Op zijn wens wonen de Duitse familieleden van Philip de begrafenis bij, ondanks het nazi-verleden van de familie

De opmerkelijke foto uit 1937 toont prins Philip, toen nog maar 16, in een begrafenisstoet voor zijn oudere zus Cecile, die omkwam bij een vliegtuigongeluk

Terwijl zijn moeder een joods gezin redde, trouwden alle vier zijn zussen met Duitse aristocraten die verbonden waren met Hitlers partij; zuster Sophie ontmoette, was ‘onder de indruk van de charmante’ Hitler in het begin van de jaren dertig.

Drie Duitse familieleden van Prins Philip behoorden tot de kleine Britse menigte van mensen die zijn begrafenis op zaterdag bijwoonden, hun aanwezigheid vanwege zijn specifieke verzoek om die kant van zijn familie te vertegenwoordigen ondanks zijn eerdere nazi-connecties.

Twee achterneefjes en de kleinzoon van een neef waren bij de begrafenisstoet, gehouden in Windsor Castle, met slechts 30 mensen.

Het waren Bernhard, erfprins van Baden, prins Philipp van Hohenlohe-Langenburg, en prins Donatus, landgraaf van Hessen.

“Het is echt een ongelooflijke eer en we zijn allemaal buitengewoon ontroerd en bevoorrecht om namens de hele familie te worden opgenomen”, zei prins Philipp van Hohenlohe-Langenburg in een verklaring voorafgaand aan de begrafenis.

Prins Philipp en Bernhard zijn afstammelingen van de zusters van prins Philip, wier huwelijken met de Duitse aristocratie na de Tweede Wereldoorlog voor commotie zorgden omdat sommigen van hen lid waren van de nazi-partij. De grootvader van prins Donatus, de neef van Philip, was ook lid van de nazi-partij.

Hoewel er geen leden van de Duitse kant van zijn familie waren uitgenodigd voor het huwelijk van prins Philip in 1947 met de toenmalige prinses Elizabeth vanwege hun nazi-band, onderhield de hertog van Edinburgh in latere jaren contact met zijn Duitse familieleden, met wie hij een nauwe relatie had.

In een bericht op zijn Instagram-pagina vorige week schreef Prins Philipp: “Onze rouwgedachten en condoleances gaan met Hare Majesteit de Koningin en al uw familie in Engeland. Prins Philip was een echte heer met een groot gevoel voor humor, een ongelooflijk plichtsbesef en een breed scala aan interesses.”

Hij schreef ook dat de hertog van Edinburgh ‘ons zeer goed kende in Langenburg’, waar het ouderlijk huis zich bevindt.

Philip had vier zussen, prinsessen Margarita, Theodora, Cecilie en Sophie, die allemaal gingen trouwen met Duitse edelen nadat de familie in 1922 uit Griekenland was verbannen na een staatsgreep waarbij de koninklijke familie werd verdreven.

Zijn jongste zus, prinses Sophie, trouwde in 1930 met prins Christoph van Hessen, een Duitse SS-officier. Een van hun zonen – de neef van de hertog van Edinburgh – prins Karl Adolf Andreas van Hessen, zou zijn vernoemd naar Adolf Hitler, die ze hadden elkaar ontmoet in het begin van de jaren dertig. Sophie erkende in een memoires op latere leeftijd dat ze ‘onder de indruk waren van deze charmante en schijnbaar bescheiden man en van zijn plannen om de situatie in Duitsland te veranderen en te verbeteren’. Later ‘veranderden ze onze politieke visie fundamenteel’, schreef ze.

Philip’s oudste zus, prinses Margarita, trouwde met prins Gottfried van Hohenlohe-Langenburg van Duitsland, die in de verte verwant was aan koningin Victoria. In 1937 sloot hij zich aan bij de nazi-partij, vocht hij als officier in het Duitse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog en raakte daarbij zwaar gewond. Hij werd echter naar verluidt uit het leger ontslagen na een mislukte aanslag op het leven van Adolf Hitler in 1944.

In 1931 trouwde prinses Theodora met Berthold, markgraaf van Baden, die tijdens de oorlog gewond raakte als soldaat in het Duitse leger.

In hetzelfde jaar trouwde prinses Cecilie met de man die later groothertog George Donatus van Hessen zou worden. Beiden sloten zich in 1937 aan bij de nazi-partij. Cecilie, George en drie van haar kinderen kwamen enkele maanden later om bij een vliegtuigongeluk, terwijl een vierde kind in 1939 op tweejarige leeftijd stierf aan hersenvliesontsteking.

Philip, toen nog maar 16, woonde haar begrafenis bij in 1937 in Darmstadt, nabij Frankfurt. Een foto uit die tijd toont hem omringd door haar familieleden en hoogwaardigheidsbekleders, van wie velen nazi-uniformen droegen terwijl menigten langs de straten de nazi-groet brachten en naar verluidt ‘Heil Hitler’ riepen.

