Tienduizenden geallieerde strijders dienen als huursoldaten in het Iraanse terreurnetwerk

Iran “oefent bijna volledige controle uit” over een netwerk van tienduizenden naaste geallieerde strijders in het Midden-Oosten en heeft banden met tienduizenden meer.

Volgens een nieuw onderzoeksrapport over het netwerk vormt de meest formidabele uitdaging van de Islamitische Republiek voor de Verenigde Staten, aldus het rapport van de non-profit denktank de Rand Corporation.

Het rapport beschrijft dat het zogenaamde Iran Threat Network (ITN) – een strijdmacht van tienduizenden strijders van niet-Iraanse, niet-statelijke proxygroepen en andere groepen, in onder meer Syrië, Jemen, Irak en de Palestijnse Gebieden – een veel groter en mobieler netwerk heeft en mede daardoor de belangen van de VS blijft bedreigen.

“De ITN is momenteel – en zal dat waarschijnlijk tot ver in de toekomst blijven – Teheran’s belangrijkste middel voor machtsprojectie en het geprefereerde instrument van invloed in de regio, inclusief om de VS af te schrikken en tegen te gaan,” de auteurs Ariane M. Tabatabai, Jeffrey Martini en Becca Wasser schreef in het rapport. 

De auteurs voegden eraan toe:

Nu de VS en veel van zijn regionale partners, zoals Israël en de Verenigde Arabische Emiraten, hun conventionele militaire capaciteiten vergroten, zal Iran tegelijkertijd proberen zijn asymmetrische capaciteiten te versterken via het ITN. Vanuit het perspectief van Iran staat het ITN het toe om zijn doelstelling na te streven om de VS in de regio kosten op te leggen zonder de confrontatie te escaleren tot een conventionele oorlog.

De ITN, die voornamelijk wordt gecoördineerd door de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC), is gegroeid van een paar groepen in Irak en Libanon tot ongeveer een dozijn groepen in 2019. Volgens sommige rekeningen wordt het totale aantal van het bredere netwerk geschat op ongeveer 200.000. 

Uit het Rand-onderzoek bleek dat Iran ook meer flexibiliteit heeft getoond in de samenwerking met groepen met verschillende ideologieën en identiteiten, met inbegrip van niet-sjiitische actoren en zelfs vijandige actoren, zoals Al-Qaeda en de Taliban. 

Recente voorbeelden van de acties die grotendeels door Iraanse gevolmachtigden worden uitgevoerd, zijn maritieme provocaties en raketaanvallen op Amerikaanse installaties in Irak in het voorjaar en de herfst van 2019.

Het rapport leest:

Iran heeft het ITN gebruikt om de kosten van vermeend vijandig beleid van de VS te verhogen, meest recentelijk als reactie op de maximale drukcampagne van de regering-Trump. Zonder een duidelijk begrip van het ITN en de reikwijdte ervan, kunnen de VS geen coherente strategie bedenken om de dreiging tegen te gaan.

De auteurs van het rapport categoriseerden vier groepen groepen binnen het ITN en riepen de VS op om specifieke antwoorden te formuleren op elke categorie groepen. De “Targeters” bestrijden de aanwezigheid en invloed van de VS in het Midden-Oosten en omvatten groepen die zijn opgenomen in het Iraakse politieke systeem en de veiligheidstroepen. De “Afschrikmiddelen” bestaan ​​uit groepen die zich primair richten op het afschrikken en lastigvallen van de regionale rivalen van Iran, waaronder de Houthi’s en de terreurgroep Hamas.

De “Stabilisatoren” omvatten proxy’s die momenteel helpen bij het stabiliseren van Iraanse bondgenoten – inclusief de Fatemiyoun en Zeynabiyoun, die vechten in Syrië, en de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK). Ten slotte zetten de “beïnvloeders” “gewelddadige activiteiten in het Midden-Oosten en Zuid-Azië na om de stabiliteit te ondermijnen en hun invloed in hun respectieve landen te versterken.”

“Het ITN is niet zomaar een hub-and-spoke-systeem met Iran in het centrum”, legde het rapport uit. “In plaats daarvan hebben verschillende leden van de ITN ook contact met de Libanese Hezbollah, de meest vertrouwde en bekwame proxy van Iran, die in de voorhoede van veel van deze interacties staat.”

“ITN-leden – niet Teheran – zullen zeer waarschijnlijk aanvallen uitvoeren op Amerikaanse en andere doelen”, oordeelde het. “Het is belangrijk dat de Amerikaanse regering een multidimensionale aanpak hanteert om het gebruik van het ITN door Iran tegen te gaan om de belangen van de VS te ondermijnen of mogelijk schade toe te brengen aan het Amerikaanse leger en burgerpersoneel.”

Bronnen: een artikel op de site van The Algemeiner en een artikel op de site van The Rand Corporation