Andermaal negeert ‘Politico’ het Palestijnse rejectionisme en Palestijnse terreur

Een kop van Politico luidde op 6 april 2021: “Joe Biden is niet van plan het Israëlisch-Palestijnse conflict op te lossen.” Dit mag dan wel al dan niet waar zijn. Maar wat duidelijk is, is dat Politico er niet in geïnteresseerd is om lezers de waarheid over het conflict te verstrekken.

President Biden, merkte journaliste Nahal Toosi op, moet nog een speciale afgezant benoemen die zich zal concentreren op het Israëlisch-Palestijnse conflict. En “afgezien van het nemen van een paar kleine stappen” zoals “het herstellen van enige bescheiden hulp aan de Palestijnen”, geeft Biden aan “dat het conflict gewoon geen prioriteit heeft.”

Toosi speculeert over mogelijke redenen voor dit schijnbare gebrek aan interesse: prioriteitstelling van de Chinees-Amerikaanse betrekkingen, het stof dat is neergedaald door verkiezingen in Israël en geplande verkiezingen voor de Palestijnse Autoriteit. Maar, zegt ze, “sommigen waarschuwen dat Biden, door geen prioriteit aan de kwestie te geven of te langzaam te bewegen, een tweestatenoplossing buiten bereik zou kunnen brengen, vooral als Israël zijn nederzettingen blijft uitbreiden in door de Palestijnen opgeëist grondgebied.”

Volgens Politico is de bouw van Joodse huizen – en niet de affiniteit van de Palestijnse leiders met het verwerpen van vrede en het vieren van terreur – op de een of andere manier verantwoordelijk voor het ontbreken van een tweestatenoplossing.

In tegenstelling tot wat Politico u wil laten geloven, hebben Palestijnse leiders talrijke aanbiedingen voor een “tweestatenoplossing” afgewezen, waarin twee staten, de ene Arabische en de andere joodse, naast elkaar en in vrede zouden leven.

Palestijnse leiders hebben kansen op een staat geweigerd die teruggaan tot de jaren dertig: ze hebben de aanbevelingen van het Peel Commission  Report uit 1937 , het Verdelingsplan uit 1947 en de  inspanningen  na de Zesdaagse Oorlog van 1967 en de Camp David-overeenkomst met  Egypte , onder andere afgewezen.

Alleen al in de afgelopen 20 jaar hebben de leiders van de Palestijnse Autoriteit (PA) – zonder tegenbod – aanbiedingen van de VS en Israël afgewezen in 2000, 2001 en 2008. Het laatste aanbod zou de Palestijnen 93,7% van de Westelijke Jordaanoever (Judea en Samaria) hebben opgeleverd. ), een hoofdstad in Oost-Jeruzalem, en landruil voor de resterende 6,3% van het grondgebied van de “Westelijke Jordaanoever”. Dat bod diende als basis voor Amerikaanse voorstellen om de onderhandelingen in 2014 en 2016 opnieuw te starten – de laatste deed de toenmalige vicepresident Biden zelf.

Ze werden allemaal zonder meer afgewezen, ondanks het feit dat de akkoorden van Oslo, die de PA hebben opgericht, oproepen om onopgeloste problemen op te lossen in bilaterale onderhandelingen. Als onderdeel van Oslo beloofden Palestijnse leiders  “af te zien van het gebruik van terrorisme en andere gewelddaden”, om vrede en stabiliteit te bevorderen, en om  het Palestijnse Nationale Handvest te  wijzigen , dat het bestaansrecht van Israël ontzegde.

Maar zoals Shoshana Bryen van het Joods Beleidscentrum heeft  opgemerkt , is dat handvest nooit gewijzigd. En PA-leiders hebben ronduit  geweigerd om te stoppen met het betalen van salarissen aan terroristen die onschuldige Joden – mannen, vrouwen en kinderen – vermoorden en verminken. De weigering van de PA om een ​​einde te maken aan ‘ betalen om te doden ’ en het afwijzen van vredesonderhandelingen heeft de VS ertoe gebracht hun financiële steun te verminderen – een feit dat Toosi nalaat. Helaas is dat niet de enige omissie.

In een artikel met meer dan 2300 woorden geeft Politico’s buitenlandse correspondent geen details over de afgewezen vredesaanbiedingen. Het is alsof ze nooit zijn gebeurd. In plaats daarvan geeft ze toe aan valse gelijkwaardigheid door te schrijven dat “Top Biden-assistenten hebben gezegd dat ze geen vredesovereenkomst kunnen sluiten als noch de Palestijnen, noch de Israëli’s klaar lijken voor serieuze gesprekken.” Maar zoals hierboven opgemerkt, heeft Israël serieuze voorstellen gedaan. Het Palestijnse leiderschap weigert daarentegen te stoppen met het betalen van mensen om Joden te vermoorden. Er is geen gelijkwaardigheid.

