Soedan schaft officieel de Israël boycotwet af

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde op 23 oktober 2020 aan dat Soedan de banden met Israël zal normaliseren en daarmee het derde Arabische land zal worden dat dit de afgelopen maanden doet, na de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein.

Soedan heeft maandag officieel een decennia-oude wet op het boycotten van Israël afgeschaft, onderdeel van de pogingen om normale banden met de Joodse staat aan te knopen, meldt The Associated Press .

Een wetsvoorstel werd goedgekeurd tijdens een gezamenlijke vergadering van de heersende Soevereine Raad en het Kabinet van Soedan, die de wet van 1958 nietig verklaart. De wet had diplomatieke en economische banden met Israël verboden, zei minister van Justitie Nasredeen Abdulbari in een Twitter-bericht.

Het kabinet keurde eerder deze maand het wetsvoorstel goed waarmee de oude wet werd ingetrokken. Het kabinet bevestigde ook de goedkeuring van Soedan voor de oprichting van een onafhankelijke Palestijnse staat als onderdeel van een tweestatenregeling voor het Arabisch-Israëlische conflict.

De maatregel van maandag zou Soedanezen in staat stellen zaken te doen met Israëli’s. Het zou Soedanezen ook in staat stellen familieleden te bezoeken die in de Joodse staat wonen, aldus AP .

Volgens de wet van 1958 konden overtreders worden gestraft tot 10 jaar gevangenisstraf en veroordeeld tot het betalen van een boete.

Soedan werd het derde Arabische land dat de banden met Israël normaliseerde als onderdeel van de Abraham-akkoorden die in oktober 2020 door de regering-Trump werden bemiddeld, na de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein.

De overeenkomst tussen Israël en Soedan werd aangekondigd dagen nadat de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump Soedan officieel had verwijderd van de lijst van landen die terrorisme sponsoren en financieren.

Vorige week werd gemeld dat een Soedanese delegatie, bestaande uit veiligheids- en inlichtingenfunctionarissen, naar Israël zou reizen.

Twee officiële Soedanese bronnen zeiden afgelopen vrijdag echter dat een uitnodiging om Israël te bezoeken was geaccepteerd, maar dat de plannen later waren gewijzigd. Ze gaven geen verklaring voor de verandering.

Soedan’s bocht van 180 graden

Het opmerkelijke verhaal van Soedan dat verandert van een symbool van de afwijzing van de Joodse staat door de Arabische wereld in zijn nieuwste potentiële vredespartner, kan worden samengevat door te verwijzen naar drie nee’s die in een tijdsbestek van 54 jaar drie keer ja lijken te worden.

Veel Israëli’s associëren Khartoem nog steeds met de ‘Drie keer Neen’: Geen vrede met Israël, geen erkenning van Israël, geen onderhandelingen met Israël, zoals geformuleerd werd door een top van de Arabische Liga die kort na het einde van de Zesdaagse Oorlog in de Soedanese hoofdstad werd gehouden in 1967.

Plaatje hierboven: Khartoem, Soedan, 1 september 1967. Na de Zesdaagse Oorlog kondigen de leiders van de Arabische Liga de ‘Drie x Neen‘ af: “Geen vrede met Israël, geen erkenning van Israël, geen onderhandelingen ermee” Centraal staat de Egyptische president Gamal Abdel Nasser [beeldbron: Memo]