De bedenkelijke dreiging van linkse Joodse organisaties om JNF-KKL te boycotten

De recente dreiging van sommige linkse Joodse groeperingen om het Joods Nationaal Fonds — Keren Kayemet L’Israel (JNF-KKL) — in Israël te boycotten, brengt een slag toe aan de Joodse eenheid waarnaar we allemaal streven. Maar het dient ook een verhelderend doel – het werpt een licht op de hypocrisie van velen aan joods links, vooral met betrekking tot de toekomst van Jeruzalem.

In februari stemde het bestuur van de JNF-KKL (dat losstaat van de Amerikaanse JNF) voor de aankoop van privégrond in of grenzend aan Joodse gemeenschappen in Judea-Samaria. Het was een democratische stemming. Linkse fracties stemden tegen, maar ze verloren.

Wat doe je als je een democratische stem verliest? Als u zich inzet voor de waarden van de democratische organisatie, accepteert u de stemming. In plaats daarvan stuurden verschillende hoofdstukken van een dozijn linkse Joodse organisaties een brief naar JNF-KKL-voorzitter Avraham Duvdevani, waarin ze dreigden de groep te boycotten als Duvdevani de democratische stem respecteert.

Keren Kayemet LeYisrael (het Joods Nationaal Fonds, voorheen The National Fund (Ha Fund HaLeumi) werd opgericht in 1901 om land te kopen en te ontwikkelen in Ottomaans Palestina (later het Britse Mandaat voor Palestina, en vervolgens Israël en de Palestijnse gebieden) voor Joodse nederzettingen. Sinds de oprichting zegt het JNF dat het meer dan 240 miljoen bomen heeft geplant in Israël. Het heeft ook 180 dammen en reservoirs gebouwd, 250.000 acres (1.000 km2) land ontwikkeld en meer dan 1.000 parken aangelegd.

Hiran in het zuiden van Israël van de Negev-woestijn. Links een beeld uit 1998 en rechts tien jaar later in 2008 [beeldbron: KKL-JNF]

Deze “ik-neem-mijn-knikkers-en-ga-naar-huis”-benadering ondermijnt het burgerlijke discours in de Joodse wereld. Hoe kunnen we de normen van tolerantie en vrij debat handhaven als de verliezende partij achtervolgt en dreigt met boycots, in plaats van een legitiem besluit van de meerderheid te accepteren?

Het onthult ook enkele interessante dingen over de intellectuele staat van joods links. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat een Zionistische jongerenbeweging van labour, Habonim Dror, een van de ondertekenaars is van de boycotdreiging.

Als de Habonim-jongeren iets weten over de geschiedenis van hun beweging, weten ze dat het hun Arbeiderspartij was die de eerste Joodse gemeenschappen in Judea-Samaria vestigde na de Zesdaagse Oorlog. Ze creëerden 36 van dergelijke steden van 1967 tot 1977. Alle legendarische leiders van het Zionisme van de Arbeid steunden deze inspanningen: David Ben-Gurion, Golda Meir, Yitzhak Rabin, Shimon Peres, Yigal Allon.

Als Habonim Dror afstand wil doen van zijn Zionistische voorvaderen en voorvaderen, heeft het dat recht. Maar het moet niet doen alsof het de mantel van het Zionisme van de Arbeid draagt wanneer het de zionistische ambtenaren van vandaag aanklaagt voor het voortzetten van werk dat Rabin en Peres werd begonnen. Bovendien werd de beslissing van Avraham Duvdevani volledig gesteund door zijn voorganger, Danny Atar, een ervaren politicus van de Labour-partij.

Dan is er “Noam: Masorti Youth in Israel”, die zich ook aansloot bij de dreiging om de JNF te boycotten voor het kopen van land buiten de grenzen van 1967. Dat klopt, de Masorti (Conservatieve) Jeugd, wiens eigen ouderbeweging synagogen en scholen heeft opgericht in gemeenschappen zoals Ma’ale Adumim, die zich op de “Westelijke Jordaanoever” bevindt, en in wijken van Jeruzalem die ook buiten de lijnen van 1967 liggen.

Dat brengt ons bij een andere interessante vraag. De organisaties die dreigen te boycotten zijn onder andere American for Peace Now, J Street, de Reform Zionist Youth Movement en het New Israel Fund. In hun literatuur en persberichten ontkennen deze groepen dat ze voorstander zijn van het verdelen van Jeruzalem.