Toosi heeft alleen al in de afgelopen vijf jaar meer dan een dozijn rapporten geschreven over het Israëlisch-Palestijnse conflict. En toch, in een bespreking van deze berichten, meer dan duizenden en duizenden woorden, kon CAMERA geen enkel exemplaar vinden van haar die Politico- lezers informeerde over de lange geschiedenis van Palestijnse leiders die aanbiedingen voor een staat en vrede afwezen – en hun steun aan terrorisme en de moordenaars van kinderen.

Voor iemand die zo vaak schrijft over het ‘ontbreken van een Palestijnse staat’, is een geschiedenis van eenzijdige weglatingen op die schaal in diskrediet.

Elders beweert Toosi dat “Een groeiend aantal Palestijnen, velen van hen jong, zeggen dat Israël zoveel controle over hun land en hun leven heeft gekregen dat het tijd is om het tweestatenideaal te verlaten ten gunste van een eenstaatoplossing waarin Palestijnen hebben dezelfde rechten als Israëli’s. “

Maar Israëlische Arabieren hebben “dezelfde rechten” als andere Israëliërs. Verder, welk bewijs is er dat een meerderheid van de Palestijnen – jong of niet – ooit  permanent voorstander was van een “tweestatenoplossing”? In feite suggereren peilingen dat het tegenovergestelde waar.

De bewering dat Israël “nederzettingen uitbreidt” tot “land opgeëist door Palestijnen” en daarmee de vrede belemmert, is ook onjuist. Ten eerste, zoals Palestinian Media Watch (PMW) heeft gedocumenteerd, beschouwen Palestijnse leiders en hun officiële mediakanalen heel Israël als “Palestijns land”. Ten tweede hebben Palestijnse leiders vrede en soevereiniteit verworpen lang voordat Israël de controle over de Westelijke Jordaanoever (Judea en Samaria) overnam, die het van Jordanië verwierf als gevolg van de Zesdaagse Oorlog van 1967.

Evenmin zijn de nederzettingen – dat wil zeggen, Joodse huizen gebouwd in het voorouderlijk vaderland Judea en Samaria van het Joodse volk – “uitbreiden” op monumentale schaal. Slechts vier jaar geleden, op 31 maart 2017, had een rapport van de Washington Post bijvoorbeeld de titel:  “Israël zal de eerste nieuwe nederzetting in 20 jaar goedkeuren.”

Inderdaad, zoals Peace Now, de linkse anti-nederzettingenorganisatie in juni 2016 per ongeluk  opmerkte: natuurlijke bevolkingsgroei [dwz hoge geboortecijfers, en geen nieuwkomers uit andere delen van Israël].”

Evenzo heeft de Washington Post in een redactioneel commentaar van 17 september 2017 de “onthullende” resultaten van een studie over nederzettingen, uitgevoerd door David Makovsky, een voormalig assistent van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry , gedetailleerd.

The Post wees erop:

Van de ongeveer 600.000 kolonisten die buiten de internationaal erkende grenzen van Israël wonen, bevinden er slechts 94.000 zich buiten de grensachtige barrière die Israël tien jaar geleden door de Westelijke Jordaanoever heeft gebouwd. Slechts 20.000 van hen zijn er ingetrokken sinds 2009, toen [de Israëlische premier] Netanyahu terugkeerde naar zijn ambt; in een zee van 2,9 miljoen Palestijnen zijn ze nauwelijks overweldigend. Vorig jaar was 43 procent van de bevolkingstoename van de kolonisten in slechts twee steden die schrijlings op de Israëlische grens liggen – en dat heeft Abbas zelf voorgesteld voor Israëlische annexatie.

Simpel gezegd: de bouw van Joodse huizen is niet wat een “tweestatenoplossing” in de weg staat. Talrijke feiten – achtergehouden voor Politico- lezers – bevestigen dit.

Maar Politico is niet geïnteresseerd in feiten. Of geschiedenis. Of objectiviteit. In plaats daarvan zet de krant zijn uitgesleten gewoonte verder om een ​​anti-Israëlisch verhaal naar voren te brengen dat bedoeld is om het beleid te beïnvloeden – in plaats van het uit te werken. In dit geval lijkt het duidelijk dat Toosi en veel van haar bronnen probeerden de nieuwe regering onder druk te zetten. Dat ze daarvoor feiten moest verbergen en de waarheid moest verdoezelen, spreekt boekdelen.

Bronnen: een artikel van Sean Durns op de site van The Algemeiner

Een gedachte over “Andermaal negeert ‘Politico’ het Palestijnse rejectionisme en Palestijnse terreur

  1. Kranten:
    Lees je ze niet, mis je informatie.
    Lees je ze wel, krijg je misinformatie.

    Kranten zijn niet geintereseerd in het oplossen van conflicten want dat is in conflict met hun verdienmodel.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.