Amnesty International in een intern rapport beschuldigd van racisme tegenover eigen personeel

Amnesty International kampt met racisme en blank privilege, stelt intern rapport over mensenrechtenorganisatie en wordt thans beschuldigd van racisme. De boemerang keert weer.

De zelfbenoemde “voorvechters van de mensenrechten” van Amnesty International liggen thans onder vuur voor hetzelfde waarvan ze Israël al decennialang beschuldigen: racisme en discriminatie in eigen rangen.

Tekenend voor Amnesty International is een rapport uit over racisme dat werd uitgebracht op 19 juli 2001 aan de vooravond van de racisme conferentie in Durban, Zuid-Afrika, waar Israël andermaal de kop van jut werd van AI en honderden andere ngo’s, gevolgd door een heksenjacht op de Joodse staat.

Het rapport opende aldus:

Racisme is een flagrante aanval op het idee van fundamentele mensenrechten – dat mensenrechten gelijkelijk van alle mensen zijn. Justitie moet centraal staan ​​in de strijd tegen racisme, maar al te vaak eindigen ze in het bestendigen door de vooroordelen van hun samenlevingen te weerspiegelen. Het rapport is een bijdrage aan de VN-Wereldconferentie tegen Racisme, rassendiscriminatie, vreemdelingenhaat en aanverwante onverdraagzaamheid dat wordt gehouden in Durban, Zuid-Afrika, van 30 augustus tot 7 september 2001.

Thans wordt Amnesty International in een intern rapport beschuldigd van racisme tegenover zijn eigen personeel. De boemerang keert terug.

Werknemers van Amnesty International spreken over discriminatie en zelfs expliciet racisme aan de top van de organisatie. Incidenten zoals het gebruik van scheldwoorden voor etnische minderheden en micro-agressies zoals het aanraken van het haar van zwarte collega’s zijn slechts enkele voorbeelden, aldus VRT NWS.

Het interne rapport kwam er naar aanleiding van de Black Lives Matter-beweging en legt bloot hoe wit privilege verweven zou zitten in de organisatie. Verschillende werknemers getuigen ook over vooroordelen en ongevoeligheden op het hoofdkantoor van Amnesty International in London.

Niet alleen zouden sommige hooggeplaatste werknemers van Amnesty International expliciet racistische taal gebruiken, maar is er ook sprake van een cultuur waar de bekwaamheid van zwarte werknemers consequent in twijfel wordt getrokken en ook van een gebrek aan bewustzijn over bepaalde religieuze praktijken.

Deze zelfverklaarde beschermers van de rechten van de mens. De mensenrechtenorganisatie kwam in 2019 al eens in opspraak na een rapport over pestgedrag binnen de organisatie. Dat rapport kwam er na de zelfmoord van twee werknemers in 2018. 

Amnesty International wordt al lang niet meer beschouwd als een betrouwbare bron, gezien zijn flagrante bevooroordeeldheid en opvallende partijdigheid in de rapportage omtrent de problematiek van het conflict in het Midden-Oosten.

Enerzijds opvallend is zijn niet aflatende kritiek en disproportionele rapportage omtrent vermeende wantoestanden in democratische regimes in het Westen en anderzijds het verzwijgen, of minimale rapportage en soms ronduit vergoelijken van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid gepleegd door de regimes en leiders van dictatuurstaten zoals bv. China, Rusland, Myanmar, Cuba, Saoedi-Arabië, Noord-Korea, Syrië,  Irak en Iran en de rest van het Midden-Oosten.

Een gedachte over “Amnesty International in een intern rapport beschuldigd van racisme tegenover eigen personeel

 1. Amnesty International beschuldigd van racisme & discriminatie?

  (ze waren leugens, antisemitisme & bias nog vergeten)

  En wat doe je als je beschuldigd word?

  Je schuift de schuld door………naar de Joden.

  En waar wonen al die Joden……..in Israel.

  Zo, nu is alles duidelijk!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.