Terreurleider Khaled Meshaal leidt opnieuw het politburo van Hamas vanuit Qatar

Gaza, 8 december 2012. Hamasleider Khaled Meshaal (midden) in het gezelschap van Ismail Haniyeh (rechts) en dozijnen bodyguards, bezoekt voor het eerst sinds 1967 de Gazastrook naar aanleiding van de 25ste verjaardag van de start van de terreurgroep [bron]

Na afwezig te zijn geweest in het leiderschap van Hamas tijdens de periode 2017-2021, kondigde de beweging aan dat Khaled Meshaal, die tot mei 2017 de voormalige chef was van het politieke bureau van Hamas in het buitenland, opnieuw toetreed tot het leiderschap van de terreurorganisatie.

Meshaal wordt gekozen om het kantoor van de Palestijnse islamistische terreurgroep in de diaspora te leiden in de volgende termijn van 2021-2025 vanuit zijn woonplaats in Qatar.

In feite neemt hij gewoon de functie weer op die hij in 2017 had verlaten. Dit maakt Meshaal de op een na machtigste man in de beweging. Eerder verklaarde hij over het conflict met Israël:

We zullen nooit het recht erkennen van enige macht om ons van ons land te beroven en ons onze nationale rechten te ontzeggen. We zullen nooit de legitimiteit erkennen van een Zionistische staat die op onze bodem is gecreëerd. Israël moet zich terugtrekken uit het gebied dat het bezette in de oorlog van 1967 en het Palestijnse recht op terugkeer erkennen als het vrede wil. Hamas is voor vrede in de regio … nà het einde van de bezetting.

Khaled Meshaal aan een beademingsapparaat in een militair medisch centrum, vier dagen na de aanslag op zijn leven door de Israëlische Mossad in Amman, Jordanië, op 25 september 1997 [beeldbron: AP Photo]

Tijdens de Gaza-oorlog van 2014 beschuldigde Israël Meshaal van corruptie. In een interview zei de Israëlische premier Netanyahu:

Deze man Khaled Meshaal, hij reist rond, verblijft in vijfsterrenhotel suites in de Golfstaten, heeft de tijd van zijn leven, terwijl hij met opzet zijn volk als kanonnenvlees in deze vreselijke terroristische oorlog gebruikt die ze tegen ons voeren.

Een paar dagen later hackten Israëlische agenten televisienetwerken in Gaza en zonden een bewerkte video uit waarin Meshaal vertelde over zijn extravagante levensstijl. “In de naam van Allah, de meest genadige, meest medelevende,” begon hij, “wil ik beginnen met het bedanken van het uitstekende personeel van de keuken in mijn hotel.” Vervolgens legde hij uit hoeveel zijn hotelkamer kostte.

Tegelijkertijd publiceerde de Israëlische pers verhalen over wijdverbreide corruptie binnen de leiding van Hamas, waarin werd gesteld dat Meshaal en Abu Marzook elk maar liefst $ 2,5 miljard verduisterd hadden. Mashal heeft de beschuldigingen van corruptie krachtig ontkend


Aanhangers van Hamas verzamelen zich tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van de oprichting van de islamitische beweging, in Gaza op 8 december 2012. Naar aanleiding van het bezoek van Khaled Meshaal wordt op het podium een reusachtige kartonnen replica opgesteld van de M-75 qassamraket, de grootste raket waarover Hamas beschikt in die periode en het symbool van de strijd om de vernietiging van de Joodse staat..