 zonder geld en liet als enige erfgenaam een familievriend achter genaamd Grete Gross-Eisenstädt. Haar kleinkinderen zijn de eisers in de zaak Museum de Fundatie.

De eisers en hun advocaat hebben een verklaring afgegeven waarin zij zeggen dat zij hopen dat de schadevergoedingsovereenkomst zal leiden tot verder toezicht op de beslissingen van de Restitutiecommissie.

Een gedachte over “Zwolle Museum betaalt vergoeding uit aan Joodse erfgenamen voor schilderij dat werd gestolen door de nazi’s

  1. Het advies van de Nederlandse regering:

    “Niet terugbetalen omdat dat gestolen werk een centrale rol speelt in het museum”

    “De eisers kunnen het bos in met hun eis over teruggaven van dit gestolen eigendom”.

    Ja, zo kennen we onze Hollanders weer!

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.