Palestijnse verkiezingen: wat de regering-Biden niet wil weten

Hamas-leider Ismail Haniyeh stemt bij de Palestijnse parlementsverkiezingen op 25 januari 2006 in Gaza-stad [beeldbron: Abid Katib/Getty Images]

Tijdens een persbriefing op 1 april sprak Ned Price, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, over de komende Palestijnse verkiezingen en de “tweestatenoplossing”. Bij de verkiezingen, de eerste in 15 jaar, zei Price:

De uitoefening van democratische verkiezingen is een zaak die het Palestijnse volk moet bepalen. We merken op dat de VS en andere belangrijke partners in de internationale gemeenschap al lang duidelijk zijn over het belang van deelnemers aan dat democratische proces, het afzweren van geweld en het afzweren van terrorisme, het erkennen van het bestaansrecht van Israël.

Over het erkennen van het bestaansrecht van Israël zei Price:

De tweestatenoplossing is precies wat Israëli’s en Palestijnen in staat zal stellen om zij aan zij te leven in waardigheid en veiligheid, door de belangen te beschermen – in het belang van Israëli’s, in het belang van de Palestijnen samen. Dat is precies de reden waarom we deze tweestatenoplossing steunen, net als eerdere regeringen van beide politieke strekkingen.

Hamas-lijst, genaamd “Jeruzalem is ons lot”

Twee dagen later kondigde de Palestijnse Centrale Verkiezingscommissie aan dat 36 lijsten kieslijsten hebben ingediend voor de parlementsverkiezingen, gepland voor 22 mei.

Hoewel de kandidaten hun politieke platforms nog steeds niet hebben aangekondigd, is het al duidelijk dat sommigen van hen niet van plan zijn om te voldoen aan de wensen van het ministerie van Buitenlandse Zaken om “af te zien van geweld en terrorisme” of de “tweestatenoplossing” te accepteren.

Vertegenwoordigers van sommige van de lijsten die bij de verkiezingen lopen, beloven in feite precies het tegenovergestelde. Ze zeggen dat ze vastbesloten zijn om de strijd tegen Israël voort te zetten en absoluut niet van plan zijn het bestaansrecht van Israël te erkennen.

Twee van die lijsten behoren tot Hamas, de islamitische beweging die de Gazastrook regeert en het marxistisch-leninistische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) van de PLO.

De Hamas-lijst, genaamd “Jeruzalem is ons lot”, is goedgekeurd door de Palestijnse Centrale Verkiezingscommissie, hoewel de leiders van de islamitische beweging zeggen dat ze het Oslo-akkoord dat in 1993 tussen Israël en de PLO werd ondertekend, niet erkennen.

Het is vermeldenswaardig dat de verkiezingen worden gehouden in overeenstemming met de Israëlisch-Palestijnse interimovereenkomst van 1995 (Oslo II), waarin de twee partijen opnieuw bevestigden “hun wens om een rechtvaardige, duurzame en alomvattende vredesregeling en historische verzoening te bereiken”.

Hamas en de PFLP hebben alle overeenkomsten tussen Israël en de PLO verworpen, inclusief de Oslo-akkoorden. Toch hebben deze terroristische groeperingen er geen probleem mee om deel te maken aan een verkiezing die wordt gehouden onder de paraplu van de Oslo-akkoorden.

In feite lijken Hamas en de PFLP de Oslo-akkoorden te gebruiken als een Trojaans paard om te proberen het Palestijnse parlement en de Palestijnse regering over te nemen. De twee fracties zijn fel gekant tegen een vredesakkoord met Israël en erkennen het bestaansrecht van Israël niet. Hamas en de PFLP hebben er echter geen probleem mee om de Oslo-akkoorden te gebruiken als instrument om deel te nemen aan de verkiezingen.

De vijanden van de vrede, met andere woorden, gebruiken een vredesakkoord om hun doel te bereiken om de vooruitzichten op een vredesproces tussen de Palestijnen en Israël te vernietigen.

De Palestijnen die tegen vrede met Israël zijn, eisen al lang dat de Palestijnse leiders alle overeenkomsten die zij met Israël heeft ondertekend, intrekken.

Deze Palestijnen verzetten zich tegen elke erkenning van het bestaansrecht van Israël; zij verzetten zich tegen elke vorm van normalisatie met Israël; zij verzetten zich tegen vredesbesprekingen met Israël en hebben elk vredesproces met Israël herhaaldelijk aan de kaak gesteld als een daad van verraad.

Deze gevaarlijke exploitatie van de Oslo-akkoorden lijkt de Amerikaanse regering of de Europese Unie echter niet te storen als ze het hebben over de noodzaak van vrije en democratische verkiezingen voor de Palestijnen.

Onder de huidige omstandigheden lijkt het erop dat Palestijnen die terrorisme steunen en de “tweestatenoplossing” niet accepteren, op weg zijn naar het domineren van het volgende Palestijnse parlement en de volgende regering.

De VS en de rest van de internationale gemeenschap zijn nog steeds in staat om één belangrijke stap te zetten in deze gevaarlijke reeks gebeurtenissen: bedenk hoe hun oog dichtknijpen voor de deelname van extremistische anti-vredesgroepen aan de verkiezingen heeft bijgedragen aan het opkomende nachtmerriescenario.

Nu de kandidaten van Hamas en de PFLP zijn goedgekeurd door de Centrale Verkiezingscommissie, kunnen de VS of de rest van de internationale gemeenschap voorkomen dat dit complot werkelijkheid wordt door duidelijk te maken dat ze geen toekomstige Palestijnse regering met terroristen zullen erkennen. Deze eis moet worden gedaan vóór, niet na de verkiezingen.

Bronnen: een artikel van Khaled Abu Toameh op de site van The Gatestone Institute

Een gedachte over “Palestijnse verkiezingen: wat de regering-Biden niet wil weten

 1. Wat Biden & co niet willen weten is dat ze geen bal van het MO begrijpen en een maatje te klein zijn voor deze bazaar manipulators.

  Ze blijven met hun Westerse naiviteit maar terroristen steunen (omdat die hen naar de mond praten) in de hoop dat zij ooit vredesduiven worden.

  Dit gaat natuurlijk een boel mensenlevens kosten maar dat zal ze verder worst wezen…………als de economie maar loopt.

  Oorlog & conflict zijn goed voor de economie.
  Wapen industrie & media varen wel bij onrust & conflict.
  Bij vrede & rust valt er namelijk niets te halen/verdienen.

  De énige die deze spelletjes doorhad was de man die zelf graag dit soort spelletjes speelde……….Donald J. Trump.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.