De legende van Michael Levin, en wat het ons vertelt over onze behoefte aan helden

Herdenking van de gevallenen, in Israël en elders, verandert per definitie de soldaten van mensen in symbolen, zij het met het vermogen om veel meer mensen te raken. Het verhaal van Michael Levin is er zo een dat tot de verbeelding spreekt.

De verbluffende en onverwachte transformatie van een kleine, opgewekte 22-jarige Joods Amerikaanse immigrant in een heroïsche figuur, wiens levensverhaal iedereen bekend is, wordt verteld door elke Amerikaan die zich aansluit bij de IDF.

Die jongensachtige parachutist, die zo dol was op de Philadelphia Flyers en de Mahane Yehuda-markt en het feit dat hij een IDF-soldaat was, werd op 1 augustus 2006 gedood tijdens een vuurgevecht met Hezbollah-strijders in Ayta a-Shab in Zuid-Libanon.

Een deel van het feit dat Michael een nationaal symbool wordt, is dat het verhaal van zijn leven een mix wordt van feit en legende. Een vaak verteld verhaal is dat de IDF Michael niet wilde accepteren vanwege zijn tengere lichaamsbouw, dus kreeg hij toegang tot het rekruteringscentrum door door een raam aan de achterkant naar binnen te klimmen.

Ehrlich, zijn gastmoeder, concentreerde zich op het goede dat in Michaels geheugen wordt gedaan:

Hij was een eenvoudige soldaat die eenvoudige dingen deed, die erg zionistisch was. We hebben hem misschien buiten proportie opgeblazen, maar zijn imago is zeer relevant en belangrijk voor het hele concept van wat we moeten doen en hoe we de eenzame soldaten in dit land moeten helpen.

Het graf van soldaat Michael Levin op de begraafplaats op de Herzl Berg

Michael Levin (1984-2006)

Michael Levin maakte in 2002 Aliyah vanuit Philadelphia en sloot zich aan bij de parachutisten. In de zomer van 2006 kreeg Michael verlof om zijn familie in de VS te bezoeken. 

Twee weken na zijn reis brak de oorlog uit aan de noordgrens van Israël toen Hezbollah een IDF-patrouille in een hinderlaag lokte, waarbij vijf reservisten omkwamen en Ehud Goldwasser en Eldad Regev werden ontvoerd terwijl ze gewond waren. 

Toen Israël de grens overstak in een poging hen te redden, begon Hezbollah met zijn aanval op Israël en lanceerde duizenden raketten op de gemeenschappen in het noorden van Israël.

Michael onderbrak onmiddellijk zijn vakantie en vloog terug naar Israël om bij zijn eenheid te dienen. Hij vocht om toestemming te krijgen om naar het noorden te worden gestuurd om zich weer bij zijn eenheid te voegen. 

Toen Michael arriveerde, werd zijn eenheid naar het Hezbollah-dorp Aita al-Shaab gestuurd. Het was naar dit bolwerk van Hezbollah dat Ehud Goldwasser en Eldad Regev twee weken eerder waren meegenomen. 

Op dinsdag 1 augustus trok Michaels eenheid naar voren en begon een intens vuurgevecht met Hezbollah-troepen in het dorp Aita al-Shaab. Michael Levin was 22 jaar oud toen hij werd neergeschoten terwijl hij vocht voor het land waar hij van hield.

Zijn geheugen en moed leven voort in de duizenden eenzame soldaten die doorgaan op het pad dat Michael heeft ingeslagen – om Aliyah te maken, om te dienen in de IDF en om een ​​leven op te bouwen in het land Israël.

Tziki Aud werkte 27 jaar bij het Joods Agentschap om nieuwe immigranten naar Israël te ondersteunen, in het bijzonder alleenstaande soldaten. Tziki en Michael kregen een hechte band tijdens Michaels dienst. 

Michael vertelde aan Tziki een droom van hem, dat er op een dag een centrum zou zijn waar alleenstaande soldaten naartoe konden gaan, waar ze maaltijden, ondersteuning en advies konden krijgen tijdens hun legerdienst. Met deze achtergrond kostte het de gemeenschap van eenzame soldaten niet veel werk om Tziki ervan te overtuigen ons te helpen bij het openen van het Lone Soldier Center ter nagedachtenis aan Michael Levin.

Het verhaal van Michael Levin is er een geworden van inspiratie, van instructie, van eenheid. Het is nog steeds een eerbetoon aan die energieke, idealistische jongen die ervan droomde om in de IDF te dienen. En het zorgt ervoor dat zijn offer nooit zal worden vergeten.

Binnen een paar jaar n zijn dood werd het graf van Michael Levin een verplichte stopplaats voor geboorterechtgroepen die Har Herzl bezochten.

Bronnen: een artikel op de site van The Times of Israel en een artikel op de site van The Lone Soldier Center

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.