Hoe priester Charles Coughlin vanop zijn kansel de Amerikanen ophitste tot haat jegens de Joden

Dominee Charles E. Coughlin spreekt tijdens een politieke bijeenkomst in Cleveland, Ohio, mei 1936. Bettmann / Getty Images.

Priester Charles E. Coughlin (1891–1979) was een in Canada geboren rooms-katholieke priester en radioberoemdheid, gevestigd in de buitenwijk Royal Oak, Michigan in Detroit.

Hij zond elke zondag populistische, anticommunistische en antisemitische preken uit en had op het hoogtepunt van zijn populariteit meer dan tien miljoen toegewijde luisteraars. In 1942 hadden Coughlin’s anti-Roosevelt en antisemitische dekvloeren zijn radiocarrière beëindigd, maar hij bleef een pastoor tot aan zijn pensionering in 1966.

Sta vooraan

De baritonstem van Coughlin en zijn vermogen om complexe kwesties samen te vatten in wat hij ‘de taal van de man in de straat’ noemde, maakten zijn radioshow, Het gouden uur van de kleine bloem , landelijk populair, zelfs onder niet-katholieken. De show is vernoemd naar zijn kerk, The Shrine of the Little Flower, en hij noemde de luisteraars zijn ‘radiogemeenschap’.

Toen het verkiezingsseizoen van 1932 begon, voerde pater Coughlin enthousiast campagne voor Franklin Delano Roosevelt, waarbij hij zijn luisteraars verzamelde met de slogan ‘Roosevelt of Ruin’. 

Nadat Roosevelt de verkiezingen had gewonnen, bereikte Coughlin echter niet de politieke toegang of macht die hij had verwacht. Dominee Coughlin verklaarde decennia over Roosevelt later in een interview:

Ik ben nooit dom geweest. Ik realiseerde me dat de president me nu als een last beschouwde. Hij zei dat hij op mij zou vertrouwen. Dat ik een belangrijke adviseur zou zijn. Maar hij was een leugenaar.

Gefrustreerd door wat hij beschouwde als het gebrek aan dankbaarheid van Roosevelt en zich verzette tegen veel van het beleid van de regering, begon Coughlin zijn legioenen luisteraars te mobiliseren tegen de New Deal. 

In 1934 vormde hij zijn eigen politieke actiegroep, de National Union for Social Justice (NUSJ), en begon hij een weekblad, Social Justice, te publiceren om zijn boodschappen van isolationisme, anticommunisme, antisemitisme en sociale hervormingen verder te verspreiden.

Antisemitisme

Coughlins haat en achterdocht jegens Joden zijn mogelijk beïnvloed door zijn geestelijke opleiding in de Basilian Order, een religieuze orde die hij in 1918 verliet. de kwalen van de wereld, en hij herhaalde de antisemitische leugen dat de joden de schuld hadden van de praktijk. 

In een radio-uitzending van 30 november 1930 stelde Coughlin dat “moderne Shylocks [een antisemitische smet afgeleid van een personage in Shakespeare’s toneelstuk The Merchant of Venice] zijn dik en rijk geworden, geprezen en vergoddelijkt, omdat ze de oude misdaad van woeker hebben bestendigd onder een modern racket van staatsmanschap. ” 

Gedurende zijn hele carrière vertelde hij luisteraars dat Joden de economie manipuleerden, uithalend naar de “internationale bankiers” en “geldwisselaars” van de wereld.

In 16 wekelijkse afleveringen van Social Justice in 1938 publiceerde Coughlin The Protocols of the Elders of Zion – een antisemitisch pamflet dat naar verluidt het bewijs leverde van een internationale Joodse samenzwering om de wereld te beheersen – wat leidde tot een publieke verontwaardiging. 

Coughlin verdedigde zijn keuze in een hoofdartikel: “Wanneer we het afdrukken van de protocollen hervatten, schrijven we ze niet toe aan de Joden. We staan ​​gewoon op hun feitelijkheid, of ze nu geplagieerd of niet geplagieerd zijn, of het nu satires zijn – of geen satires.

Tijdens zijn radio-uitzending op 20 november 1938, terwijl berichten over de Kristallnacht-pogrom in Duitsland nog op de voorpagina’s van veel Amerikaanse kranten stonden, verdedigde Coughlin de nazi-aanvallen. 

Hij beweerde slechts een ‘student van de geschiedenis’ te zijn en traceerde ‘de oorzaken van het effect dat bekend staat als het nazisme’ voor zijn toehoorders, en concludeerde dat het nazisme ‘was geëvolueerd om op te treden als een verdedigingsmechanisme tegen het communisme’. 

Het communisme, zo beweerde hij, was het geesteskind van “atheïstische joden” zoals Leon Trotski en Vladimir Lenin (die niet Joods was). Zijn uitbarsting van antisemitische scheldwoorden was zo controversieel dat zijn radiopartner in New York weigerde zijn volgende show uit te zenden – een beweging die de Duitse nazi-pers afkeurde onder de kop ‘Amerika mag de waarheid niet horen’. Ondanks zijn nu expliciete nazi-sympathieën,

Nadat de Tweede Wereldoorlog in september 1939 was begonnen, drong Coughlin er bij zijn volgelingen op aan zich te verzetten tegen elke versoepeling van de immigratiebeperkingen en te protesteren tegen de Amerikaanse betrokkenheid bij de oorlog, waarvan hij voorspelde dat die zou eindigen in een overwinning voor Hitler.

In zijn toespraken en geschriften putte Coughlin uit fascistische propaganda: in een artikel van Social Justice pleegde hij zelfs plagiaat door hele paragrafen van de Duitse minister van Openbare Verlichting en Propaganda Joseph Goebbels.

De Val

Toen Coughlin meer openlijk antisemitisch en isolationistisch werd, daalde zijn populariteit, maar er waren nog steeds een paar miljoen Amerikanen die wekelijks afstemden op zijn radiotoespraak en zijn krant Social Justice lazen.

Zijn aanhangers, nog steeds in de miljoenen, werden steeds brutaler in hun antisemitisme. Sommigen vielen zelfs Joodse bedrijven in New York aan; Persberichten gaven de retoriek van Coughlin de schuld.

Terwijl hij geconfronteerd werd met toenemende publieke oppositie, beëindigde pater Coughlin zijn radiocarrière in mei 1940. Twee jaar later beschuldigde de Amerikaanse regering Coughlin van het overtreden van de spionagewet door vijandige propaganda te publiceren in Social Justice.

Hij gaf ‘Joden en communisten en New Dealers’ de schuld van de kritiek, maar de katholieke kerkelijke hiërarchie in Detroit beval Coughlin om alle niet-pastorale activiteiten te staken of het risico te lopen geëxcommuniceerd te worden.

Pater Coughlin bleef de pastoor van het Heiligdom van de Kleine Bloem tot aan zijn pensionering in 1966. Hij stierf aan hartfalen in 1979.

Bronnen: een artikel op de site van USHMM

2 gedachtes over “Hoe priester Charles Coughlin vanop zijn kansel de Amerikanen ophitste tot haat jegens de Joden

  1. Goed gezien. Coughlin was een rooms-katholieke priester. Ik heb het aangepast. Van religie ken ik niet veel, ik ben ook niet gelovig. Bedankt.

    Like

  2. Is Coughlin nu een (protestantse) dominee of een (katholieke) priester? Men kan m.i. niet allebei tegelijk zijn, al worden de termen
    in dit artikel door elkaar gebruikt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.