Terwijl Philip later zou dienen als officier bij de Royal Navy tijdens de Tweede Wereldoorlog, vochten twee van zijn zwagers met de Duitse troepen.

De drie nakomelingen die de begrafenis bijwoonden, blijven sleutelfiguren in de Duitse aristocratie.

Prins Donatus, 54, is het hoofd van het Huis van Hessen, het huishouden waarmee Philip’s zussen Cecilie en Sophie beiden zijn getrouwd. Zijn grootvader, Philipp, landgraaf van Hessen, sloot zich in 1930 aan bij de nazi-partij en stond dicht bij Hitler, maar kwam later in botsing met de Führer, die hem gevangen had gehouden in het concentratiekamp Flossenburg. 

Zijn vrouw, prinses Mafalda, werd naar Buchenwald gebracht waar ze omkwam bij een bombardement op het concentratiekamp, meldde de Spectator in 2006. Philipp werd door de geallieerden uit Flossenburg vrijgelaten, ondervraagd en later vrijgelaten.

De kleinzoon van prinses Margarita, prins Philipp, 51, en de kleinzoon van prinses Theodora – Bernhard, erfelijke prins van Baden, 50 – zijn beide achterneven van de Britse prins Philip.

De drie Duitsers kwamen vorige week in Groot-Brittannië aan en ondergingen voor de begrafenis hun verplichte quarantaine in een huis in de buurt van Ascot.

Terwijl Philips zussen nauw verbonden raakten met de nazi’s, redde zijn moeder, prinses Alice van Griekenland, een Joods gezin door hen te verbergen tijdens de Tweede Wereldoorlog, waardoor ze de eer verdiende van “Rechtvaardige onder de naties” van het Israëlische Yad Vashem Holocaustmuseum.

Evy Cohen, wiens grootmoeder, oom en tante door prinses Alice van de nazi’s werden gered, beschreef de “buitengewone” prinses in een Israëlisch televisie-interview dat werd uitgezonden toen prins Philip werd begraven.

Alice heeft het gezin meer dan een jaar opgevangen:

Ooit kwam de Gestapo naar haar woning omdat ze misschien hadden gehoord dat er enkele Joden in [daar] waren. Ze gebruikte haar echte doofheid – ze kon heel goed liplezen – maar ze gebruikte haar doofheid om te zeggen dat ze niet begreep waar ze het over hadden. Dus de Gestapo vertrok en keerde nooit meer terug.

Prins Philip, die op 9 april op 99-jarige leeftijd stierf en op zaterdag werd begraven , bracht in 1994 een historisch bezoek aan Israël – het eerste door een Britse koninklijke familie – ter ere van Alice, die begraven ligt op de Olijfberg in Jeruzalem.

Hij kwam om Yad Vashem’s erkenning van zijn moeder als een “Rechtvaardige onder de Volkeren” te accepteren voor het redden van de drie Cohen-familieleden, en zei tijdens een toespraak dat zijn moeder hem nooit over haar daden had verteld.

Hij werd bij dat bezoek vergezeld door zijn zus prinses Sophie, onder meer de moeder van prins Karl Adolf Andreas.

In een memoires, geschreven op haar oude dag, beschreef prinses Sophie haar bewondering voor Hitler nadat ze de nazi-leider had ontmoet en een van zijn hoogste functionarissen, Hermann Göring, meldde de Daily Mail in 2015. De memoires werden nooit gepubliceerd, maar in 2015 Het Britse Channel 4 heeft inhoud uit de persoonlijke kroniek uitgezonden.

Sophie schreef dat Göring er erg op gebrand was dat zij en haar man Hitler zouden ontmoeten, wat ze uiteindelijk deden, toen ze hen in 1931 of 1932 onderhielden, voordat Hitler de bondskanselier van Duitsland was geworden:

Omdat Göring erop stond dat we Hitler persoonlijk zouden ontmoeten, besloten we hem te vragen voor een lunch in onze flat. Ik moet hier zeggen dat, hoewel Chri [prins Christoph] en ik onze politieke visie een aantal jaar later fundamenteel hebben veranderd, we onder de indruk waren van deze charmante en ogenschijnlijk bescheiden man en van zijn plannen om de situatie in Duitsland te veranderen en te verbeteren.

door Stuart Winer

Bronnen: een artikel van Stuart Winer op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Op zijn wens wonen de Duitse familieleden van Philip de begrafenis bij, ondanks het nazi-verleden van de familie

  1. De meeste ‘adelijke’ families zijn op de een of andere manier verweven met het Nazisme…..door ‘adelijke’ inteelt of gewoon omdat ze ook Nazi’s waren.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.