Yom HaAtzmaut 2021: Het wonder dat Israël is

Iedereen die bereid is om even op te kijken uit de ontberingen van de politiek en het coronavirus, en het succes van het project genaamd de staat Israël vanuit een breed historisch perspectief te bekijken, weet dat het een daverend succes verdient.

Iedereen die er de voorkeur aan geeft – en dat zijn er de laatste tijd nogal wat – om de toestand van de natie te beoordelen op basis van de krantenkoppen in de media, zal spoedig merken dat hij naar het stenen tijdperk verlangt. 

Het lijkt erop dat klagen tegenwoordig erg in de mode is in de politieke mediasfeer. Ik ben niet de eerste die dit zegt, en het is al eerder geschreven – onze nationale sport moppert. Maar we hebben er onlangs een kunstvorm van gemaakt. 

Wij zijn kampioenen in het schilderen van alles in sombere tinten van mislukking en nalatigheid; elk ongeluk wordt gezien als een ‘crisis’; elke frustratie verhevigt tot een “geschreeuw”, en we zijn ervan overtuigd dat elke moeilijkheid het “einde van de Derde Tempel” is.

Het is waar dat de nooit eindigende verkiezingscyclus het gevoel geeft dat alles vastzit en dat het uitverkoren volk het gekozen volk is geworden. Het is vermoeiend en ontmoedigend. Wat hebben we tenslotte gevraagd? Een functionerende regering en leiders die na vier verkiezingen willen samenwerken voor het publiek? Om nog maar te zwijgen van het coronavirus dat ons verwoestte, ons verstikt en met een bezwaard hart achterliet en een aanhoudend gevoel van hulpeloosheid creëerde.

Leidende westerse landen, het soort dat ons altijd is verteld om naar te kijken, zodat we konden leren hoe we een land “op de juiste manier” kunnen besturen, verdere lockdowns kunnen opleggen en ons met afgunst aankijken over onze vaccinatiecampagne en onze vreugdevolle terugkeer naar de lenteroutine. Toch kunnen we niet zeggen dat de pandemie achter ons ligt – niet medisch, niet economisch, niet educatief en misschien zelfs niet sociaal.

Maar afgezien van de uitdagingen en moeilijkheden van het afgelopen jaar, is een deel in orde. De Israëlische regering, geteisterd door politieke chaos en opeenvolgende verkiezingscampagnes, is in staat geweest om de meest indrukwekkende immuniseringsdrang op te bouwen, en zelfs met COVID-19 die het tegenhoudt, is ons leiderschap in staat om vier vredesakkoorden tot stand te brengen en, volgens sommige rapporten en speculaties, is ook in staat om onze buren en de hele wereld te laten zien dat we ons kennen en van plan zijn onszelf te verdedigen. Dus misschien – heel misschien – is niet alles zo vreselijk.

Met betrekking tot verhoudingen, ook historische – ik denk aan de dingen waarmee vorige generaties te maken hebben gehad: existentiële en bloedige oorlogen, verschrikkelijke golven van terreur, periodes van bezuinigingen en economische crises. Elke generatie heeft zijn last te dragen. Ik weet niet zeker of ik me zou haasten om van plaats te wisselen.

Ze blijven ons vertellen – het was toen anders. Er was solidariteit, broederschap, een gevoel van een gezamenlijke bestemming en een gemeenschappelijk doel. Dat is zowel waar als niet waar.

Ik herinner me mezelf als een kind dat met opwinding naar de militaire parade van Israël keek op zijn 25ste verjaardag. Ik herinner me hoe trots mijn ouders waren. Er waren er die te voet naar de parade kwamen en degenen die er niet ver vandaan parkeerden, nadat ze in een chique Amerikaanse auto hadden gereden (dat waren de dagen dat slechts weinigen het zich konden veroorloven om een ​​auto te bezitten, en vooral Amerikaanse auto’s werden als een luxe beschouwd) .

Het is niet dat er geen sociale spanningen waren, en het is niet dat de ongelijkheid minder verontrustend was. Maar als het om de staat ging, was er inderdaad een gevoel van partnerschap: de staat was van ons – wij allemaal – in gelijke mate. Wie dacht er toen in termen van “ze hebben mijn land gestolen” of “geef mij het oude en mooie Israël terug”? 

En het is ook waar dat je met een rode feestkaart een beetje meer ‘erbij hoorde’ en nog een paar vrienden op de juiste plaatsen had, maar mijn ouders, die Menachem Begin prefereerden, hadden even geen gevoel dat ze afgesneden waren van evenementen, vreugde en de nationale ervaring.

Dat laatste is naar mijn mening enigszins uitgehold. Nee – ik twijfel niet aan iemands patriottisme of liefde voor het land. Wij allemaal – rechts en links, seculier en religieus, eerst Israël en tweede Israël, joden en Arabieren – we geven allemaal evenveel om dit land. Maar er is een gevoel dat we het gevoel hebben dat het in beperkte mate van ons is.

Misschien is het de politieke thriller die weigert te eindigen of het feit dat persoonlijke politiek voorrang heeft op ideologie. Misschien is het gewoon een indruk die wordt versterkt door de cultuur van sociale media, met zijn virulentie en agressie. Een gevoel dat als “onze” kant de show niet leidt, het niet langer “hetzelfde land” is. Een gevoel dat “ze het hebben overgenomen” en dat “mijn land van aard is veranderd”; dat als we niet leiden, we minder trots zijn op het land, de staat, de mensen.

En dat is misschien meer dan enige overdreven mythe over “racisme” en “apartheid”, iets dat we moeten proberen te corrigeren voordat het een kloof wordt. Breng het gevoel van verbondenheid en partnerschap terug dat alle controverses en rivaliteit overstijgt.

Als mijn overgrootvader wist wat voor problemen onze generatie zou tegenkomen, zou hij zeker denken dat we een grapje maakten. Zelfs als hij zou hebben gedacht dat zijn land het soort intelligentie en militaire capaciteiten zou hebben om stroomuitval duizenden kilometers verderop te veroorzaken, dat het de ‘startup-natie’ en de technologische macht zou zijn, dat het de watercrisis zou oplossen en dichtbij zou zijn. energieonafhankelijkheid, en dat het warme allianties zou smeden met andere naties in de regio en een licht op de naties zou worden in de tijd van wereldwijde crisis – hij zou bang zijn om het hardop te uiten, anders zou hij in een psychiatrische afdeling worden opgenomen.

Dus voor mijn overgrootvader, en zijn vrienden en tijdgenoten, en voor de generatie die ons ooit ‘onze voorouders’ zal noemen, laten we erop staan ​​alles in het werk te stellen, zodat we allemaal – ieder van ons – doorgaan met wees er trots op Israëlisch te zijn en trots op ons Israël. We hebben alle redenen van de wereld. 

Gelukkige Onafhankelijkheidsdag aka Yom HaAtzmaut 2021

Bronnen: een artikel van Boaz Bismuth op de site van Israel Hayom

Een gedachte over “Yom HaAtzmaut 2021: Het wonder dat Israël is

Reacties zijn gesloten.