Maar als ze zeggen dat ze JNF zullen boycotten vanwege het kopen van land op de “Westelijke Jordaanoever”, nemen ze in feite het Arabische standpunt over Jeruzalem over. Vergeet niet dat de term en het concept “Westelijke Jordaanoever” moderne uitvindingen zijn van anti-Israël propagandisten om het te laten lijken alsof die gebieden geen verbinding hebben met het Joodse volk. Voordat de Israëli’s ter plaatse kwamen, was er nooit een historisch of geografisch gebied dat bekend stond als de “Westelijke Jordaanoever”.

Veel Arabieren maken geen onderscheid tussen de “Westelijke Jordaanoever” en Jeruzalem. Voor hen is alles buiten de lijn van 1967 “bezet Palestijns gebied”. (Natuurlijk is alles binnen de lijn van 1967 ook “bezet Palestina” voor velen van hen – maar dat is een ander probleem.) Ze zien geen verschil tussen een wijk in Jeruzalem zoals Gilo en een Joodse stad in het hart van Judea-Samaria.

Dus tenzij Peace Now of J Street specifiek aankondigen dat hun boycotdreiging NIET van toepassing is op de aankoop van land in delen van Jeruzalem die voorbij de lijnen van 1967 liggen, kunnen we alleen maar concluderen dat ze die delen van Jeruzalem ook boycotten.

Als deze groepen Gilo of Ramot of andere delen van Jeruzalem willen boycotten, is dat hun recht. Maar het Joodse publiek heeft het recht om te weten wat hun positie is. De boycotdreiging legt de bal in hun hof met betrekking tot Jeruzalem. Welke delen van het Land Israël behoren volgens hen tot de Palestijnen en moeten verboden terrein zijn voor de Joodse ontwikkeling?

Pre-Israel, 1947. Kibboetsim planten bomen

Op het einde van de 19de eeuw trokken de eerste zionistische pioniers naar Israël en kwamen zij terecht kwamen in een land waar na 400 jaar kaalslag door Turken en Arabieren er nauwelijks nog groen te vinden was in Israël.

Nagenoeg alle bomen waren gekapt, bestemd voor huizenbouw en als brandstof voor keukens en verwarming en in het bijzonder voor de uitvoer voor eenzelfde doeleinden naar de thuislanden van de bezetters. Het land werd letterlijk eeuwenlang kaal geroofd tijdens eeuwen van vreemde bezetting.

Geconfronteerd met dit compleet verwaarloosde en uitgedroogde gebied, besloot Theodor Herzl in 1901 op het Vijfde Zionistische Congres tot de oprichting van het Joods Nationaal Fonds (Keren Kayemeth LeIsraël of ook Fonds voor het Voortbestaan van Israël). Het JNF (KKL) werd aldus het uitvoerend orgaan voor de redding en de ontwikkeling van de grond in Israël.

In de eerste plaats ging de aandacht van het JNF uit naar het verwerven van gronden en de installatie van Joodse pioniers. Maar vanaf 1904 begon Herzl, in aanvulling op dit werk, aan een project voor het kweken van olijfbomen op de gronden van Ben Shemen en Hulda die de KKL-JNF pas had aangekocht. Het idee was om topkwaliteit planten en vruchtendragende bomen te kweken waar veel vraag naar bestond.

En zo begon meer dan honderd jaar geleden het andere mirakel van Israël: de herbebossing en bebossing van het land. In 1901 waren er over het ganse grondgebied van Israël nauwelijks meer 14.000 dunam bossen over gebleven, voornamelijk ten noorden van Israël [1 dunam = 10.000 m² of 1 hectare].

Tachtig jaar later in 1980 was de oppervlakte in herbebossing spectaculair toegenomen tot 556.000 dunam en tegenwoordig worden 855.563 dunam van het hele grondgebied met bomen en bossen bedekt. In de honderd jaar van haar bestaan heeft de KKL-JNF alzo meer dan 240 miljoen bomen aangeplant. Elk jaar beplant de JNF ongeveer 15.000 tot 20.000 dunam met bomen.

Hiermee is Israël het enige land in de wereld dat meer bomen en bossen heeft dan er honderd jaar voordien bestonden.

Bronnen: een artikel van Moshe Phillips op de site van The Algemeiner

Een gedachte over “De bedenkelijke dreiging van linkse Joodse organisaties om JNF-KKL te boycotten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.