Revisionistische historicus genomineerd als chef van het door de staat gesponsord genocidecentrum in Litouwen

De vos zit in het kippenhok …

Een historicus die door extreemrechtse groepen in Litouwen wordt aangesproken voor het verheerlijken van collaborateurs met de bezettende nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog, wordt de nieuwe directeur van het door de staat gesponsorde Litouwse Genocide en Verzetsonderzoekscentrum (LGGRTC).

“Dr. Arūnas Bubnys werd woensdag genomineerd voor de post door Viktorija Čmilytė-Nielsen, de voorzitter van het parlement van Litouwen, de Seimas,” leest aldus een bericht in The Algemeiner.

Volgens de biografie van Bubnys op de LGGRTC-website richten de “belangrijkste trends van zijn werk” zich op “anti-nazi-verzet in Litouwen in 1941-1944, de Poolse ondergrondse in Litouwen in WO II en holocaust (sic) in Litouwen.”

Deskundigen over de slachting van bijna 200.000 Joden in Litouwen – de overgrote meerderheid – tijdens de nazi-holocaust hekelden echter de benoeming van Bubnys en beschuldigden hem ervan het pro-Duitse marionettenregime te verheerlijken dat heerste na de nazi-invasie van 1941, en ook opzettelijk minimalisering van de rol die Litouwse medewerkers tijdens de Holocaust speelden.

“Dr. Bubnys heeft jarenlang deelgenomen aan de verheerlijking van het uitbreken van de Litouwse Holocaust op 23 juni 1941”, merkte de website Defending History op, die de politiek geladen omgeving rond de studie van de Holocaust in Litouwen en andere Oost-Europese landen nauwlettend volgt. landen.

In juni 2020 sprak Bubnys een openbare bijeenkomst toe waarin hij uitbundig prees Jonas Noreika, een Litouwse pleitbezorger en militaire generaal die deelnam aan de massamoord op joden in de zomer van 1941, en Kazys Škirpa,

Škirpa was een stichter in oorlogstijd van het Litouwse Activisten Front (LAF) wiens geschriften de etnische zuivering van de Joodse burgers van Litouwen bepleitten. De twee mannen behoren tot de vele anti-Sovjet, nationalistische politici uit die periode wier reputatie de afgelopen twintig jaar door de Litouwse regering is hersteld.

Volgens Defending History heeft Bubnys ook …

… de ‘voorlopige regering’ van de nazi-marionetten van de zomer van 1941 verheerlijkt en consequent de plaatselijke Holocaust-samenwerking afgezwakt, terwijl hij waar mogelijk probeerde de ‘Joodse politie’ de schuld te geven van de gruwelen van de Vilna, Kovno, en Shavl (Šiauliai) getto’s, in de periode na de moord op de Joodse inwoners van alle honderden kleinere gemeenschappen [in Litouwen] in de tweede helft van 1941.

Kovno (Kaunas), Litouwen, 27 juni 1941. Litouwse nationalisten die collaboreerden met de nazi’s knuppelden op enkele dagen tijds een duizendtal Litouwse Joden dood in volle straat terwijl Duitse nazi’s en honderden Litouwse bijstaanders het gruwelijke schouwspel bijwoonden in wat later de Lietūkis Garage Massacre werd genoemd [beeldbron: Rare Historical Photos]

Litouwse Joden
Joden begonnen al in de 13de eeuw in Litouwen te wonen. Vóór de Tweede Wereldoorlog bedroeg de Litouwse Joodse bevolking ongeveer 160.000, ongeveer 7% van de totale bevolking.

De hoofdstad Vilnius (toen Wilno in de Tweede Poolse Republiek) had een Joodse gemeenschap van bijna 100.000, ongeveer 45% van de totale bevolking van de stad. Er waren alleen al in Vilnius meer dan 110 synagogen en 10 yeshiva’s. Aan de vooravond van de Holocaust tegen 1941 was de Joodse bevolking van Litouwen aangegroeid tot ongeveer 250.000, of 10% van de totale bevolking.

Tijdens de Duitse inval in juni 1941 werden 206.800 Joden vermoord door de nazi’s en Litouwse collaborateurs. Vooral de massamoord van Ponary, een voorstad van Vilnius , waar tussen 1941 en 1944 meer dan 100.000 Joden werden vermoord, staat in ieders (Joods) geheugen gegrift. Tegenwoordig wonen er ongeveer 2000 Joden  in Litouwen volgens een telling van 2005.

Premier Benjamin Netanyahu en zijn echtgenote Sarah, brachten op vrijdag 24 augustus 2018 een eerbetoon aan de slachtoffers van de Holocaust en aan de Litouwers die Joden hebben gered, tijdens een historisch bezoek aan de Baltische EU-staat Litouwen, het thuisland van zijn voorouders [beeldbron: Enlace Judío]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.