Belgische Liga: anti-Zionisme en antisemitisme zijn de 2 zijden van dezelfde munt

Na de publicatie van de laatste Carta Academica-column, gewijd door Vincent Engel (“comment expliquer qu’antisionisme n’est pas antisémitisme?“) aan antizionisme, wil de voorzitter van de Belgische Liga tegen Antisemitisme, aka Joël Rubinfeld, enkele elementen van antwoord dienen.

In zijn column van 3 april, ‘Balance tes nuances’, is Vincent Engel geïnteresseerd in de ‘Operationele definitie van antisemitisme’ die is ontwikkeld door de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA), een intergouvernementele organisatie die in 1998 werd opgericht en die 34 landen samenbrengt, waaronder België, en dat tot doel heeft antisemitisme en negationisme te bestrijden.

Als Vincent Engel de “bruikbare” aard van deze definitie erkent, stigmatiseert hij niettemin wat hij interpreteert als een “groot defect dat kan worden vergeleken met een Trojaans paard”, namelijk “de gegeven voorbeelden om antisemitisme te definiëren”.

Wat is het concreet?

Op 26 mei 2016 keurde de IHRA de definitie in kwestie unaniem goed. Rekening houdend met het evoluerende en proteïsche karakter van antisemitisme, definieert de IHRA het beknopt (44 woorden) en begeleidt het met “hedendaagse voorbeelden van antisemitisme”, 11 in totaal.

De keuze van deze voorbeelden is duidelijk niet het gevolg van toeval. Het is het resultaat van een langdurig analyse- en denkproces dat in 2003 op gang is gebracht, gebaseerd op talrijke Europese en nationale rapporten, enquêtes en peilingen, en gevoed door de kennis van de grootste experts op dit gebied. 

Daarom vinden we in deze voorbeelden logischerwijs gevallen die betrekking hebben op anti-judaïsme, antisemitisme en antizionisme, dat wil zeggen de drie belangrijkste historische manifestaties van deze tweeduizend jaar oude haat.

Simpel gezegd, deze uitgebreide definitie beperkt zich tot het updaten van de software van de strijd tegen antisemitisme, rekening houdend met het feit dat degenen die de afgelopen twintig jaar Joden beledigen, bedreigen, discrimineren, aanvallen en zelfs doden. Omdat Joden in West-Europa lenen voor het grootste deel uit andere verhalen en ideologische verwijzingen dan Isabelle la Catholique of Adolf Hitler.

Semantische verwarring

Verderop in zijn tribune onderscheidt Vincent Engel twee interpretaties van antizionisme. Een daarvan roept op tot “de vernietiging van de staat Israël”, die hij gelijkstelt met antisemitisme en die hij veroordeelt. En de ander bekritiseert “het beleid van uitbreiding en annexatie van de regering van Israël” dat volgens hem de uitdrukking zou zijn van een antizionisme dat niet vergelijkbaar is met antisemitisme. 

Volens nolens houdt Vincent Engel hier een semantische verwarring in stand die belangrijk is om te verdrijven. “Wat goed bedacht is, wordt duidelijk vermeld”, zei Boileau. Dus laten we duidelijk maken wat antizionisme is. En wat het niet is.

Ten eerste, om te begrijpen wat antizionisme is, is het voldoende om uit te leggen wat zionisme is, wat neerkomt op één simpele zaak: het recht op zelfbeschikking van het Joodse volk op hun voorouderlijk land. 

Omdat het antizionisme zijn ontkenning is, bestaat het erin het Joodse volk alleen een natuurlijk recht te ontzeggen dat aan alle andere volkeren van de aarde is verleend en, daarom, de legitimiteit van de staat Israël, zijn recht op vrij bestaan, te ontkennen. Het heeft een naam: antisemitisme.

Ten tweede, om kritiek te leveren, hoe hard of ongerechtvaardigd ook, het beleid van de Israëlische regering is duidelijk niet antisemitisch. Om te suggereren, zoals Vincent Engel doet, dat de definitie van de IHRA zou vragen om deze kritiek te censureren, is des te minder relevant, aangezien het in het proces een aanzienlijk deel van de Israëlische bevolking en veel intellectuelen of media ervan zou terugdringen. de beruchte banken van antisemitisme.

De nieuwste variant van het antisemitische virus

Antizionisme is dus niet, zoals de kroniekschrijver schrijft, een simpele ‘mening’, maar de nieuwste variant van het antisemitische virus: het virus dat de (joodse) staat in de plaats stelt van het individu (joods); degene die “vuile zionist” roept maar die “vuile Jood” denkt; degene die de nazi-groet vervangt door de “quenelle” van een Dieudonné-headliner van de antizionistische partij. 

Degene, ten slotte, wiens oproepen om de Joodse staat te boycotten “herinneren onvermijdelijk aan de nazi-slogan ‘Koop niet bij de Joden’ en de graffiti op de gevels en ramen van winkels”, zoals het Duitse parlement op 17 mei 2019 terecht verklaarde. door met een grote meerderheid een resolutie aan te nemen die de antizionistische organisatie BDS (Boycott Divestment Sanctions) kwalificeert als een antisemitische beweging.

Al in 1969 lanceerde de Oostenrijkse intellectueel Jean Améry deze voorgevoelige waarschuwing in de kolommen van het Duitse weekblad Die Zeit  : “Zowel anti-Israël als anti-zionisme dragen antisemitisme met zich mee zoals de wolk de storm draagt” …

Bronnen: een artikel van Joël Rubinfeld op de site van Le Soir

2 gedachtes over “Belgische Liga: anti-Zionisme en antisemitisme zijn de 2 zijden van dezelfde munt

 1. Voor de zovéélste keer dezelfde open deur intrappen gaat écht het probleem, Westerse progressieve Jodenhaters, verkleed als Israel ‘criticasters’, niet oplossen…….netzomin als de IHRA verklaring.

  De oplossing.

  Joden moeten deze vijandige omgeving over laten aan hun vijanden en vertrekken naar Israel.

  Een sterk, onafhankelijk Israel vol productieve, intelligente, innovatieve Joden is het enige juiste antwoord voor Jodenhaat.

  Laat de jaloerse Jodenhaters lekker vastkoken in hun haat want hun favoriete onderwerp van aandacht is verdwenen en ze hebben nu 2 keuzes…….ontploffen of mekaar te lijf gaan.

  Een win/win voor iedereen want de geschiedenis leert ons dat Jodenhaters nooit uitsterven.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.