Blinken staat positief tegenover normalisatie tussen Israël en Arabische wereld

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken bevestigde opnieuw de Amerikaanse steun voor de recente normalisatieovereenkomsten van Israël met Arabische landen en zei dat hij in de komende jaren nieuwe “kansen” verwachtte voor andere overeenkomsten, tijdens video-opmerkingen die woensdag aan de vooravond van de Onafhankelijkheidsdag van de Joodse staat werden vrijgegeven.

“De Verenigde Staten verwelkomen en steunen de recente normalisatieovereenkomsten. We zullen er bij meer landen op blijven aandringen de betrekkingen met Israël te normaliseren en zullen andere mogelijkheden zoeken om de samenwerking tussen landen in de regio uit te breiden. Als gevolg daarvan verwacht ik dat de Israëlische vriendengroep de komende jaren nog groter zal worden,” zei Blinken.

“Het afgelopen jaar was bijzonder uitdagend voor de wereld vanwege de COVID-19-pandemie, maar het heeft Israël weer toegestaan ​​zijn veerkracht, kracht en mededogen te tonen, of het nu is door de wereld te leiden in je vaccinatiegraad of door nieuwe vrienden te maken uit Marokko. helemaal naar Bhutan,” verklaarde hij.

De vooraf opgenomen verklaring zal door de Israëlische ambassade aan de VS worden uitgezonden als onderdeel van een uitzending op woensdagavond, ter herdenking van de 73e onafhankelijkheidsdag van Israël, die volgde op de herdenkingsdag voor gevallen soldaten en slachtoffers van terreur op dinsdag.

Israël heeft het afgelopen jaar afspraken gemaakt om de betrekkingen met onder meer Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten, Marokko en Soedan te normaliseren. Dinsdag kwamen berichten naar voren dat Soedan van plan is om volgende week een delegatie naar Israël te sturen om de nieuwe banden aan te halen.

In maart beweerde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat er al vier andere overeenkomsten in de maak waren, zonder de landen te noemen.

Blinken merkte op woensdag op:

Ik stuur mijn hartelijke wensen naar het volk van Israël terwijl jullie je onafhankelijkheidsdag vieren. In uw 73ste jaar van vrijheid begroeten we Israëls vastberadenheid, moed en vindingrijkheid, die de welvaart en de zwaarbevochten veiligheid van uw land mogelijk hebben gemaakt. De inzet van de Verenigde Staten voor de veiligheid van Israël is ijzersterk. En samen werken we aan het versterken van alle aspecten van ons partnerschap, net zoals we hebben gedaan sinds de Verenigde Staten Israël voor het eerst erkenden in 1948.

Bronnen: een artikel in The Algemeiner

Een gedachte over “Blinken staat positief tegenover normalisatie tussen Israël en Arabische wereld

  1. En als hij er niet positief t.o. zou staan zou het zonder hem verder gaan.

    Alléén idioten staan negatief t.o. normalisatie tussen mensen.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.